Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών Κίνας στη Σαγκάη


 
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η  Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών Κίνας "China International Import Exposition - CIIE", στη Σαγκάη, από τις 5 έως 10 Νοεμβρίου 2018.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου.


Η 1η CIIE 2018 αποτελεί την υλοποίηση της επίσημης ανακοίνωσης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. XiJinping, τον Μάιο του 2017 στο Belt and Road Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μέσω της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου της Κίνας, δημιουργεί κανάλια συνεργασίας με χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, όπου η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο.

Στους εμπορικούς χώρους της έκθεσης συμμετείχαν περισσότερες από 3.600 εταιρείες από 172 χώρες και την επισκέφθηκαν τουλάχιστον 400.000 αγοραστές. Συμφωνίες συνολικού ύψους 57,8 δις υπεγράφησαν, εκ των οποίων τα 12,7 δις αφορούσαν στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στην έκθεση με περίπτερο 36 τ.μ., με δύο ξεχωριστά booths στον κλάδο των Αγροτικών Προϊόντων, Τροφίμων και Ποτών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας συμμετείχαν εξαγωγικές επιχειρήσεις όπου πρόβαλαν τα πελοποννησιακά προϊόντα τους στους κινέζους καταναλωτές, τους δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν με εισαγωγείς, να λάβουν τεχνογνωσία για τις  τάσεις που επικρατούν και οι παρευρισκόμενοι Πελοποννήσιοι εξαγωγείς να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικά ραντεβού και να υπογραφούν συνεργασίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου σε δηλώσεις του, συνεχάρη τους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση της έκθεσης και τόνισε πως βασική στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η εξωστρέφεια για την προώθηση και τη βιωσιμότητα των αγροτικών μας προϊόντων στην παγκόσμια και διεθνή αγορά.

Επίσης, επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για την προώθηση συνεργασίας  της Πελοποννήσου με την Κίνα, όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμους τομείς και τη σύσφιξη πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η οργάνωση της έκθεσης από την "Πελοπόννησο Α.Ε." και η παρουσία των στελεχών κας. Διαμαντίκου και κ. Λαγογιάννη υπήρξε αρίστη και ιδιαίτερα πετυχημένη.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτριος Μίχας, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σαγκάη, ο βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας κος. Xiong Junyan, με τον οποίο ο κ. Παπαφωτίου  είχε μια ουσιαστική συζήτηση για τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, ενώ έδωσαν το παρών και κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Επίσης, σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, διοργανώθηκε business forum με θέμα "Greece meets China", όπου παρουσιάστηκαν οι τομείς ανάπτυξης συνεργασιών με την Κίνα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών κρασιών και ελληνικού ελαιολάδου, σε εξειδικευμένο κοινό στο HELLAS HOUSE, που είναι χώρος προβολής της Ελλάδας στη Σαγκάη και στο οποίο έγιναν B2B συναντήσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας είναι δραστήριο μέλος  και επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα και ενεργή συμμετοχή σε όλα τα φόρα. Επιδιώκει τη δημιουργία συνεργασιών και μελλοντικών προοπτικών για την Πελοπόννησο, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές Περιφέρειες στη Μεσόγειο.



Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.