Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην ανάγκη να δοθεί, ενόψει των ευρωεκλογών, κοινή μάχη στην Ευρώπη κατά του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Νικόλαος Βούτσης, και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κύριος  Pierre Moscovici, στις δηλώσεις που έκαναν κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
Η συνάντηση προηγήθηκε της ομιλίας του Επιτρόπου σε κοινή συνεδρίαση των
Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Υποδεχόμενος τον κ. Moscovici, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Είμαστε ευτυχείς που σας υποδεχόμαστε ξανά στην Ελληνική Βουλή. Η πορεία και η δραστηριότητά σας όλα αυτά τα χρόνια ήταν αντίστοιχες με τη δύσκολη πορεία της χώρας μας και την προσπάθεια να βγούμε από τις στενές μνημονιακές δεσμεύσεις. Αισθανόμαστε ευτυχείς που είχατε έναν πολύ σημαντικό, θετικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη». 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε:
«Eπιτρέψτε μου να αναφερθώ στην ανάγκη όλοι μας, και εσείς που έχετε αφήσει ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα σε κλίμακα Ευρώπης και ενδιαφέρεστε για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και εμείς από την πλευρά μας, να εργαστούμε ώστε να μην έλθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη, καθώς μπροστά στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα και υπάρχουν το ενδεχόμενο και η επικινδυνότητα να ενισχυθούν οι ακροδεξιές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές. Πιστεύω πως από κοινού θα εργαστούμε για μια διαφορετική Ευρώπη των λαών. Πάνω σε αυτή την ατζέντα, η συζήτηση που θα κάνετε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής είμαστε σίγουροι ότι θα μας εξοπλίσει γι’ αυτόν τον αγώνα».
Από την πλευρά του ο κ. κ. Moscovici, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή σε «μια ιδιαίτερα στρατηγική στιγμή για όλους μας», όπως επισήμανε, είπε:
«Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν πάλι μια κανονική, ομαλή σχέση. Η Ελλάδα κατακτά την εμπιστοσύνη όλων και ανακτά την ανάπτυξη. Έχει βγει από το τρίτο πρόγραμμα υποστήριξης. Μία Ελλάδα η οποία εκ νέου έχει βρει τρόπο να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το τονίζω αυτό: Η Ελλάδα να καταστεί στα μάτια όλων μια χώρα η οποία επιτυγχάνει σε όλα όσα προσπαθεί. Μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στη καρδιά αυτού του εγχειρήματος που ονομάζεται Ευρώπη, στη καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στην καρδιά όλων των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Θα ήθελα να τονίσω, άλλη μία φορά, πόσο μεγάλη ήταν η ανθεκτικότητα, η αντοχή αν θέλετε, του ελληνικού λαού στις δυσκολίες που πέρασε τα τελευταία χρόνια και πόσο πολύ έδειξε ο ελληνικός λαός τη βαθιά σύνδεση με αυτό το οποίο ονομάζουμε ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο σεβόμαστε απόλυτα, είναι ένα πάθος του ελληνικού λαού το οποίο πρέπει να ανταποδώσουμε κι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Γι’ αυτούς όμως τους λόγους τονίζω, άλλη μια φορά, πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε, να ολοκληρώσετε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχετε αναλάβει τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, είναι γεγονός, κάποιες φορές ήταν αρκετά δύσκολες. Και ήταν κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τον Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξη Τσίπρα».
Στη συνέχεια, ο Επίτροπος υπογράμμισε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, η Ελλάδα να καταστεί -και να φανεί σε όλους- ως μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα μεγάλων ευκαιριών, ανοιχτή και ελκυστική προς τους επενδυτές, οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν εδώ και να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου στη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νεολαία της Ελλάδας καθώς και να ανοίξουν νέες προοπτικές για τη χώρα σας.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε προοπτική στους νέους, πράγμα το οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω σε μια συνάντηση με τη νεολαία. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έχουν δουλειά. Σημαντικό επίσης είναι να επιστρέψουν όλοι εκείνοι που έχουν φύγει από τη χώρα και να μπορέσουν να αναπτύξουν στην ίδια τους τη χώρα τις τεράστιες δυνατότητες και τα ταλέντα που έχουν. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε συνάντηση στο Eurogroup και ελπίζω να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε το επιπλέον 1 δισ.€ προς τη χώρα σας, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα στις αγορές, ένα ισχυρό σήμα μεγάλης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα».
Καταλήγοντας τόνισε: «Τέλος, θα ήθελα να πω κι εγώ, κ. Πρόεδρε, ότι έχουμε κοινές μάχες να δώσουμε. Είναι η μάχη κατά του ρατσισμού, κατά του εθνικισμού, που δυστυχώς βλέπουμε ότι ανεβαίνει, κατά του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο, στην καρδιά των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν πολύ σύντομα, γιατί η Ευρώπη την οποία χτίζουμε είναι μια Ευρώπη των αξιών και της Δημοκρατίας, μια Ευρώπη που σέβεται τους λαούς της, που απαγορεύει τη θανατική ποινή, που προστατεύει το περιβάλλον, μια Ευρώπη που είναι ανεξάρτητη. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, άλλη  μια φορά, προσδοκούμε από την Ελλάδα και από τον λαό της να μας υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια».
Στη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Ευρωπαίο Επίτροπο παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Γεράσιμος Μπαλαούρας, και η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Χαρά Καφαντάρη.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης