Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Την επιστροφή των παραβόλων των ενεργειακών επιθεωρητών που μειώθηκαν ζητά το ΤΕΕ από το ΥΠΕΝ

 http://web.tee.gr/wp-content/uploads/LOGO_TEE.jpg
Την επιστροφή των παραβόλων που έχουν καταθέσει από την αρχή της χρονιάς οι ενεργειακοί επιθεωρητές, λόγω μέιωσης του ύψους τους, που αποφάσισε το ΥΠΕΝ, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ αποφάσισε στις αρχές Απριλίου να αντικαταστήσει το
μέχρι πρότινος παράβολο 100 ευρώ για την ετήσια ανανέωση της άδεις Ενεργειακού Επιθεωρητή με εφάπαξ παράβολο 50 ευρώ για την εγγραφή του Ενεργειακού Επιθεωρητή, φυσικού προσώπου, στο αντίστοιχο Μητρώο. Όμως, όπως είναι γνωστό ευρέως, από την αρχή του χρόνου, λόγω της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» («νέο εξοικονομώ») που προϋποθέτει τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης για κάθε αίτηση του προγράμματος, πολλοί μηχανικοί ανανέωσαν την άδεια τους πληρώνοντας το παράβολο των 100 ευρώ, προ της δημοσίευσης της νέας ρύθμισης. Για αυτόν τον λόγο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε επιστροφή, ολική ή μερική, του παραβόλου αυτού, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
 Αναλυτικά, η επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:
«Με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15418/1294 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1242/Β στις 4/4/2018 προκύπτει ότι η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, αξίας 100 ευρώ, για την ετήσια ανανέωση της άδειας των Ενεργειακών Επιθεωρητών καταργείται και αντικαθίσταται από ηλεκτρονικό παράβολο αξίας 50 ευρώ εφάπαξ για εγγραφή του Ενεργειακού Επιθεωρητή στο σχετικό Μητρώο.
Επειδή όμως πολλοί μηχανικοί από την αρχή της χρονιάς έχουν πρόσφατα πληρώσει το ετήσιο παράβολο ανανέωσης των 100 ευρώ, ιδιαίτερα ενόψει του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. με ομόφωνη απόφασή της, παρακαλεί για τις ενέργειές σας, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή αυτού του παραβόλου, ολική ή μερική (μέχρι την ισχύ του νόμου στις 4-4-2018), όπως άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 9 της προαναφερθείσας απόφασης και πιο αναλυτικά στην ΠΟΛ 1163 (ΦΕΚ 1675 Β’/8-7-2013).»

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου