Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Γ. Ψυχογιός: «Στηρίζουμε στην πράξη τον Αθλητισμό ως βασικό δικαίωμα για όλους και όλες» (βίντεο)


 
Αυτή την εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις». Κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή, ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρέμβασή του, ανέδειξε τη σημασία των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Ξεκινώντας, ο βουλευτής τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθλητισμός είναι από τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα:
«Ο αθλητισμός για όλους και όλες, είναι για εμάς ένα από τα προτάγματα μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι με τις πρωτοβουλίες που πήρε τα προηγούμενα χρόνια ή κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει πάντα, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την πρόσβαση στον αθλητισμό για όλους και όλες που μένουν σε αυτή τη χώρα, τόσο μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε, όσο και μέσα από την υλικοτεχνικές υποδομές, τις οποίες αναβαθμίζουμε. Ήδη έχουν γίνει πολλά σε υπάρχουσες υποδομές και ιδρύουμε και καινούργιες, σε συνεννόηση πάντα με τους δήμους και τα σωματεία».
Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός αναφερόμενος στις διατάξεις του Νομοσχεδίου, μίλησε μεταξύ άλλων για τη σύσταση αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της «Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού». Η Επιτροπή αυτή θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα, έχοντας ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Επίσης, καθιερώνεται περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ μπαίνουν κανόνες στις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των αθλητικών οργανώσεων για την εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων. Πολύ σημαντική ρύθμιση είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «οι αρχαιρεσίες διεξάγονται πλέον με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ανώτατο όριο σταυροδοσίας το 1/3 των θέσεων εκλογής ή με χωριστά ψηφοδέλτια, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής». Ακόμη
Ο Γ. Ψυχογιός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ σημαντική τροποποίηση, που εισάγεται με το άρθρο 35, για τα δελτία των προσφύγων και μεταναστών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ και σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου, που όλο το προηγούμενο διάστημα το παλέψαμε και το δουλέψαμε μέσα από διαβουλεύσεις και συναντήσεις μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία. Μετά από πολλά προβλήματα και εμπόδια που εντοπίσαμε στο παρελθόν, εξασφαλίζεται επιτέλους η συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, που είτε κατέχουν άδεια παραμονής είτε έχουν την λεγόμενη «μπλε βεβαίωση», στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου, ενώ αναγνωρίζεται και παραχωρείται πλέον, δικαίωμα συμμετοχής στους ως άνω αγώνες και στους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη χώρα, ως δικαιούχοι ή αιτούντες διεθνή προστασία, δηλαδή, σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και σε αυτούς που έχουν καταθέσει την αίτηση ασύλου και αναμένουν την απάντηση.
Είμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη και χαιρετίζουμε το άρθρο 35 του σχεδίου νόμου, που κατοχυρώνει πλήρως την απρόσκοπτη συμμετοχή μεταναστών και προσφύγων στον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό. Πρόκειται για συνέχεια κάποιων δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και μέσα από το πρόγραμμα «ASPIRE», που στοχεύει στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά απαντά και υλοποιεί και τα αιτήματα πληθώρας σωματείων, τόσο από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών και πανελλαδικά, όσο και από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων των νησιών που έχουν το «προσφυγικό» στην πρώτη γραμμή.
Για εμάς και για μένα προσωπικά που έχω υπηρετήσει τον αθλητισμό για πολλά χρόνια αλλά και σαν δικηγόρος, έχοντας χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, είμαι σίγουρος ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό ένταξης, μαζί με την εργασία και την εκπαίδευση και μέσα από αυτή τη διάταξη, φέρνουμε σε άμεση επαφή τους συναθλητές μεταξύ τους, αναπτύσσεται η ευγενής άμιλλα, δημιουργούνται πραγματικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας για το συλλογικό, αλλά και για τον ατομικό σκοπό. Εξάλλου η διάταξη αυτή, εκτός των άλλων, εντάσσεται και σε ένα ευρύτερο σχέδιο ένταξης, το οποίο έχουμε ξεκινήσει και δρομολογούμε με την Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και αποτελεί το μεγάλο μας στοίχημα στην μεταναστευτική πολιτική».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε και τη ρύθμιση που προβλέπει ότι ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών αποκτά τη δυνατότητα, κατά την άσκηση ποινικής δίωξης για όσο διαρκεί η προδικασία, «να επιβάλει περιοριστικούς όρους σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική βία - το οποίο προφανώς παραπέμπει στην απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για αυτούς οι οποίοι παρανομούν - ενώ θεσπίζονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους επιβληθέντες όρους, καθώς και για τους υπεύθυνους ασφαλείας των γηπέδων. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιο ιδιώνυμο έγκλημα και ούτε υποστηρίζουμε εμείς ιδιώνυμα εγκλήματα στο χώρο του αθλητισμού και δεν σημαίνει ότι γενικεύουμε, διότι στο οπαδικό κίνημα υπάρχουν και πρωτοβουλίες οι οποίες είναι πολύ υγιείς, δημοκρατικές, προβάλλουν ζητήματα δημοκρατίας, ζητήματα δικαιωμάτων και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, όμως αυτοί οι οποίοι αποτελούν μια μειοψηφία και λοιδορούν αυτές τις πρωτοβουλίες, πρέπει να τιμωρούνται».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ:


Αθήνα, 06.03.2019
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ