Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

«Λιωνει» η γηραια ηπειρος «Κόλαση» η Ευρώπη από τον καύσωνα: Νεκροί, πυρκαγιές και ανελέητη ζέστη [χάρτης & βίντεο]

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/06/kausonas-eurpi-500.jpg
Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα στην Ευρώπη με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα τους ξεπεράσει.
Ειδικά στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 44 βαθμούς, με τις τοπικές Αρχές να έχουν προχωρήσει στην λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ακόμα
στην Γερμανία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Μπροστά σε αυτή την «κόλαση» ζέστης οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Στη Γερμανία όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, οι αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian, επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητοδρόμο καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα λόγω της ζέστης ενώ κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν!
 https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/06/xartis-kausonas.jpg 
Μετά του τρεις νεκρούς στη Γαλλία, άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής στη Γερμανία εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα.
Επίσης είκοσι επτά άτομα  έχουν πνιγεί μέχρι στιγμής στη Λιθουανία προσπαθώντας να δροσιστούν σε ποτάμια και παραλίες, καθώς η θερμοκρασία έφτασε σε ασυνήθιστα για τη χώρα ύψη, αγγίζοντας στου 36 βαθμούς.
Στην Πολωνία, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 90 άνθρωποι έχουν πνιγεί αυτό το μήνα σε λίμνες και ποτάμια, εξαιτίας της μεγάλης ζέστης.

Στη Βαυαρία, συγκεκριμένα στην περιοχή του Ρέγκενσμπουργκ, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 39χρονος άνδρας την ώρα που κολυμπούσε σε λίμνη. το κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Πομερανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών έχασαν την ζωή τους ένας 28χρονος άνδρας και μια γυναίκα, ηλικίας 83 ετών.
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως στην Ισπανία σε 33 από τις 50 επαρχίες η θερμοκρασία θα φτάσει στους 44 βαθμούς Κελσίου! Μάλιστα στην Ισπανία, έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στην Καταλονία, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία 20 χρόνια», ανακοίνωσε η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση.
Στη Γαλλία αποφασίστηκε να κλείσουν αρκετά σχολεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ οι αρχές σε Παρίσι, Λιόν, Στρασβούργο και Μασσαλία απαγόρευσαν την είσοδο σε κεντρικές περιοχές «ηλικιωμένων» αυτοκινήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που επιβαρύνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στο Μιλάνο μοίρασαν 10.000 μπουκάλια νερού σε αστέγους και πολίτες. Στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τους δρόμους οι φημισμένες άμαξες που κάνουν βόλτες τους τουρίστες.
Ακολουθούν ενδεικτικές τιμές καταγεγραμμένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 26/06/2019 από τις χώρες που επηρεάζονται:
Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C
Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C
Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C
Ελβετία: Ζυρίχη 34°C
Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C
Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C
Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη:
– Το θερμόμετρο έδειξε 38.6 βαθμούς Κελσίου στο Κόσεν κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Πολωνίας καταρρίπτοντας ήδη το ρεκόρ ζέστης για την Γερμανία για τον Ιούνιο σύμφωνα με το Associated Press.
– Στην Τσεχία 4 μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν θερμοκρασίες 38,5 βαθμώνκαταρρίπτοντας κι εκεί το ρεκόρ ζέστης.
– Στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας το θερμόμετρο θα δείξει τουλάχιστον 35 βαθμούς σύμφωνα με το Météo France.
– Περιοχές στη Νότια Γαλλία θα δούν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή.
– Στο Μιλάνο το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς.
– Στο Βερολίνο, θα δείξει 38 βαθμούς σήμερα.
– Στην Ισπανία ειδικά στον βορρά το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς.
– 35αρια στην Ελβετία με θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Ιούνιο σύμφωνα με το Météo Suisse.
– Πάνω από 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Πορτογαλία, ενώ και περιοχές της Πολωνίας θα δούν τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 35 με 40 βαθμούς.