Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Τι είχε πει η Μέρκελ στον Σαμαρά για το 2021


Το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 2012 το αεροσκάφος που μεταφέρει τη Γερμανίδα καγκελάριο προσγειώνεται στο «Ελ. Βενιζέλος» με την ελληνική σημαία να κυματίζει μπροστά από το πιλοτήριο.
Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ είναι η πρώτη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποσόβηση
της χρεοκοπίας στις αρχές του καλοκαιριού όταν η χώρα δοκιμάζονταν έντονα από την πολιτική.
Στο ραντεβού του Οκτωβρίου του 2012 φέρεται ότι είχε πει στον πρωθυπουργό ότι θα παρέμενε καγκελάριος μέχρι το 2021 για να κόψει μαζί με τους Έλληνες αξιωματούχους την «κορδέλα» των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Όπως ο Όθωνας τον Ιανουάριο του 1833 ήλθε στο Ναύπλιο ως ο πρώτος βασιλιάς του σύγχρονου ελληνικού κράτους έτσι κι εκείνη το 2021 φιλοδοξεί να τιμηθεί ως … σωτήρας ή τουλάχιστον να καταγραφεί ιστορικά με τέτοια περγαμηνή.
Ο Σαμαράς διόλου δεν είχε εκπλαγεί τότε και μάλιστα αυτό το έφερνε ξανά και ξανά στο μυαλό του κάθε φορά που οι Γερμανοί του έβαζαν εμπόδια.
Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα η Μέρκελ ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την πολιτική το 2021. Με δεδομένο ότι οι εκλογές στη Γερμανία γίνονται αρχές Φθινοπώρου, την 25η Μαρτίου 2021 θα βρίσκεται εδώ για να γιορτάσει με τους Έλληνες την απελεύθερωση. Αν δεν έχει πέσει μέχρι τότε, θα είναι η μακροβιότερη γυναίκα πρωθυπουργός της Ευρώπης με τη μακροβιότερη διαρκή θητεία στην καγκελαρία. Εξελέγη το 2005 και έκτοτε κυβερνά ανελλιπώς όχι μόνο τη χώρα της… Σημειωτέον ότι το βρετανικό πλοίο «Μαδαγασκάρη» που μετέφερε τον Όθωνα στην Ελλάδα ήταν σημαιοστολισμένο με τη γαλανόλευκη, όπως και το Air Force One της Μέρκελ το 2012.