Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ασύλληπτη τραγωδία: Βρέθηκαν άλλοι 26 νεκροί αγκαλιασμένοι -Πάνω από 54 ο τραγικός απολογισμός

 
(upd 09:40)
Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στην ανατολική Αττική έχει φτάσει πλέον τους 54. Οι πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου των 26 ατόμων στην Αργυρή Ακτή παγώνουν το αίμα. «Πολλά αυτοκίνητα μαζί, με τις πόρτες ανοιχτές, τα κλειδιά επάνω και είδη πρώτης ανάγκης μέσα», περιγράφουν οι διασώστες. Περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Από κάτω ήταν γκρεμός (δείτε την παρακάτω εικόνα) . Τα θύματα βρέθηκαν σε ένα χωράφι 300 – 400 τετραγωνικών. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και παιδιά και εκτιμάται πως πρόκειται για οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν καθώς «πνίγηκαν» ή απανθρακώθηκαν από τη φωτιά. Αυτή την ώρα συγγενείς έχουν σπεύσει στην περιοχή για αναγνώριση πτωμάτων.


(upd 08:30)
Συνεχίζεται η φρίκη! Πληθαίνουν οι νεκροί στο Κόκκινο Λιμανάκι – 26 άνθρωποι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον.  Άλλοι τρεις βρέθηκαν σε ταβέρνα και μια γυναίκα σε άλλο σημείο – Πάνω από 50 πλέον οι νεκροί. Στο νεκροτομείο στου Γουδή μεταφέρονται οι σοροί προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. 156 τραυματίες – Οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας – Πολλοί με σοβαρά εγκαύματα – 710 εγκλωβισμένοι στις παραλίες απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή του Λιμενικού και βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία
(upd 07:56)
Αντιδήμαρχος Πικερμίου δήλωσε πριν λίγο στον ΣΚΑΙ, ότι βρέθηκαν πάνω από 20 νεκροί στην τοποθεσία Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά σε μια ταβέρνα. Για 26 σωρούς, σε μια πρώτη καταμέτρηση, έκανε λόγο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταφύγει σε ένα οικόπεδο για να σωθούν και έπειτα να μπουν σε κάποια βάρκα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τα κατάφεραν. Βρέθηκαν νεκροί σφιχταγκαλιασμένοι. Εικάζεται ότι ήταν οικογένειες με παιδιά.
upd 07:00)
Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει ήδη στους 24 ενώ η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως. Ο δήμαρχος Ραφήνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί, ενώ ήδη εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 150 – η επίσημη καταγραφή μιλά για 102, αλλά οι διακομιδές στα νοσοκομεία συνεχίζονται.Ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μάχη για να τιθασευτεί η πύρινη λαίπαλα είναι η δήλωση του Γιάννη Σταμούλη, προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες είπε: «Είχαμε πόλεμο χθες στην Αττική».
(upd 03:03)
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες είναι 102 είναι, από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.
(upd 02:43)
Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του Σκάι, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 30.

(upd 02:43)
(upd 02:43)
Πάνω από 20 είναι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Παράλληλα ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 88, εκ των οποίων 11 σοβαρά, ενώ ανάμεσα τους και 16 παιδιά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και σχηματισαν δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό. Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο λόγω των 9 μποφόρ και να περνά τη Λεωφόρο Μαραθώνος, εκεί είχαμε τους περισσότερους τραυματίες αλλά και νεκρούς».
(upd 02:10)
Επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, οι πληροφορίες για οκτώ νεκρούς, ενώ εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής που μετέδωσε ο Σκάι κάνουν λόγο για συνολικό αριθμό που μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 20.
(upd 01:50)
Σύμφωνα με την ΕΡΤ έξι απανθρακωμένα πτώματα, δυο μικρών παιδιών, δύο γυναικών και δύο ανδρών μεταφέρονται αυτή την ώρα από το λιμάνι της Ραφήνας στο νοσοκομείο.
(upd 01:10)
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους οκτώ. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ μετά τα μεσάνυχτα έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα.
(upd 00:30)
«Όλοι θα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που προσπαθούν. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Αργότερα οι αποτιμήσεις…», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
(upd 00:20)
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα με μια δύσκολη νύχτα μπροστά της και την Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά πύρινα μέτωπα στη χώρα, σε Κινέτα, Πεντέλη, Μάτι, Χανιά, Κάλαμο, Αγίους Θεοδώρους, Λουτράκι, Αγίους Αποστόλους, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη. Κάτοικοι, τοπικοί φορείς και πυροσβεστική δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Δύο νεκρούς δίνει (ως τώρα) επισήμως το ΕΚΕΠΥ στην περιοχή του Νέου Βουτζά αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δυστυχώς ο τελικός απολογισμός  θα αφορά πολύ περισσότερους. Παράλληλα ένα 14χρονο κοριτσάκι ανασύρθηκε πνιγμένο από τη θάλασσα, ανοικτά της Ραφήνας από το πλήρωμα του ταχύπλοου Terra Jet, το οποίο διέσωσε άλλα 11 άτομα.
Αναφορικά με τους τραυματίες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας είναι 56 οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ, από τους οποίους οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία ο Τσίπρας δίνοντας εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων για ενίσχυση των δυνάμεων.
Πρώτες αναφορές για νεκρούς έγιναν από τον Δήμαρχο Ραφήνας.
Σε επίσημη ανακοίνωση από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, αρχικά έγινε λόγος για 6 άτομα με εγκαύματα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Αργότερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τραυματίες έφτασαν τους 25 (6 διασωληνομένοι).  Πληροφορίες από το ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για κλήση για 2 απανθρακωμένα άτομα ενώ ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ακόμη έναν ή δυο νεκρούς.
Βρέθηκε εν ζωή ένα αγνοούμενο αγοράκι ενώ υπήρξε επιχείρηση «θρίλερ» ανοιχτά της θάλασσας από το Λιμενικό που αναζητούσε 10 τουρίστες οι οποίοι είδαν τη φωτιά, πήραν μια βάρκα για να σωθούν και χάθηκαν. Όλοι τους εντοπίστηκαν.
Και άλλες αναφορές για κινήσεις – πανικού από πολίτες. Νωρίτερα, ο λοστρόμος του πλοίου Speedrunner που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα επτά ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατέβασε σωστική λέμβο.
Η χώρα μας  ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη για να συνδράμει στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το ΓΕΕΘΑ έστειλε πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τον κόσμο από τις παραλίες ενώ τέθηκαν σε συναγερμό ο Στρατός και το Λιμενικό.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται τα εξής μέτωπα:
  • Κινέτα, όπου επιχειρούν 68 οχήματα με 160 πυροσβέστες – Εκκένωση τριών οικισμών
  • Καλλιτεχνούπολη, όπου επιχειρούν 24 οχήματα με 60 πυροσβέστες – Εκκένωση Λύριου Ιδρύματος και κατασκηνώσεων
  • Πανόραμα Αγίων Αποστόλων, όπου επιχειρούν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες
  • Μετόχη Βρυσών, στα Χανιά
  • Τρεις πυρκαγιές στον νομό Κορινθίας
Στην Κινέτα οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα, κάηκαν σπίτια και οι κάτοικοι απελπισμένοι έτρεχαν να σωθούν. Οι άνεμοι έπνεαν στα 6-7 μποφόρ.
Η φωτιά έφτασε ακόμη και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και τις τελευταίες ώρες υπήρξε συναγερμός καθώς πήγαινε προς τους Αγίους  Θεοδώρους και στο Λουτράκι απειλήθηκαν ακόμη και τα διυλιστήρια!  Τόσο ο αυτοκινητόδρομος όσο και η παλιά εθνική οδός έχουν κλείσει.
Με εντολή της αστυνομίας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, διακόπηκαν στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ λόγω του προχωρημένου της νύχτας σταμάτησαν και τα εναέρια μέσα. Χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι.
Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας. Δεκάδες σπίτια στις φλόγες.
Πάνω από 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα είχαν ριχτεί από νωρίς στη μάχη για την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς αλλά εκείνη κατέστρεψε τα πάντα στο περασμά της.
Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι η πυρκαγιά εκτείνεται σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρωσεις. Όπως είπε, ο δήμαρχος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν στην παραλία
 Σε εξέλιξη είναι και μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στον Κάλαμο Αττικής, στην περιοχή Πανόραμα. Η φωτιά έχει φτάσει μέχρι την παραλία των Αγίων Αποστόλων και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλάμου, Κωνσταντίνο Δέδε, απειλεί σπίτια.
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Να σημειωθεί, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2:00 μετά το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει κυρίως δασικές εκτάσεις και κατευθύνεται προς το χωριό Βρύσες. Σε ένα μέρος των Βρυσών έχει ζητηθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική.
Οι φλόγες έχουν πλησιάσει μέχρι και αυλές σπιτιών και είναι ορατές σε πολύ μεγάλη έκταση.
Πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στο Σουφλί
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 το απόγευμα σε πευκοδάσος, βορειοανατολικά της Λευκίμης και βορειοδυτικά του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου.
«Πρόκειται για μία ανείπωτη τραγωδία που δεν τη χωρά ανθρώπου νους. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου βρίσκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται σκληρά. Η Εκκλησία έθεσε ήδη, με εντολή μου, την «Αποστολή» στη διάθεση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με τις πυρκαγιές που πλήττουν την Αττική, την Κορινθία και άλλες περιοχές της χώρας.
Διαρκής σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη σε επίπεδο γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων.
Το Λιμενικό κάνει έκκληση σε όσους ανθρώπους θέλουν βοήθεια από τα μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές της Ραφήνας, να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “108”.
aftodioikisi.gr