Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ακυβερνησία στους δήμους - Το αποτέλεσμα του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Τις παραλυτικές επιπτώσεις της απλής αναλογικής καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές καθώς οι τελικοί νικητές σε 7 περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν ελέγχουν την πλειοψηφία των αντίστοιχων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.


Στην πράξη οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι καθίστανται τιτουλάριοι «τοπικοί άρχοντες» καθώς θα εξαρτώνται απο τις ισχυρές και ανίσχυρες παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να εγκρίνουν όχι μόνο σημαντικά έργα αλλά ακόμα και επισκευές οδοστρώματος.

Το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο τελικός νικητής είχε τερματίσει δεύτερος στον α' γύρο.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης που για να διοικηθεί απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων και ο τελικός νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7.

Αντίστοιχα ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης καλείται να βρει την στήριξη 15 δημοτικών συμβούλων ώστε με τους 6 που διαθέτει να εγκρίνει κάθε απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική η αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα ευνοήσει και φαινόμενα υπόγειων δοσοληψιών και εκβιασμών. Σε κάθε περίπτωση, η παράλυση της αυτοδιοίκησης φαίνεται πως ήταν ο βασικός στόχος της Κουμουνδούρου απο την στιγμή που διαπίστωνε ότι δεν μπορεί να την ελέγξει.

Πάντως, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται έχει ως εξής:

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο κ. Χρήστος Μέτιος διαθέτει 17 συμβούλους και θα χρειαστεί ακόμα 9 για να ελέγξει την πλειοψηφία. Στα Ιόνια Νησιά η κυρία Ρόδη Κράτσα καλείται να διοικήσει με 12 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Το ίδιο και στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου που εκλέγουν 51 συμβούλους και οι νέοι περιφερειάρχες Νεκτάριος Φαρμάκης και Παναγιώτης Νίκας ελέγχους 19 και 17 αντίστοιχα.

Στον Δήμο Χανίων ο Παναγιώτης Σημανδαράκης έκανε την ανατροπή και γίνεται δήμαρχος με 9 συμβούλους σε “ολομέλεια” των 49 ατόμων.

Με 11 συμβούλους σε σύνολο 41 εκλέγεται ο νέος δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας.

Νέος δήμαρχος Αχαρνών με μόλις 10 συμβούλους σε σύνολο 45 αναδεικνύεται ο κ. Σπύρος Βρεττός.

Το 1/3 του δημοτικού συμβουλίου στα Βριλήσσια θα ελέγχει ο κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης που ανανέωσε την θητεία του.

Λιγότερους απο το 1/4 των δημοτικών συμβούλων θα ελέγχει ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Στην Δυτική Μάνη εξελέγη δήμαρχος ο Δημήτρης Γιαννημάρας με μόλις 4 συμβούλους.


ΑΙΡΕΤΟΣ.GR