Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της Βουλής στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος», στην Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Βιβλιοθήκης της, ο Δήμος Κέρκυρας και η Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, εγκαινίασαν σήμερα την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Κερκυραίος πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος», στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας.  
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στον χαιρετισμό του τόνισε πως «η  έκθεση αυτή που φιλοξενήθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων και την είδαν πάνω από 150.000 επισκέπτες, οι μισοί από τους οποίους ήταν μαθητές, είναι βέβαιο πως θα αφήσει το αποτύπωμα της στην πόλη, διότι είναι πολύ πλούσια και δίνει πολλά ερεθίσματα και για
συζητήσεις που αφορούν και πέραν της προσωπικότητας του Καποδίστρια».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τα Μουσεία Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και τη Βίνιανη, αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις της Βουλής των Ελλήνων,  τονίζοντας πως αυτές οι δράσεις σηματοδοτούν την «ανάγκη της κοινωνίας να ξανασταθεί στα πόδια της και να στηριχτεί και σε μια αμερόληπτη, αντικειμενική, επιστημονική, διεισδυτική, ματιά στην ιστορία της χώρας.  Μιας χώρας που  ξεκίνησε ως κράτος, ως έθνος και που σε τρία χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την εθνική απελευθέρωση. «Είμαστε από τα πρώτα εθνικά κράτη στην Ευρώπη, από τα πιο παλιά κοινοβούλια, αυτή η χώρα με τις τομές σε όλη την διαδικασία ολοκλήρωσης της, μη ολοκλήρωσης της, πισωγυρίσματος, ένταξης σε ευρύτερες Ευρωπαϊκές και άλλες κοινότητες, πολέμους, χούντες, οικονομικές κρίσεις έχει ανάγκη να ξαναδεί με ένα μάτι πια καθαρό μέσα από την κρίση, από το φόβο και το δέος της κρίσης που περάσαμε όλη αυτή την ιστορική διαδρομή», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Αυτό θα γίνει» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, «για να βρούμε αποκούμπι και όχι για να  πνιγούμε στη νοσταλγία και να μην ασχοληθούμε με τα σημερινά ούτε για να συμψηφίσουμε καταστάσεις, αλλά για να βρούμε ένα ψυχολογικό, ιστορικό, πνευματικό, πολιτισμικό, πολιτικό, εξωστρεφές αποκούμπι κοινότητας σ’ αυτό που ονομάστηκε προηγούμενα συλλογική μνήμη. Έχει μεγάλη σημασία να βγούμε από αυτή την κρίση οικοδομώντας μια νέα συλλογική μνήμη, ενιαία για τη χώρα μας και τη διαδρομή της όλες αυτές τις δεκαετίες και άρα αυτό το ψάξιμο που γίνεται και στο οποίο βοηθάει και η Βουλή, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι οργανικό μέρος αυτού που λέμε «η χώρα μετά, η συζήτηση για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια» δεν είναι μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση, η οικονομία, είναι ο πολιτισμός, είναι η ιστορία, είναι η κοινωνία και σ’ αυτό πιστεύω πως συμβάλλει πάρα πολύ η δουλειά που από κοινού την κάνουμε».
  Η έκθεση ακολουθεί το αφήγημα της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο 2016 και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τη διετία 2018-2019 που υλοποιεί ο Δήμος Κέρκυρας έχοντας την προεδρία του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».  
Στην έκθεση παρουσιάζονται σε ψηφιακές αναπαραγωγές, έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης που παραχωρούνται από φορείς όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη κ.ά.  
Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018,στόχο έχει να φέρει σε επαφή το κοινό με την χαρισματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και να αναδείξει την επιρροή του έργου του, στη σύγχρονη κοινωνία. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης