Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα Πελοπόννησος: «Τα πυροτεχνήματα και οι σπασμωδικές ενέργειες δεν αποτελούν πολιτική για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τους πολίτες της Κορινθίας και της Πελοποννήσου»


https://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/436851f6c4af95b75138314f3f6f13a0_M.jpg?t=-62169984000 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Νέα Πελοπόννησος»
9 Σεπτεμβρίου 2019


Την κάθετη αντίθεση σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που εμπλέκει δομές της Πελοποννήσου στην εγκατάσταση μεταναστών χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των Διεθνών Συνθηκών εξέφρασε μέσω ψηφίσματος που κατέθεσε υπ’ όψιν του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η «Νέα Πελοπόννησος» και ο Πέτρος Τατούλης.

Της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για την μεταφορά εκατοντάδων (ή και χιλιάδων) μεταναστών σε ανοικτή δομή που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Κορίνθου, δεν προηγήθηκε καμία απολύτως διαβούλευση. Μάλιστα, αντίθετα με τα όσα επαγγέλλεται η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης περί δήθεν  επικοινωνίας με τους πολίτες, και αυτή η τελευταία απόφαση ελήφθη εν κρυπτώ και κατά μόνας, χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Την ίδια στιγμή, που το 2015, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, γεγονός που ώθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσει το οριστικό του κλείσιμο.
«Η Πελοπόννησος δεν είναι αποθήκη ανθρώπων»
«Η Κυβέρνηση οφείλει να απέχει από κάθε μονομερή ενέργεια, που αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος απαιτεί την χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν περιφερειακές δομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ως αποθήκες ανθρώπων. Τέλος, από το πρώτο ευρώ, η διαχείριση των ευρωπαικών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, πρέπει να ακολουθεί κανόνες απόλυτης διαφάνειας και νομιμότητας, με συνεχή λογοδοσία στους πολίτες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τατούλης.


«Τυφλό και βουβό πιόνι της κυβέρνησης η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Την πεποίθηση ότι η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί «τυφλό και βουβό  πιόνι που υπηρετεί την  κυβέρνηση και όχι την Πελοπόννησο» εξέφρασε ο Πέτρος Τατούλης, με αφορμή την άρνηση του Παναγιώτη Νίκα να συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης μεταναστών στο Στρατόπεδο της Κορίνθου.  «Αλγεινές εντυπώσεις και μίζερο πισωγύρισμα» δημιούργησαν οι πρώτες δημόσια διατυπωθείσες απόψεις του Παναγιώτη Νίκα , ο οποίος παραδέχτηκε ότι για εκείνον «οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιούνται, αφού η περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κρατίδιο», θέσεις που προσβάλλουν κατάφωρα τον θεσμό αφού του στερούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά του.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το αποκούμπι για τους πολίτες. Είναι το δικό τους όχημα να απαιτούν, να διεκδικούν , να κερδίζουν απέναντι στην κεντρική εξουσία δικαιώματα, να συνδιαλέγονται, να συμμετέχουν. Αυτή η κυβέρνηση, με τα ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά, αποδεικνύεται  μέρα με την ημέρα ότι θέλει τον θεσμό χαμηλά, με σχέσεις εξάρτησης και υπαλληλίας, προκειμένου να υπηρετούνται πιστά και χωρίς αντίδραση οι στόχοι και οι πολιτικές της. Στην Πελοπόννησο όμως τα θεμέλια της περιφερειακής διακυβέρνησης και της θεσμικής της αυτοτέλειας είναι βαθιά και ο ακραίος, οπισθοδρομικός  συντηρητισμός του υπερσυγκεντρωτισμού δεν θα περάσει», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης χαρακτηρίζοντας την «Νέα Πελοπόννησο» ως «θεματοφύλακα τόσο των θεσμών όσο και των ανοικτών και ελεύθερων κοινωνιών» . 

«Ακραία συντηρητική η κυβέρνηση νομοθετεί απέναντι στην βούληση των πολιτών, στρεβλώνοντας την λαϊκή εντολή»

«Ο υπερσυγκεντρωτισμός ως εργαλείο πολιτικής επιβολής δεν είναι κάτι καινούριο. Η πολιτική εμπειρία όμως αποδεικνύει ότι ακόμη και σε κοινωνίες με μειωμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά έχει μικρή αντοχή στον χρόνο, ιδίως δε, όταν από πλευράς ουσίας συνοδεύεται από μπιζιμποντισμό, προπαγάνδα και αυξημένες προσδοκίες. Το εγχείρημα όμως αλλοίωσης ενός εκλογικού αποτελέσματος με νομικές ακροβασίες και ασυνείδητη κοινοβουλευτική συνδρομή υπερβαίνει αυτά που έχουν συμβεί κατά περιόδους στην χώρα. Στην Πελοπόννησο, οι πολίτες δημιούργησαν με την ψήφο τους μια συγκεκριμένη ισορροπία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία θα έπρεπε να εκφραστεί σε όλα τα συλλογικά όργανα. Η απόλυτη πλειοψηφία που έδωσε ο καινούριος νόμος στην Οικονομική Επιτροπή στην παράταξη του Παναγιώτη Νίκα, αγνοώντας τις μικρότερες παρατάξεις, είναι απολύτως κατασκευασμένη και αγνοεί κατάφωρα την λαϊκή εντολή», σχολίασε ο Πέτρος Τατούλης σε συνέχεια εκλογής μελών της Οικονομικής Επιτροπής.