Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ο Μεϊμαράκης ως ανάχωμα στην υστερία του εθνικού διχασμού


Του Κυριάκου Βελισσάριου

Η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, είχε όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας πλήρους και συνεκτικής πολιτικής και ιδεολογικής πλατφόρμας.
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε, ως διαχρονικός “στρατιώτης” της Κεντροδεξιάς, έχει κερδίσει το προνόμιο να μπορεί να μιλάει υπερβατικά,
χωρίς να παρεξηγείται.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την ενωτική στάση την οποία κράτησε μετά την ήττα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις “γαλάζιες” εσωκομματικές κάλπες του 2015-2016, παρότι ο ίδιος κέρδισε την εμπιστοσύνη του 48% της κοινωνικής βάσης της Κεντροδεξιάς.
Η ομιλία Μεϊμαράκη ήταν στοχοπροσηλωμένη στο μέλλον. Σε ένα μέλλον που έχει αργήσει να έρθει για την Ελλάδα, για έναν βασικό λόγο: Στη χώρα μας, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν ακραία κρίση, την τελευταία δεκαετία, δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε ουσιαστικά. Δεν παραμερίσαμε το γονίδιο του εθνικού διχασμού, ώστε να βρούμε ένα πλαίσιο συναντίληψης, σύνθεσης, συνεννόησης.
Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν πομπός μιας τέτοιας πολιτικής νοοτροπίας, στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Και το πλήρωσε, καθώς απέναντί του σχηματίστηκε ένα συμπαγές μέτωπο… “γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ”. Ίχνη του οποίου μπορεί να βρει κανείς μέχρι και σήμερα, σε δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μετριοπαθούς Κυριάκου Μητσοτάκη να σιγήσει τέτοιες τσιρίδες υστερίας.
Ως “παλιά καραβάνα”, ο Μεϊμαράκης αντιλαμβάνεται αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι κομιστές της ρητορικής του εθνικού διχασμού, των εμμονών, του μίσους. Με τέτοιες νοοτροπίες, η χώρα δεν θα πάει μπροστά. Δεν θα ξεπεράσει την κρίση.
Και όχι μόνο η χώρα. Αλλά και η ίδια η Κεντροδεξιά, που από τις εκλογές του 2012 και μετά, καταγράφει με εξοργιστική συνέπεια, τα χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά της Ιστορίας της, με μια πρωτοφανή συρρίκνωση της κοινωνικής επιρροής της.
Το γονίδιο του εθνικού διχασμού, ήταν πάντοτε ασύμβατο με την ηθική υπεραξία της παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι αυτό και προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά.

 ysterografa.gr
 Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής