Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Πέτρος Τατούλης «Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή προάσπισης της Δημοκρατίας και του συμφέροντος των Πελοποννησίων πολιτών»


https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2019/04/tatoylis-1-702x459-1-660x330.jpg
«Η συνεννόηση και η συνεργασία δεν είναι η λογική αποστασίας Μητσοτάκη – Νίκα»

«Τα Περιφερειακά Συμβούλια των περιόδων 2011 – 2014 και 2014 – 2019 οδήγησαν την Πελοπόννησο σε καινούργιους δρόμους και σε νέες προοπτικές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 και τόνισε απευθυνόμενος στους πολίτες της Πελοποννήσου τόνισε «εκείνο που θέλω να
στείλω ως μήνυμα είναι ότι εμείς, σεβόμενοι την εντολή τους, είναι τιμή μας και καμάρι μας να υπηρετήσουμε το θεσμό από τη θέση που μας έταξαν».
Αφού σημείωσε ότι η πολιτική δεν είναι μια διαδικασία προσποιούμενων καλών τρόπων, αλλά μια λογική λειτουργία που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και πάνω απ’ όλα τη λειτουργία της δημοκρατίας, ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε «πολιτική τραγωδία» αυτό που έγινε στην Πελοπόννησο στις περιφερειακές εκλογές, με επικεφαλής δύο πρώην Πρωθυπουργούς, έναν εν δυνάμει Πρωθυπουργό, και με πολλά στελέχη είτε συντηρητικά, είτε ακροδεξιά, είτε προοδευτικά, εντός του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

«Πολιτική τραγωδία για την Πελοπόννησο η αναβίωση φαινομένων αποστασίας»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στο φαινόμενο των αποστατών από την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου. «Η έννοια της αποστασίας ήταν πολιτικό γεγονός μείζονος σημασίας. Υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, μεγαλύτερη πλάνη για τη λειτουργία της δημοκρατίας, πέρα από την υπέρβαση της ευθύνης των πολιτικών κομμάτων να σέβονται την αυτοτέλεια των υπόλοιπων πολιτικών παρατάξεων; Η τραγωδία αυτή θα συνεχίζει να την επηρεάζει κατά πολύ και να δημιουργεί ένα επιπρόσθετο φορτίο για όλη τη χώρα, εφόσον σαν διαδικασία δεν απομονώθηκε» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι, όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει εντολή να μη γίνει το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πελοπόννησο με την τότε Κυβέρνηση και τον τότε Πρωθυπουργό, «αντισταθήκαμε και κάναμε κατά κοινή ομολογία το πιο επιτυχημένο συνέδριο και με τους πιο καθαρούς όρους, σεβόμενοι πάντα την αρχή της διάκρισης των θεσμών, με μόνο αντικείμενο το μέλλον της Πελοποννήσου».

Περήφανοι για το έργο μας στην Πελοπόννησο

Απόλυτα αποφασισμένος και πείσμων δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απέναντι στην υποχρέωση στον πολίτη να υλοποιήσει όλα όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί. «Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα, γιατί ξεπεράσαμε κατά πολύ στην υλοποίηση και ολοκλήρωση το σχεδιασμό των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Απ’ την άλλη πλευρά υπήρξε σεβασμός στις απόψεις που ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια δημοκρατία όμως το πρώτιστο μέλημα είναι η βαθιά πίστη στις συμφωνίες με τους πολίτες, την οποία στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν υπήρξε ωστόσο πολιτικός αντίλογος, αλλά μια οργανωμένη επίθεση με υβριστικό λόγο σε προσωπικό επίπεδο».
Αφού σημείωσε ο κ. Τατούλης ότι στο θέμα της αποστασίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συνέβησαν στις πρόσφατες εκλογές στην Πελοπόννησο. «Είναι σίγουρη η παρούσα μείζονα αντιπολίτευση ότι θα συνεχίζει να εκφράζεται στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παράταξή της, έτσι όπως το πολιτικό σας κόμμα ορίζει την παρουσία της; Ακούγονται διάφορα στην μικρή μας κοινωνία, για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Για συμπεριφορές άμεσης ανάμειξης στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της Β΄ Κυριακής. Δεν καταλαβαίνετε ότι αν δεν δώσετε απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, τότε βάζετε εμπόδια στο κόμμα σας;».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ακόμη την στήριξή του στη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και την εισαγωγή της απλής αναλογικής. «Είναι ξεκάθαρη η θέση μου και η πολιτική μου άποψη την οποία υπερασπίζομαι από φοιτητής και θα συνεχίσω να την υπερασπίζομαι εφ’ όρου ζωής ως υποθήκη για τον τόπο μας, ώστε να υπάρξει ισοδυναμία της ψήφου με τη λαϊκή ετυμηγορία».

Κατάκτησή μας η πολιτική ανεξαρτησία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ακολούθως ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με όλες τις Κυβερνήσεις. «Πόσες φορές ήρθαμε σε αντιπαράθεση με τις δικές μας Κυβερνήσεις; Σε πολλά, γιατί ξέραμε ότι ο μόνος δρόμος που μας οδηγεί μπροστά ήταν η βαθιά μας πίστη σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Και αυτό δεν το διαπραγματευτήκαμε με τίποτα. Το κέρδος ήταν η Νέα Πελοπόννησος, όπου συναντηθήκαμε άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κάναμε συμφωνίες πάνω στο τραπέζι, και εγκαταλείψαμε την κομματική μας ταυτότητα, χωρίς όμως να χάσουμε την ιδεολογία μας. Η πολιτική μας πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και στις μετέπειτα Κυβερνήσεις».
«Το έργο που κάναμε αυτά τα χρόνια, παρόλες τις αντιξοότητες και τις δημιουργικές συγκρούσεις, μας βοήθησε να γίνουμε αυστηρά διεκδικητικοί» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε «Να διεκδικούμε χωρίς να υποχρεωνόμαστε σε κανένα Υπουργό και σε καμία Κυβέρνηση, μέσα από τη βαθιά γνώση που είχαμε για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής στη χώρα. Ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια που πήραμε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Αυτοτελείς Πόρους. Τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων μάλιστα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν τα μεγαλύτερα συγκριτικά με τις άλλες Περιφέρειες, γιατί προετοιμάζαμε τα έργα και ξέραμε πώς να διεκδικούμε την υλοποίησή τους».

Κόσμημα για την Περιφέρεια η Πελοπόννησος Α.Ε.

Το μεγάλο κόσμημα της Πελοποννήσου χαρακτήρισε ακόμη ο Πέτρος Τατούλης την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πελοπόννησος Α.Ε. «Η μεγάλη μας ευφυία ήταν να δημιουργήσουμε μια αναπτυξιακή εταιρεία που την πήραμε στο μηδέν και να την κάνουμε έναν παντοδύναμο οργανισμό στο επίπεδο της συμβουλευτικής και της παροχής υπηρεσιών που δεν μπορούσαν οι δικές μας υπηρεσίες, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω υποστελέχωσης, να τις παρέχουν».

Μονόδρομος για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών το έργο μας

Σε ότι αφορά το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Τατούλης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί πια να ξαναπεί ότι εμείς καθυστερήσαμε το έργο, όταν εμείς ολοκληρώσαμε το διεθνή διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ. Τη στιγμή μάλιστα που λίγοι είχαν καταλάβει τι σημαίνει ΣΔΙΤ στα σκουπίδια και πολλοί το πολεμούσαν μέχρι το 2017. Αποδείχθηκε πλέον ότι ήταν το μοναδικό μοντέλο που θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων».
«Το έργο το σαμπόταρε πρώτα και κύρια ο τότε Πρόεδρος της ΠΕΔ και σημερινός Περιφερειάρχης, ο κ. Νίκας. Του έχουμε υποβάλλει εξαρχής το ερώτημα που πήγαν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ των χρόνων 2012 και 2013 που έδωσε για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας με αναθέσεις, λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε συγκεκριμένο σκουπιδοεργολάβο. Δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι οιωνεί κατηγορούμενος. Μας ταλαιπώρησε 2,5 χρόνια. Η προηγούμενη Κυβέρνηση μας ταλαιπώρησε τρία χρόνια, δικαιολογημένα μεν, γιατί είχε διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά δεν της βγήκε. Υπήρξε βέβαια και η ανοίκεια ιστορία της σύμπραξης βουλευτών του Σύριζα με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υποβάλουν κοινή τροπολογία για να εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου. Ακούω τώρα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο να επαινεί τα ΣΔΙΤ και να εγκαλεί τους υπόλοιπους γιατί δεν προχώρησαν στην υλοποίηση των έργων. Δεν είμαστε Σοβιέτ εδώ και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Να ρωτήσει τον κ. Βορίδη και τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο τότε γιατί αντέδρασαν και πήγαν το έργο δύο χρόνια πίσω. Το θέμα των σκουπιδιών είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τη σύμβαση που έχω υπογράψει μόνο εγώ, κανένας δεν μπορεί να μιλάει για τροποποίηση της σύμβασης και κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν σε αυτόν τον τόπο».
Απευθυνόμενος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο Περιφερειάρχης τόνισε «επιτρέψατε σε έναν άνθρωπο να λέει συνεχώς ψέματα. Επιτρέψατε στον κομματικό σας αντίπαλο να ψευδολογεί περιφερόμενος στην Πελοπόννησο, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματός του, όταν το 2014 το ίδιο το κόμμα τους μας επαίνεσε δημόσια και μας έδωσε τη στήριξή του για το μεγάλο έργο που έχει γίνει στην Πελοπόννησο. Άχνα δεν βγάλατε όταν βλέπατε να τον σέρνουν από το χέρι τέως Υπουργοί, τέως Πρωθυπουργοί, Βουλευτές, και να μας υβρίζει προσωπικά και εμείς να μην αντιδρούμε καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα του ατυχήματος της Καλαμάτας, όταν έπρεπε εκείνη την ώρα να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα. Δεν το κάναμε γιατί δεν θέλαμε να παίξουμε τέτοιο παιχνίδι».

Διεθνώς καταξιωμένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε ότι αφορά την εξωστρέφεια  που έχει κατακτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης δήλωσε περήφανος. «Είναι πλέον εμφανή τα αποτελέσματα. Η πολιτική και η στρατηγική που ακολουθήσαμε αποτελεί πλέον κανόνα για όλη τη χώρα. Το brandname Μυθική Πελοπόννησος είναι αυτή τη στιγμή αναγνωρίσιμο διεθνώς και έχει καταξιωθεί ανάμεσα στα κορυφαία. Η Πελοπόννησος επίσης κέρδισε πάρα πολύ από το πολιτικό μου προφίλ. Οι επαφές μου και οι γνωριμίες μου και τα λόμπι που έκανα σε όλο τον κόσμο είναι πάρα πολύ σημαντικά και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και στο μέλλον».
«Η συνεννόηση και η συνεργασία δεν είναι η λογική αποστασίας Μητσοτάκη – Νίκα» τόνισε ο Πέτρος Τατούλης και συνέχισε «θα πρέπει να σεβαστούν ότι οι πολίτες μας επέλεξαν πρώτη δύναμη την πρώτη Κυριακή και ότι έχουμε τους ίδιους Περιφερειακούς Συμβούλους. Για 300 ψήφους μάλιστα δεν εκλέξαμε το 18ο Περιφερειακό Σύμβουλο».

Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου και Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Πάρκο τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος για την Πελοπόννησο

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στα μεγάλα στοιχήματα για το μέλλον της Πελοποννήσου, το Ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό πάρκο και την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου. «Θέλω να θυμίσω μάλιστα ότι το 2013 ο κ. Νίκας δήλωνε περιχαρής όταν υποδεχόταν τους εκπροσώπους τους της Sparkassen γιατί θα γινόταν γερμανική τράπεζα στην Καλαμάτα και τώρα είναι αντίθετος σε αυτό που λέμε για την Πελοποννησιακή Τράπεζα, η οποία θα είναι 100 % Ελληνική, σύμφωνα με το μοντέλο των Sparkassen».

Αδιανόητη η μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας από την Τρίπολη στην Καλαμάτα

«Μη διανοηθεί ποτέ του να πάρει την έδρα της Περιφέρειας από την Τρίπολη και να την πάει στην Καλαμάτα, όπως σκέφτεται να κάνει. Τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά» τόνισε τέλος ο Πέτρος Τατούλης και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και το σύνολο του προσωπικού της Περιφέρειας για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.   


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ