Ο Ολυμπιακός υποτίθεται ότι πήγε στον «τελικό» της Θεσσαλονίκης με σκοπό να βάλει… μπουρλότο στο πρωτάθλημα! Έχοντας ως «παράσημο» και ως παρακαταθήκη τις εξαιρετικές εμφανίσεις του τελευταίου διμήνου, πήγαινε με τον αέρα του φαβορί, αλλά τελικά όλα αυτά έμειναν στα λόγια.
Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-1, έχοντας μεταξύ άλλων ένα δοκάρι και μία ευκαιρία με τον Άκπομ στις καθυστερήσεις για το… 4-1! Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά παραδόθηκε αμαχητί, αφού εμφανίστηκε στο γήπεδο στο… 87’ με τη μείωση του σκορ από τον Ποντένσε.
Ένας Ολυμπιακός που απογοήτευσε τον κόσμο του σε ένα παιχνίδι για το οποίο ανυπομονούσε ολόκληρη η ερυθρόλευκη οικογένεια. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν κέρδισε
και στην Τούμπα έστησαν γλέντι τίτλου. Σκόρερ οι Βιεϊρίνια (3’), Μπίσεσβαρ (20’) και Άκπομ (82’), ενώ είχε δοκάρι ο ΠΑΟΚ με τον Σάκχοφ στο 29’.
Το δίλημμα Νάτχο ή Καμαρά βρήκε τελικά νικητή τον Ισραηλινό. Από εκεί και πέρα ο Πέδρο Μαρτίνς δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Σα στα γκολπόστ, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς και Κούτρης στην άμυνα, οι Γκιγιέρμε και Νάτχο στα χαφ, οι Λάζαρος και Ποντένσε αριστερά και δεξιά στα «φτερά» αντίστοιχα, ο Γκερέρο στην επίθεση και ο Φορτούνης σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο.
Ο δε Λουτσέσκου άφησε τελικά στον πάγκο τον Ολιβέιρα και προτίμησε τον Σάκχοφ που είναι πιο… αμυντικός από τον Πορτογάλο. Παρέταξε τον ΠΑΟΚ με Πασχαλάκη στα γκολπόστ, τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Βιεϊρίνια στην άμυνα, τους Μαουρίτσιο και Σάκχοφ στα χαφ, τον Μπίσεσβαρ σε ρόλο επιτελικού χαφ, τους Ζαμπά και Ελ Καντουρί δεξιά και αριστερά στις πτέρυγες της επίθεσης και τον Άκπομ στην κορυφή.
Ο Μαρτίνς επέλεξε να κατεβάσει έναν Ολυμπιακό με φουλ επίθεση με την παρουσία του Νάτχο στην ενδεκάδα αντί του Καμαρά. Υπήρχαν όμως προβλήματα δημιουργικά. Αφήστε δε που ο Ισραηλινός είχε σοβαρά «θέματα» ακόμη και στην αναχαίτιση των μεσοεπιθετικών του ΠΑΟΚ από τον άξονα με τους Μαουρίτσιο, Σάκχοφ και Μπίσεσβαρ, οι οποίες φαίνονταν ώρες-ώρες να βάζουν στη μέση τον Γκιγιέρμε.
Ο ΠΑΟΚ λοιπόν αφού πέρασε ένα... καρδιοχτύπι με το σουτ του Λάζαρου στο 2’, στην αμέσως επόμενη φάση ο Βιεϊρίνια έβαλε μπροστά την ομάδα του με ένα σουτ που βρήκε στον Νάτχο και κρέμασε τον Σα (3’).
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε κυρίως μέσω στατικών φάσεων να απειλήσει, αλλά είτε τα χτυπήματα του Φορτούνη δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά, είτε όταν φαινόταν να υπάρχει μία απειλή, εμφανιζόταν πότε ο Μάτος και πότε ο Βαρέλα και «καθάριζαν» τις… αερομαχίες.
Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν να φαίνονται κενά ανάμεσα στις γραμμές, υπήρχαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των «ερυθρολεύκων» σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να αρχίσουν να νιώθουν ακόμα πιο άνετοι στο χορτάρι της Τούμπας.
Αφού συμπληρώθηκε το πρώτο τέταρτο, ο ΠΑΟΚ δεν έδειχνε διάθεση να πιέσει πολύ ψηλά. Πίεζε με… μέτρο και σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να κοιμίσει τον Ολυμπιακό και να τον χτυπήσει στην κόντρα.
Σε αυτό «βοήθησαν» και οι Τοροσίδης – Κούτρης που τα βρήκαν σκούρα με Ελ Καντουρί και Ζαμπά αντίστοιχα. Στις περισσότερες μονομαχίες νικητές αναδείχθηκαν οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» με τη συμπλήρωση του πρώτου 45λέπτου.
Την ίδια στιγμή οι Σισέ και Βούκοβιτς είχαν «ταλαιπωρηθεί» με τη συνεχή κίνηση του Άκπομ που πότε έβγαινε στα πλάγια, πότε έξω από την περιοχή και έδινε τη δυνατότητα στους εξτρέμ ή στον Μπίσεσβαρ να πατάνε περιοχή.
Το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ στο 20’ ήρθε χάρη σε μία καλοζυγισμένη σέντρα του Ζαμπά στο δεύτερο δοκάρι, σε μία κεφαλιά του Άκπομ που κατά λάθος πήγε προς τον Μπίσεσβαρ και ο Ολλανδός σε κενή εστία έγραψε το 2-0.
Επιθετικά ο Ολυμπιακός προσπάθησε με τους Ποντένσε, Λάζαρο και Φορτούνη να γίνει απειλητικός (ο Νάτχο ήταν εξαφανισμένος), η μπάλα κυκλοφορούσε καλά εώς και την περιοχή του Πασχαλάκη, αλλά εκεί κάτι στράβωνε και χανόταν η δυνατότητα να απειλήσουν με αξιώσεις τον πορτιέρε του ΠΑΟΚ.
Μόνο με ένα μακρινό σουτ του Γκιγιέρμε ή με χτυπήματα φάουλ και κόρνερ ένιωσε σοβαρή απειλή ο Πασχαλάκης. Πολλή κυκλοφορία λοιπόν από πλευράς Ολυμπιακού, διαρκής κίνηση από τον Γκερέρο χωρίς αποτέλεσμα όμως, όμως, ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να κλείσει καλά τους διαδρόμους προς την περιοχή του Πασχαλάκη και σε αυτό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι βοήθειες που έδιναν οι Μαουρίτσιο και Σάκχοφ, αλλά και οι Ελ Καντουρί – Ζαμπά που έδιναν στηρίγματα στους ακραίους μπακ.
Ακόμα και η αλλαγή πλευρών που αποφάσισε να κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς περνώντας τον Λάζαρο δεξιά και τον Ποντένσε αριστερά, δεν άλλαξε και πολλά πράγματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός επιχειρούσε να επιτεθεί.
Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ απλώς διαχειρίστηκε το ματς. Από τη στιγμή που ο Ζιλ Ντίας έχασε μία καλή ευκαιρία στο 48’ εώς και το 81’ (στην ευκαιρία του Χασάν) δεν είχε απειλήσει καθόλου τον «Δικέφαλο».
Ο ΠΑΟΚ πήγε το παιχνίδι στα μέτρα του, πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Άκπομ στο 82’ εξαιτίας μίας διπλής γκάφας των Γκερέρο και Σισέ και ο Ολυμπιακός απλώς εμφανίστηκε στο 87’ με τη μείωση του σκορ από τον Ποντένσε. Πάλι καλά που στο 91’ ο Σα είπε «όχι» στο 4-1 στο πλασέ του Άκπομ.
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (79’ Γιαννούλης), Μαουρίτσιο, Σάκχοφ (53’ Ολιβέιρα), Ζαμπά, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ (84’ Πέλκας), Άκπομ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π. Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Γκιγιέρμε, Νάτχο (46’ Καμαρά), Χριστοδουλόπουλος (46’ Ζιλ Ντίας), Ποντένσε, Φορτούνης (76’ λ.τρ. Χασάν), Γκερέρο.