Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξαφνικές αλλαγές με τον «Καλλικράτη» στην Κορινθία


 
Ξαφνικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» σημειώθηκαν απόψε στην Κορινθία. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ύστερα από νυχτερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΣ των αρμόδιων φορέων με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε και έχουν ισχύ απο σημερα το πρωϊ τα παραακάτω μέτρα:


1)      Οι Δήμοι της Π. Ε. Κορινθίας από 6 ( έξη)  γίνονται 7 (επτά). 2) Διασπούνται  οι Δήμοι Κορινθίων , Σικυώνας  και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

2)      Η περιφερειακή Δημοτική ενότητα Τενέας αποσπάται από το Δήμο Κορινθίων και ενώνεται   στον Δήμο Νεμέας

3)      Μειώνονται σε 2 οι περιφερειακές ενότητες του Δημου Σικυώνας , καθώς αποσπάται η Δ. Ενότητα Φενεού.

4)      Διασπάται ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης  και μετονομάζεται σε Δήμο Ξυλοκάστρου, ενώ αποσπάται  η περιφερειακή Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης και

5)      Η Δημοτική ενότητα Ευρωστίνης  αποσπάται από τον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και μαζί με τη Δημοτική Ενότητα Φενεού , που αποσπάται από τον Δήμο Σικυώνας , αποτελούν από αύριο το πρωί τον 7ο Δήμο της Π.Ε. Κορινθίας  με την επωνυμία  «Δήμος Ευρωστίνης – Φενεού) με έδρα το Δερβένι και ιστορική έδρα την Ζάχολη 
( Ευρωστίνη).

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣ, περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση ως «προίκα» στον νέο δήμο αλλά και σωρεία πρόσθετων εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τα όποια προβλήματα ή δυσλειτουργίες ενδεχομένως εμφανιστούν καθώς και τις αυξημένες ανάγκες λόγω   διαχωρισμού των υπηρεσιών και της σύστασης των νέων διαδημοτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα δοθεί επαρκής χρόνος ως μεταβατικό διάστημα για τη λειτουργία των νέων δήμων, παράλληλα με τις υπάρχουσες δομές των ενιαίων ΟΤΑ που έως σήμερα λειτουργούν.
Η εξειδίκευση της «προίκας» αυτής θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες για τον νέο δήμο που δημιουργήθηκε ενώ θα υπάρξει στενή συνεργασία για όλο το μεταβατικό διάστημα του Υπουργείου Εσωτερικών με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τις υπηρεσίες των υπό διάσπαση δήμων.

.