Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Πύρινη κόλαση στον Υμηττό: Μαίνεται η πυρκαγιά – «Μάχη» να μην περάσει στην Καισαριανή




Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν και πνέουν ακόμη στην περιοχή. Από την πυρκαγιά έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι ενώ έχουν υποστεί ζημιές και άλλες κατοικίες.
Η Πυροσβεστική έδωσε από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς εντολής εκκένωσης σπιτιών τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε τέσσερις κατοικίες . Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο
αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.
Από τις 7:30 το πρωί ωστόσο, το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό έχουν ανοίξει. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά αυτή την ώρα βρίσκεται στην κορυφογραμμή του Υμηττού κοντά στις κεραίες, ενώ το μεγάλο στοίχημα της Πυροσβεστικής είναι να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην επεκταθεί προς την πλευρά της Καισαριανής όπου υπάρχει πυκνό δάσος.
Η εικόνα στις 7:30 το πρωί ήταν καλύτερη με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να θέσουν αρχικά υπό μερικό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά και με απώτερο στόχο να την οριοθετήσουν ώστε να μην επεκταθεί προς την πλευρά της Καισαριανής.
Η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 3:18 τα ξημερώματα κινητοποίησε άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ όσο περνάει η ώρα οι δυνάμεις ενισχύονται. Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν και τα εναέρια μέσα.  
Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. 
Παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στους κατοίκους που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης ενώ αστυνομικοί με ντουντούκες, όπως ενημέρωσε κάτοικος της Παιανίας, περνούσαν έξω από τα σπίτια και ζητούσαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί.Εκτός από τις πληροφορίες για ζημιές σε τέσσερα σπίτια υπάρχουν αναφορές ακόμη και για ένα ή δύο καμμένα σπίτια. Σε πλήρη ανάπτυξη είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, που έχουν κηρυχθεί σε γενική επιφυλακή στην Αττική και μερική στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στο ελικόπτερο της πυροσβεστικής από το οποίο γίνεται η επίβλεψη της επιχείρησης επιβιβάστηκαν νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, οι οποίοι συντονίζουν τα εναέρια μέσα που κάνουν ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία «4» – προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
 Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)