Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ - Διαψεύδει το ΥΕΘΑ δημοσιεύματα περί μεταφοράς στρατευμάτων στο Αν. Αιγαίο

Ο Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συγκαλεί σήμερα τις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται πως στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη:
  • ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
  • ο Υπουργός Εξωτερικών,
  • ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
  • ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

Στόχος είναι η συζήτηση για την εκτίμηση της κατάστασης και την επικαιροποίηση της τακτικής της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει
ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο.
Την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, αλλά παρέμενε άγνωστο το αν αυτό αποτελεί πραγματικότητα ή αν ήταν στο πλαίσιο της επιθετικής ρητορικής της Αγκυρας. Ομως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, πλέον υπάρχει μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία στον «Πορθητή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση, καθώς αυτά τα υλικά θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της.
Από τη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο «οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει “τρυπήσει” τον κυπριακό βυθό», εκτιμά η κυπριακή εφημερίδα, που επικαλείται ανεπιβεβαίωτες τουρκικές πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο έχει φτάσει πέρα από τα 2.000 μέτρα.
Αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με την ανακοινωμένη από την Αγκυρα άφιξη του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», εντός του Ιουλίου, δείχνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σχεδιασμένες γεωτρήσεις, παρά τα αυστηρά μηνύματα και τις προειδοποιήσεις. Τα πλοία που πηγαινοέρχονται στον «Πορθητή» χρησιμοποιούν τουρκικά λιμάνια, ενώ ομάδα μετέβη από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει την αξιοποίηση υποδομών ή την κατασκευή τους.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».
«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».
Στο μεταξύ, δεν έχει τελειώσει το ζήτημα με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα εντάλματα αναμένεται να εκτελεστούν όταν κάποιοι θα μεταβούν σε χώρες εκτός Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτης της τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ παραμένει στην Τουρκία. Πρόκειται για Κροάτη που έχει περιοριστεί στη διαδρομή Τουρκία – «Πορθητής» και δεν έχει ταξιδεύσει αλλού. Υπενθυμίζεται ότι τα εντάλματα σύλληψης είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Λίγο νωρίτερα πάντως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευδε δημοσιεύματα ιστοσελίδων για δήθεν έκτακτες μετακινήσεις στρατευμάτων στα νησιά.
«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισήμαινε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019» η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.