Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Γ. Μανιάτης: "Βρώμικος πόλεμος και λάσπη μέχρι τις εκλογές"| Συνέντευξή μου στην Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 03.9.2018


- Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μετέρχεται ακραίων μεθόδων στο δρόμο προς τις κάλπες, ως τελευταία της προσπάθεια να πολώσει το κλίμα και ν' αποκομίσει πολιτικά οφέλη;

Έχω πει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι επόμενοι μήνες ως τις εθνικές εκλογές θα είναι μήνες εθνικού διχασμού, δηλητηρίου στην κοινή γνώμη και βρώμικου πολέμου και λάσπης κατά όλων των αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να υπερασπιστούν την εξουσία τους και μπροστά σ' αυτή τη στόχευση θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν ακόμη και θεσμικά όπλα, καθώς επίσης και τους δικούς τους θύλακες στη Δικαιοσύνη. Είναι μια συμπεριφορά ακριβώς στον αντίποδα μιας κανονικής, προοδευτικής Αριστεράς και στην πραγματικότητα η στρατηγική τους αυτή θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο τις προοδευτικές ιδέες και αξίες και θ' αποδείξει την άριστη συνεργασία που έχουν με την ακροδεξιά των «ψεκασμένων» του κ. Καμμένου και το εμφανές πια κι όχι αφανές τμήμα της τρίτης συνιστώσας τους, της καραμανλικής Δεξιάς. Δεν αξίζει στις θυσίες του λαού ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα, πολύ περισσότερο σε μια εποχή που χρειάζεται εθνική συσπείρωση και κυρίως ενιαία αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων που αντιμετωπίζουμε, των ανακατατάξεων που γίνονται στη γειτονιά μας και των οικονομικών ζητημάτων.

- Συνεπώς, μετά από αυτή τη στάση, θεωρείτε πως «καίγεται» οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Θεωρώ βέβαιο ότι στα μυαλά της παρέας του Μαξίμου έχουν συζητηθεί και εξυφανθεί σχέδια για δήθεν στροφή τους προς την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία. Η πολιτική συμπεριφορά και οι εμφανείς, αλλά και αφανείς πολιτικές επιδιώξεις της ομάδας αυτής βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από αυτό που θα συνιστούσε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά - πολύ περισσότερο μια Κεντροαριστερά που εκφράζει πολύπλευρα το Κίνημα Αλλαγής, με προτάσεις που στηρίζονται στην αλήθεια, στην ευρωπαϊκή και θεσμική κανονικότητα, την αξιολόγηση και αναβάθμιση του δημόσιου βίου και διαλόγου και ασφαλώς στην κορυφαία στρατηγική επιλογή για αύξηση του εθνικού πλούτου, προκειμένου να στηριχθούν οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Με πραγματικές πολιτικές αλληλεγγύης κι όχι με πολιτικές ελεημοσύνης και εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων.

- Τι προϋποθέτει, λοιπόν, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύττετε;
Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ιδεών και των προτάσεων της προοδευτικής παράταξης. Μιλούμε για ήττα του εθνολαϊκισμού, της φαυλότητας, του κοινωνικού διχασμού και τελικά της εθνικής υποταγής και εκχώρησης των πάντων προς τους ξένους, προκειμένου να είναι τα «καλά παιδιά» του συστήματος. Το ιστορικό τους αποτύπωμα θα προσδιοριστεί από την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 36 δις ευρώ: από 324 δις το 2014 σε 360 δις σήμερα, ενώ προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μάς υποσχόταν τη μονομερή διαγραφή του. Από τον πλήρη αφελληνισμό και το ξεπούλημα όλων των ελληνικών τραπεζών και την εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας σε ξένους για 100 χρόνια.
Για μας, το Κίνημα Αλλαγής, ο σύγχρονος Προοδευτικός Πατριωτισμός, ένας πατριωτισμός που στηρίζεται στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών και γεωπολιτικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και την αύξηση της καινοτομικής παραγωγικότητας, αποτελούν το όραμα της Ελλάδας μετά τα μνημόνια. Της Ελλάδας που αποκτά ξανά την εθνική της αυτοπεποίθηση, που αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα δύο κορυφαία εθνικά θέματα: την ανεργία και τη δημογραφική συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς για την πατρίδα μας, αποτελεί μια τελευταία αναλαμπή του πιο λαϊκίστικου και παρασιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης, με κινήσεις απόγνωσης, όπως το κύκνειο άσμα του τελευταίου ανασχηματισμού, που απέδειξε ότι μέσα στον πανικό τους και την αγωνία για την πολιτική διάσωση του κ. Τσίπρα δεν διστάζουν ν' αξιοποιήσουν πολιτικά και κοινωνικά ανύπαρκτους απόμαχους της προοδευτικής ή και της συντηρητικής παράταξης.

- Ποιο είναι σήμερα το μήνυμα της 3ης Σεπτέμβρη για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής;
Το μήνυμα της 3ης Σεπτέμβρη συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Αλλαγή Τώρα. Τα αιτήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής απελευθέρωσης συνεχίζουν να υφίστανται στις σημερινές συνθήκες, όμως η υλοποίησή τους απαιτεί νέα μεθοδολογικά εργαλεία και νέες ιδεολογικές προσεγγίσεις. Ανακάλυψη ξανά των βασικών αρχών του σοσιαλισμού στη σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή, σε μια εποχή όπου το φάσμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού έχει αποκτήσει πια στην Ευρώπη ισχυρά κυβερνητικά ερείσματα. Για μας, εδώ στο Νότο της Ευρώπης, η πάλη για δημοκρατία, ανάπτυξη του ατόμου και ισχυροποίηση των θεσμών της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν τα νέα μεγάλα ιστορικά μας στοιχήματα. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, μια αποτελεσματική και ταχέως λειτουργούσα Δικαιοσύνη, απελευθερωμένα από τα δεσμά του κρατισμού δημόσια πανεπιστήμια, επιβράβευση και ανάδειξη της αριστείας και της αξιοσύνης. Οι συντηρητικές δυνάμεις της πατρίδας μας, είτε στη Δεξιά είτε στη δήθεν αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, δεν μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις στα μεγάλα σημερινά ιστορικά διλήμματα, όπως μπορούμε εμείς, με τα σωστά και τα λάθη που αδιαμφισβήτητα υπήρξαν, όπως σε όλες τις ιστορικές πορείες κοινωνικής απελευθέρωσης.
Το Κίνημα Αλλαγής διεκδικεί και θα υλοποιήσει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ρυθμιστικό ρόλο, με ενισχυμένη την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και με προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης, με βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν ρυθμούς ανάπτυξης 4% για αρκετά χρόνια και ταυτόχρονα ραγδαία μείωση της ανεργίας, μέσα από την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας από επενδύσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Εδώ, η βαθιά υποκριτική στάση του κ. Τσίπρα φαίνεται από το δήθεν ενδιαφέρον του για τις μεγάλες επενδύσεις. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, εμείς εγκρίναμε 105 νέες μεγάλες επενδύσεις προϋπολογισμού 6 δις ευρώ. Στα τέσσερα σχεδόν χρόνια που κυβερνά ο ίδιος, πόσες τέτοιες νέες επενδύσεις ενέκριναν και προώθησαν, άραγε;