Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 15:30 Μουντομπάσκετ 2019: Με οδηγό τη Σαϊτάμα η Εθνική κόντρα στις ΗΠΑ

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/09/antetokounbo-500.jpg
Το «θαύμα» της Σαϊτάμα, τη νίκη με 101-95 επί της «Ντριμ Τιμ» την 1η Σεπτεμβρίου 2006 για τον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, θέλει να επαναλάβει η Εθνική ομάδα στη σημερινή (15:30) αναμέτρηση στη Σενζέν με αντιπάλους τις ΗΠΑ, για την πρώτη αγωνιστική του 11ου Ομίλου της δεύτερης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας!
Η «επίσημη αγαπημένη» θα μπει στο παρκέ γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα του ομίλου της, Βραζιλία – Τσεχία, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 11:30.
Εάν νικήσει η Βραζιλία, η Εθνική πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να
επικρατήσει των Αμερικανών για να μείνει «ζωντανή» για την πρόκριση στην οκτάδα (σε αυτό το «σενάριο» πρέπει μετά τις ΗΠΑ να νικήσει και την Τσεχία).
Σε διαφορετική περίπτωση μένει εκτός οκτάδας και το ματς της προσεχούς Δευτέρας με αντίπαλο την Τσεχία θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.
Εάν η Βραζιλία έχει ηττηθεί από την Τσεχία, η «επίσημη αγαπημένη» έχει περιθώριο ήττας από τους Αμερικανούς, αλλά για να περάσει στους «οκτώ» τη Δευτέρα πρέπει να νικήσει την Τσεχία με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι εκείνη νίκησε τη Βραζιλία και η ομάδα της «χώρας του καφέ» να ηττηθεί από τις ΗΠΑ.
Η Team USA έχει να ηττηθεί σε μεγάλη διοργάνωση από το 2006 και τον ημιτελικό κόντρα στην ελληνική ομάδα.
Στην Κίνα οι ΗΠΑ έχουν ταξιδέψει με πολλές απουσίες, αλλά με παίκτες που παίζουν στο NBA (Κέμπα Γουόκερ της Σάρλοτ, Ντόνοβαν Μίτσελ της Γιούτα, Χάρισον Μπαρνς του Σακραμέντο, τον συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι Κρις Μίντλετον κ.ά.) και προπονητές τον θρύλο Γκρεγκ Πόποβιτς και συνεργάτη του τον Στιβ Κερ του Γκόλντεν Στέιτ.
Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης ο MVP του NBA της περασμένης σεζόν Γιάννης Αντετοκούνμπο, για τον οποίο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, προπονητής της Εθνικής, επισήμανε ότι: «Ο Γιάννης είναι έτοιμος και ξέρει καλύτερα από όλους μας πώς θα αντιμετωπίσει την αμερικανική ομάδα. Ο Γιάννης έχει ένα θέμα με το πόδι του εδώ και τρία χρόνια, ακολουθεί ειδική αγωγή, που του έχουν δώσει οι Μπακς, αλλά θέλει να είναι στην Εθνική ομάδα και πρέπει να βρίσκουμε τον τρόπο να είναι “παρών” τουλάχιστον στις μεγάλες διοργανώσεις».
«Οι Αμερικανοί δεν είναι άτρωτη ομάδα», τόνισε ο Σκουρτόπουλος και εξήγησε: «Είναι θέμα τάιμινγκ και αποφασιστικότητας να καταφέρεις να κερδίσεις μια καλύτερη ομάδα. Η Τουρκία, που ηττήθηκε στην παράταση, δεν έκανε κάτι φοβερό, έπαιξε μια ζώνη προσαρμογής, προσπάθησε να κόψει τον γρήγορο ρυθμό και το “ένας εναντίον ενός”. Εμείς το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τον εγωισμό μας και να δίνουμε τα τέσσερα φάουλ που έχουμε δικαίωμα σε κάθε δεκάλεπτο πριν φτάσουν στο μπόνους για να τους κόψουμε τον ρυθμό».
«Πρέπει να παίξουμε καλή άμυνα και να εκμεταλλευτούμε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο στον αιφνιδιασμό», σχολίασε ο Γιώργος Πρίντεζης, αναφερόμενος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
*Ο μοναδικός συνδετικός κρίκος της Εθνικής του 2006 με τη σημερινή είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.
*Σήμερα παίζουν για τον 12ο όμιλο της δεύτερης φάσης στις 11:00 Αυστραλία – Δομινικανή Δημοκρατία και στις 15:00 Γαλλία – Λιθουανία.