Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οι αγορές, ο Τσίπρας και ο Έτινγκερ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την ιταλική κρίση, πολλοί είναι εκείνοι στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, που παραλληλίζουν Ελλάδα και Ιταλία.
Το έκανε από την αρχή και με μεγάλη έμφαση ο γερμανικός Τύπος, το έκανε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.
Μιλούν για «αναπόφευκτη σύγκρουση», όπως αυτή που είχαν προαναγγείλει Τσίπρας, Βαρουφάκης και λοιποί «επαναστάτες» και προβλέπουν… νυχτέρια διαπραγματεύσεων, αν και αναγνωρίζουν πως ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη σε σχέση με τον «ελληνικό κίνδυνο»
της πρώτης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιόδου, καθώς η Ιταλία δεν είναι σε μνημόνιο και η οικονομία της είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.
Από την άλλη, θυμίζουν ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι 2,4 τρις ευρώ, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο από της Ελλάδας, πλην όμως κυμαίνεται στο 132% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο από το 60% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αυτό που παραλείπουν, βέβαια, να αναφέρουν είναι ότι στην περίπτωση της Ιταλίας οι Ευρωπαίοι (Βερολίνο και Παρίσι, κυρίως) παρενέβησαν προληπτικά και εμπόδισαν τον διορισμό υπουργού Οικονομικών που έχει εκφράσει απόψεις υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Στην περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσαν τη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά μην κλείνοντας την αξιολόγηση για βλακείες και μετά χτύπησαν σαν χταπόδι τον Τσίπρα για να του πάρουν όσα δεν έδινε ο Σαμαράς – νέους φόρους, νέες περικοπές, υπερταμείο, αιώνια μνημόνια και όλα όσα θα είχαμε αποφύγει.
Με την Ιταλία ξέρουν ότι τέτοια δεν έχει – ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ούτε σε μνημόνιο είναι, ούτε συγκρίνεται η οικονομία της μ’ αυτήν της Ελλάδας.
Προτίμησαν, λοιπόν, προληπτικό έλεγχο, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας τους συνέφερε η καταστολή.
Μια χαρά κουβέντιαζαν ξανά και ξανά και με μεγάλη υπομονή με τους τσιπροκαμμενοβαρουφάκηδες και όλο καλά λόγια ήσαν, σε αντίθεση με τις τελευταίες δηλώσεις τύπου Επιτρόπου Έτινγκερ, που είπε πως… οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, μια χαρά τους βόλεψε η ελληνική ψήφος για να πετύχουν τους σκοπούς τους.
Γι’ αυτό και ο Έτινγκερ δεν είχε τίποτε να πει για την ελληνικό ψήφο. Αντίθετα, στις 18 Ιουλίου 2017 μας έλεγε «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» η έξοδος στις αγορές.
Και στις 18 Φεβρουαρίου 2017, είχε δηλώσει πως «μπορεί οι Έλληνες να μην τήρησαν τα πάντα, αλλά υπό τον Τσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ»!
Τέτοια πράγματα! Τους Ιταλούς θα τους μάθουν να ψηφίζουν οι αγορές και τους Έλληνες ο… Έτινγκερ!
elzoni.gr