Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΠΟΙΟΙ 5 ΔΗΜΟΙ ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ . Τι προβλέπει η τροπολογία για τη διάσπαση πέντε δήμων – Πότε αναμένεται να ψηφιστεί. Αφορά τους δήμους Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου, και Βελβεντού – Σερβίων. Τι ζητούν οι τοπικές κοινωνίες, ποια η στάση των κομμάτων.

Ποιους δήμους αφορά η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου, και Βελβεντού - Σερβίων). Η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται να γίνει αύριο, Τετάρτη.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του «Καλλικρατικού» προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να
ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄ αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.
Ειδικότερα και όσον αφορά τους συγκεκριμένους δήμους που διασπώνται αναφέρεται ότι:
• Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.
• Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
• Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της.
• Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά «καλλικρατικό» δήμο. Μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.
• Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος «Καλλικράτης», «κάθε νησί και δήμος». Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές που εισάγεται απόψε, για συζήτηση και ψήφιση, στην Ολομέλεια.

 

Πόσοι θα είναι στο εξής οι δήμοι
Από την κατάτμηση, θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι και έτσι ο συνολικός αριθμός τους θα αυξηθεί σε 332, ενώ δεύτερο κύμα χωροταξικού επανασχεδιασμού δήμων αναμένεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού προηγηθεί σχετική έκθεση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με ορίζοντα διετίας. 
Συγκεκριμένα, οι δήμοι που προκύπτουν από τις κατατμήσεις είναι:
• Από το δήμο Κέρκυρας:
- Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.
- Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.
- Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.
• Από το δήμο Κεφαλονιάς:
- Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.
- Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.
- Δήμος Σάμης με έδρα τη Σάμη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.
• Από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού:
- Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.
- Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Βελβεντού.
• Από το δήμο Λέσβου:
- Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.
- Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού - Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.
• Από το δήμο Σάμου:
- Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγορείου
- Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθοκάμπου.
Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Τις δημοτικές αρχές εκλέγουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων εκλογικών διαμερισμάτων.
Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι για τους υποψηφίους των προσεχών δημοτικών εκλογών στους δήμους που συνιστώνται τα κωλύματα εκλογιμότητας αφορούν στους αντίστοιχους καταργούμενους δήμους, ενώ τα σχετικά ασυμβίβαστα καταλαμβάνουν και τους αντίστοιχους δήμους που συνιστώνται.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των καταργούμενων δήμων, η τροπολογία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να δηλωθεί η προτίμηση για τη μεταφορά σε έναν από τους αντίστοιχους νέους δήμους.
Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με το νέο καθεστώς αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των συνιστώμενων δήμων για τουλάχιστον δύο έτη, ενώ ρυθμίζονται και οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων.
Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και εντός δύο ετών υποβάλλει σχετική έκθεση στον υπουργό Εσωτερικών και λαμβάνεται υπόψη για τις νέες κατατμήσεις.

Πώς το αντιμετωπίζουν τα αυτοδιοικητικά όργανα
Το ζήτημα φέρεται να αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα τόσο των αυτοδιοικητικών οργάνων όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της βάσης της ΝΔ, παρά την αντίθεση θέση του κόμματος.
Στην Κέρκυρα, υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου δήμου έχουν ταχθεί οι 31 από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Βόρεια Κέρκυρας , όπως και οι 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Νότιας Κέρκυρας, ενώ θετική με την κατάτμηση είναι και η δημοτική κοινότητα Κέρκυρας, που έχει ως διοικητικά όρια την ομώνυμη πόλη.
Δεκάδες συλλογικότητες και φορείς πολιτών του νησιού εξέδωσαν κοινό κείμενο, στο οποίο χαρακτηρίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» τη διάσπαση του δήμου.
«Στην Κέρκυρα, στο νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σ' όλη τη νησιωτική επικράτεια, στην Κέρκυρα των 103 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των 280 χωριών και οικισμών, του πυκνού οδικού δικτύου συνδεσιμότητας τους (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, ο ενιαίος Δήμος δεν μπόρεσε και δεν μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει το έργο του.
Όλοι εμείς, ως πρόσωπα και ως συλλογικότητες που δρούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία περισσότερων του ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας», τονίζεται στο κοινό κείμενο.
Στον αντίποδα, κατά της διάσπασης τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους φορείς με διοικήσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας και η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, επικαλούμενοι το κοντινό χρονικό σημείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Στην Κεφαλονιά, ωστόσο, η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Ληξούρι τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του δήμου, καλώντας το κόμμα να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, ενώ την κατάτμηση σε τρεις δήμους ζητούσε από το 2014 και η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.  
Επαναχάραξη των ορίων στους δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς ζητούσε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον περασμένο Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή, στήριξαν όλες οι  περιφερειακές παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένης της προσκείμενης στη ΝΔ), ενώ καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, σε τοποθέτησή του, καταλογίζει μεν στην κυβέρνηση «αλλότρια κομματικά κριτήρια», αναγνωρίζει δε την ανάγκη διάσπασης του δήμου Κεφαλονιάς.
Υπέρ της κατάτμησης της Κεφαλονιάς σε τέσσερις δήμους έχει ταχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το τοπικό ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του παραδεχόταν τότε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ,  «παρουσίασε καταφανείς αδικίες όσο αφορά την χωροταξικότητα των νέων δήμων», ενώ αναγνώριζε ότι «δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας, να υφίσταται ένας και μόνο δήμος».   
Αντιδράσεις στο σχέδιο συνενώσεων δήμων και αίτημα για την επαναχάραξή τους παρατηρούνται τα τελευταία έτη και στους άλλους τρεις υπό διάσπαση  δήμους (Λέσβου, Σάμου, Βελβεντού - Σερβίων). Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού στις 25 Μαρτίου 2014, το 78,3% αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, ζητώντας να διασπαστεί ο καλλικρατικός δήμος.
Υπέρμαχος της κατάτμησης του εν λόγω δήμου είναι μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ενώ θετικός είναι και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ενώ αντίθετα η ΝΟΔΕ Κοζάνης, δια του εκπροσώπου Τύπου, κατηγορεί την κυβέρνηση για ψηφοθηρική σκοπιμότητα.    
Η τροπολογία αναμένεται να περιλαμβάνει το «σπάσιμο» του δήμου Κέρκυρας σε   α) Βόρειας Κέρκυρας, β) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και γ) Νότιας Κέρκυρας, του δήμου Κεφαλονιάς σε α) Αργοστολίου, β) Ληξουρίου και γ) Σάμης, του δήμου Λέσβου σε α) Μυτιλήνης και β) Δυτικής Λέσβου, του δήμου Σάμου σε α) Ανατολικής Σάμου και β) Δυτικής Σάμου και ο δήμος Βελβεντού - Σερβίων σε α) Βελβεντού και β) Σερβίων. 


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Πηγή: