Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Editor’s pick: εσείς με ποιον θα κατεβείτε στις ευρωεκλογές;

logo hi logo 
Σεπτέμβρης έφτασε και ήδη τρίζουν οι ευρωπαϊκές καρέκλες των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για πολιτικές συμμαχίες στις ευρωεκλογές του 2019.

Ένα από τα βασικά σενάρια αφορά στην πιθανότητα ανάδειξης του πρώην Αυστριακού καγκελαρίου, Κρίστιαν Κερν, ως Spitzenkandidat, εκπροσωπώντας το SPÖ. Στο μεταξύ, ως «πρόβλημα» χαρακτήρισε ο Γιούνκερ τη συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο ΕΛΚ. Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Μέρκελ ή του Όρμπαν δήλωσε και ο Μακρόν, ο οποίος εκτός από το ότι ελπίζει σε μια νέα προοδευτική συμμαχία στα τέλη του τρέχοντος έτους για τις ευρωεκλογές, ανησυχεί επίσης για τις βλέψεις του Πούτιν «να διαλύσει την ΕΕ».
Στην Ιταλία, η δημοφιλία της Λέγκας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Κοινή καμπάνια για τις ευρωεκλογές δήλωσε ότι θα κάνει η Λε Πεν με τον Ματέο Σαλβίνι, με στόχο μία «δημοκρατική επανάσταση» των «χωρών» στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, ο Σαλβίνι εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη σουηδική ακροδεξιά, ως πιθανή δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Βέβαια, ο Ματέο έχει και τρεξίματα: πρέπει να βρει 49 εκατ. ευρώ που χρωστάει στο ιταλικό δημόσιο για τις ψευδείς προεκλογικές δαπάνες του κόμματος την περίοδο 2008-2010.
Ο Ερντογάν βρίσκεται –ακόμη- σε αναμμένα κάρβουνα, δήλωσε όμως ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει την επίθεση. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την τουρκική κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα αναγκαία βήματα. Στο πλάι της χώρας και η Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να ορθοποδήσει η τουρκική οικονομία.
Στα του Brexit αυτή την εβδομάδα, η κοινή γνώμη έχει τον πρώτο λόγο. Δημοσκόπηση στην Σκωτία έδειξε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μεταστρέφει τους πολίτες της χώρας υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια άλλη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι αν το δημοψήφισμα για το Brexit γινόταν σήμερα, το 59% των Βρετανών θα ετίθετο υπέρ της παραμονής στην Ένωση.
Βέβαια, ούτε και η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη περνάει και την καλύτερη της περίοδο τελευταία, αφού πλήττεται από την λειψυδρία, το τεχνολογικό χάσμα και την περιορισμένη χρήση της γεωργίας ακριβείας.
Τέλος, προσανατολισμένες στην απόδοση και τις δαπάνες αντί στα αποτελέσματα παραμένουν οι διαδικασίες επιλογής των έργων για την Πολιτική Συνοχής, τονίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δημοσίευσε επίσης έκθεση για την προσφορά του Erasmus+ στην ευρωπαϊκή ιδέα μέσω της κινητικότητας των μαθητών. Στα της Συνοχής πάντως, την έντονη δυσαρέσκεια της απέναντι στην πρόταση της Επιτροπής για μείωση των κονδυλίων της Συνοχής εξέφρασε και η ΕΟΚΕ σε πρόσφατη γνωμοδότησή της. Ο φάκελος της Συνοχής πρέπει να κλείσει πριν από τις ευρωεκλογές.
Και που να μπει ο Οκτώβρης…
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου