Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Κινδυνεύουν από τις κατολισθήσεις οι κάτοικοι στο Βαλτόνερο Αμυνταίου.

 https://rp.news/inc/uploads/2018/06/FB703B78-C3DA-49CC-A79F-598B9944368B.jpeg
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Α’ ΑΘΗΝΩΝ)
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



 


 
Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2018


ΘΕΜΑ: Κινδυνεύουν από τις κατολισθήσεις οι κάτοικοι στο Βαλτόνερο Αμυνταίου.
 


Από τις 7 Νοεμβρίου 2017, ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και το εργαστήριο Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αποστείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις κατολισθήσεις στο Βαλτόνερο Αμυνταίου, στη Φλώρινα. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Λέκκας αναφέρει τα εξής:

α) Τα φαινόμενα βρίσκονται σήμερα σε ερπυστική φάση, ενώ είναι πιθανή μια αιφνίδια και ταχεία εξέλιξη.

β) Έχουν εμφανιστεί νέες εδαφικές διαρρήξεις ακόμα και μέσα στην οικιστική περιοχή των Βαλτόνερων.

 γ) Είναι πιθανότατη μια ταχεία εξέλιξη του φαινομένου και μέσα στην οικιστική περιοχή του Βαλτόνερου μετά από έντονες βροχοπτώσεις, αλλαγές στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ή και ασθενή σεισμική δραστηριότητα.

Ο κ. Λέκκας καταλήγει αναφέροντας ότι «ιδιαίτερα για τα κτήρια που βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης στο Βαλτόνερο, θα πρέπει να προγραμματίσει η σταδιακή εκκένωσή τους και η απομάκρυνση των κατοίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα».


Έχουν περάσει 10 μήνες και ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί η εκκένωση της επικίνδυνης ζώνης, στην οποία ζουν υπό το καθεστώς του φόβου εκατοντάδες πολίτες. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, οι κατολισθήσεις μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή στη Φλώρινα, γεγονός που καθιστά επείγουσα την εκκένωση της περιοχής.



Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο δεν έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής; Γιατί επί 10 μήνες αγνοείται η επιστημονική άποψη του Καθηγητή Ε. Λέκκα περί άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων λόγω φόβου νέων κατολισθήσεων;


 
 Η ερωτώσα βουλευτής

              
                                                                                              
       Ντόρα Μπακογιάννη