Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Από Μ σε… Μ με απόσταση μιας εβδομάδας!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την περασμένη Δευτέρα, 30 Ιουλίου, ακριβώς μια εβδομάδα από την αποφράδα Δευτέρα, 23 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το μαρτυρικό Μάτι.

Λογικό, διότι την 23η Ιουλίου, ενώ είχαν ήδη ξεσπάσει οι καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Τσίπρας έφυγε το Μόσταρ της Βοσνίας, από όπου επέστρεψε αργά το βράδυ, για να δώσει τη γνωστή παράσταση με την «σύσκεψη» σε απευθείας μετάδοση.

Από… Μ αρχίζουν και τα δύο, άλλωστε! Χρειάστηκε μια εβδομάδα για να πάει από το ένα Μ στο άλλο!


Όχι δεν μπέρδεψε το Μόσταρ με το Μάτι, απλά δεν άντεχε να βρεθεί μακριά από την παράσταση που είχε προγραμματίσει να δώσει παρέα με τον φίλο του Ζάεφ.

Έτσι, την ώρα που στο Μάτι άνθρωποι πηδούσαν στους γκρεμούς, καίγονταν ζωντανοί και πνίγονταν στη θάλασσα, ο κ. Τσίπρας βολτάριζε στην παλιά γέφυρα του Μόσταρ, πετούσε λουλούδια στον ποταμό και υπέγραφε χάρτες ειρήνης.

Φυσικά, οι προπαγανδιστές φρόντισαν να εξαφανίσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο, αλλά υπάρχουν.

Ο κ. Τσίπρας στις εννιά το βράδυ εκείνης της δραματικής ημέρας, ο κ. Τσίπρας πετούσε λουλούδια, χαμογελούσε, έδειχνε κάπου μακριά – ίδια κίνηση με αυτή της επίσκεψής του στο Μάτι – ποζάριζε, τον ξεναγούσαν – όπως και στα καμένα.

Έφυγε, λέει, νωρίτερα και δεν πρόλαβε να παραλάβει κάποιο βραβείο! Σιγά μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου, δηλαδή.

Και το έκαναν θέμα και είδηση – «ο πρωθυπουργός επιστρέφει εσπευσμένα», «ο πρωθυπουργός διακόπτει την επίσκεψή του στο Μόσταρ» και τα λοιπά.

Το θέμα, βέβαια, ήταν ότι δεν έπρεπε να πάει καθόλου! Αλλά, είπαμε, δεν άντεχε να μην βρεθεί στο πλευρό του Ζάεφ και να χαζοχαμογελάνε μαζί.

Μετά, έγιναν τα γνωστά: Η σύσκεψη της ντροπής γύρω στα μεσάνυχτα, η επίσκεψη Καμμένου (επίσης της ντροπής), το υπουργικό συμβούλιο με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (της ντροπής κι’ αυτή), οι ενημερώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Τζανακόπουλου (στην τελευταία έδωσε και την δική του ερμηνεία στο νόημα της πολιτικής ευθύνης, λέγοντας πως αυτή συνίσταται στην στήριξη των πληγέντων!), η συνέντευξη Τύπου υπουργών και αρχηγών (όπου ισχυρίστηκαν ότι ψάχνουν να βρουν πού έκαναν λάθος!), η ενημέρωση από τον Καμμένο για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων (που, όπως ανέφερε, ξεκινά στις 26 Ιουλίου, ενώ η καταστροφή έγινε στις 23 Ιουλίου!)

Ειλικρινά, αν όλη τους την ορμή την χρησιμοποιούσαν για να κάνουν κάτι αντί να την διαθέτουν στην σκηνοθεσία παραστάσεων και στην κατασκευή ψεμάτων, ακόμη και αυτοί οι άχρηστοι κάτι μπορεί να κατάφερναν.


Και για να καταλάβετε πόσο μαεστρικά λένε τα ψέματά τους, στις 29 Ιουλίου το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μας είπε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής».

Δεν είναι, βέβαια, αλήθεια ότι τότε έφθασαν οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής. Διότι, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα του ΑΠΕ (που μεταδόθηκε στις 20.42), η περιφέρεια είχε κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Δηλαδή, στις οκτώ και μισή είχε ήδη κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ώρα ακριβώς που ο Τσίπρας βολτάριζε και πετούσε λουλούδια από τη γέφυρα του Μόσταρ!
Επομένως, δεν έφυγε εσπευσμένα. Γνώριζε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και επέμεινε να πάει με τα λουλούδια του στη γέφυρα.
Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του ΑΠΕ που μεταδόθηκε στις 23.42 της 23ης Ιουλίου, το ΕΚΑΒ είχε ήδη παραλάβει δύο εγκαυματίες που είχαν πεθάνει.
Σε άλλο τηλεγράφημα, που μεταδόθηκε στις 23.15, αναφέρεται ότι «ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 25 είναι μέχρι στιγμής οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο. Από τους τραυματίες οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Υγείας».
Σε άλλο τηλεγράφημα (22.40) αναφέρεται ότι η Ελλάδα έκανε αίτημα για διεθνή συνδρομή με εναέρια μέσα και οχήματα.

Σε άλλο (22.32) ότι καταπλέουν στην θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» του πολεμικού ναυτικού.

Σε άλλο (22.14) ότι «από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να φτάσουν στο Μάτι, στο Ζούμπερι και άλλες πυρόπληκτες περιοχές σκάφη του λιμενικού για να απομακρύνουν τυχόν εγκλωβισμένους. Πρόκειται για τρία πλοία του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης και παραπλέοντα σκάφη τα οποία βρίσκονται ελάχιστα μακριά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα».

Δηλαδή το Λιμενικό του κ. Κουρουμπλή ξύπνησε μετά τις δέκα!

Βάσει άλλου τηλεγραφήματος (20.40) η φωτιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ ήδη από τις οκτώ είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης των κατασκηνώσεων και των θερινών θερέτρων των Ενόπλων Δυνάμεων (για… προληπτικούς λόγους λέει τα τηλεγραφήματα που μεταδόθηκαν στις 20.27 και στις 19.44!)

Τα θέματα ήταν, λοιπόν, γνωστά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το Μόσταρ μας είπε ότι τον προβληματίζει η… ύπαρξη τριών εστιών φωτιάς (λες και αυτό συνέβαινε για πρώτη φορά), ενώ για την… ύπαρξη του κ. Τζανακόπουλου πληροφορούμεθα τα σχετικά στις 19.06, όταν από άλλο τηλεγράφημα μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Τόσκα, με τον οποίο επίσης βρίσκεται σε επικοινωνία και ο Τζανακόπουλος.

Από άλλα τηλεγραφήματα προκύπτει ότι μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Νέου Βουτζά (18.57), ότι Σκουρλέτης και Τόσκας βρίσκονται στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (18.36), ότι ο Τόσκας δήλωσε στο ΑΠΕ (18.00) πως «δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές» και πως «όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα». Τότε μαθαίνουμε ότι η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στην Κινέτα στις 12.03. Είχε δηλαδή ο κ. Τσίπρας όλον τον χρόνο να ακυρώσει το ταξίδι του στο Μόσταρ.

Στις πέντε το απόγευμα όλοι γνώριζαν και για τις καταστροφές στην Κινέτα και για την πυρκαγιά στην Καλλιτεχνούπολη.

Ήδη, από τις 15.39 μαθαίνουμε ότι, σύμφωνα με τον εξαφανισμένο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα είναι μία από τις πιο δύσκολες.

Τηλεγράφημα που μεταδίδεται στις 13.48 αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Πυροσβεστικής, δεν ελλοχεύει, τουλάχιστον αυτήν την ώρα, κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

Γι’ αυτό και (στις 13.26) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φροντίζει να μας ενημερώσει για την… μεταβολή του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις 12.12 της 24ης Ιουλίου, ο κ. Τζανακόπουλος ενημερώνει για την κρισιμότητα της κατάστασης και 50 νεκρούς, ενώ τα χαράματα της 24ης Ιουλίου (03.25 το τηλεγράφημα) ο Τζανακόπουλος κάνει την περίφημη ενημέρωση για την οποία επαίρεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεσημέρι της 24ης Ιουλίου συγκαλείται έκτακτη (!) κυβερνητική σύσκεψη

Όσο για τον κ. Τζανακόπουλο, τον ξαναβρίσκουμε στις 25 Ιουλίου, όταν ανακοινώνει τα μέτρα για τους πληγέντες, και στις 26 Ιουλίου όταν συντονίζει την γνωστή συνέντευξη – παρωδία με τον Τόσκα και τους αρχηγούς.

elzoni.gr