Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Γ. Ψυχογιός: «Στο επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού»

Εμφάνιση ψυχογιός βουλή.jpg

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα τα «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», συζητείται και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του τόνισε τη σημασία που έχει και αυτό το νομοσχέδιο, καθώς προάγει τα δικαιώματα του Παιδιού:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει ως γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, μία αρχή που διατυπώνεται και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού . Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν τη συζήτηση αλλού,
εμείς θα εφιστούμε ξανά την προσοχή εκεί που πρέπει. Σε μία ευνομούμενη κοινωνία, εν έτει 2018, δεν μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες παιδιά μέσα σε ιδρύματα. Δεν μπορεί επίσης να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και να περιμένουν χρόνια ολόκληρα. Αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό, από αυτούς που τώρα μας κατηγορούν για τις διατάξεις αυτές».

Απαντώντας σε αυτά που ακούστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά γενικότερα η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για το παιδί , ο Γ. Ψυχογιός υπενθύμισε ότι:  «Δεν είναι μακριά οι εποχές που λιποθυμούσαν τα παιδιά μέσα στις αίθουσες των σχολείων από την πείνα. Φέραμε τα σχολικά γεύματα, τα εκατομμύρια ευρώ που παίρνουν οι Δήμοι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα αναβαθμίσουν ή θα ιδρύσουν, την ειδική αγωγή στα σχολεία, τις παιδιατρικές ή τις παιδοψυχιατρικές κλινικές οι οποίες επαναλειτούργησαν ή ιδρύθηκαν, όπως και στον Νομό μου, την Κορινθία. Ας μην προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να κάνουν το άσπρο μαύρο ούτε να λαϊκίσουν, γιατί ο κόσμος τα γνωρίζει αυτά, τα ξέρει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στη συνέχεια το πλαίσιο του νομοσχεδίου:

«Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει, λοιπόν, το υπάρχον πλαίσιο, απαντά στις κοινωνικές ανάγκες και περιέχει πολυεπίπεδες επιστημονικές δικλείδες. Αφενός αντιμετωπίζει το ζήτημα των χρόνων στις διαδικασίες και αφετέρου αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες κακοτεχνίες και ελλείψεις με θεσμικό, διαφανή και επιστημονικό τρόπο. Συγκεκριμένα, μειώνεται δραστικά ο χρόνος αναμονής που έφτανε στα έξι χρόνια. Πλέον θα απαιτούνται συνολικά 8-12 μήνες. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, διευρύνοντας με αδιάβλητες διαδικασίες το σώμα των κοινωνικών λειτουργών που μετέχουν στη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας. Επίσης, καταρτίζονται για πρώτη φορά τρία διαφορετικά μητρώα για να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια και την πλήρη θεσμική θωράκιση γύρω από τη διαδικασία. Για την επιτυχή  λειτουργία του θεσμού, συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας με συμβουλευτικό αλλά και εποπτικό ρόλο».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο άρθρο 8 που επιτρέπει στα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς, τόνισε τα εξής:

«Κατά πρώτον, και ως νομικός, ξεκαθαρίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών, καθώς κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Κατά δεύτερον είναι άλλο πράγμα η αναδοχή και άλλο η υιοθεσία, η οποία είναι ευρύτερη και ρυθμίζεται ειδικώς από τον Αστικό Κώδικα, επομένως δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Κατά τρίτον, από πολιτικής άποψης, πρόκειται για πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της ισότητας, των μη διακρίσεων και της καθολικότητας των δικαιωμάτων. Η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη απ’ ό,τι νομίζουμε. Πιστεύω πως πρέπει να πάμε βήμα – βήμα, όμως σε κάθε περίπτωση και ιδίως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νόμος έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα και πρέπει να προχωρά σε τομές, επειδή προστατεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Ψυχογιός υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση της Αριστεράς, ενισχύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία είναι ψηφίδες σε ένα μωσαϊκό που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Αυτό ανέδειξαν και οι φορείς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία κατέληξε ότι για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού είναι πολύ σημαντικό το πού και πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί απολαμβάνοντας αγάπη και φροντίδα. Και επειδή όλες αυτές τις ημέρες που συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο έρχεται νοερά στο μυαλό το «Κάποτε θα ρθουν» με τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου, και με αυτό θα κλείσω: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί, αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».