Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Editor’s Pick: Τουρκία: Η ΕΕ πολιτικοποιεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών

logo hi logoΜια επικίνδυνη παρτίδα σκάκι συνεχίζει να παίζει η Τουρκία τις τελευταίες μέρες, ανοίγοντας μέτωπα και με τη την ΕΕ ενώ διατηρεί την κριτική της και προς την Ουάσιγκτον. Μιλώντας στη EURACTIV ο Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι «πολιτικοποιούν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» και ρίχνει τις ευθύνες των εντάσεων στην ευρωπαϊκή πλευρά και το αίτημα του ΕΚ για την άμεση απελευθέρωση τους.
Παράλληλα ωστόσο, η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της ένταξης της Γεωργίας, της
ΠΓΔΜ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ προκαλώντας σύγχυση στους Ευρωπαίους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θέλουν την Τουρκία εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά οι Αυστριακοί, υπέρ οι Γερμανοί ενώ ο Επίτροπος Χαν τίθεται ξεκάθαρα ενάντια στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν άρχισε τον εκλογικό αγώνα, αφού ξάφνιασε ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου,θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό. Οι εξελίξεις στη Συρία πάντως επηρέασαν τη σχέση του με την Τερέζα Μέι. Την ίδια ώρα η Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια και παραδοσιακά δηλώνει «αισιόδοξη» για το ονοματολογικό.
Στην Κομισιόν πάλι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο της Συνοχής, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα σενάρια που είδαν το φως Το Κοινοβούλιο ζητά πόρους της Συνοχής για όλες τις περιφέρειες, ενώ το πρόγραμμα ESPON, που λειτουργεί συμβουλευτικά στα κράτη μέλη και την Επιτροπή προτείνει να ενταχθεί η εδαφική συνεργασία και στα κεντρικά εθνικά προγράμματα. Παράλληλα η Επίτροπος Περιφερερειακής Πολιτικής ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στα προγράμματα INTERREG
Ο Ταγιάνι από την άλλη, βρίσκεται σε διαρκή «πονοκέφαλο» αυτή την εβδομάδα έπειτα από την Ολομέλεια για τη Συρία και τον σχεδόν νομότυπο διορισμό του Μάρτιν Σελμάγιερ ως γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πάντως η Ελλάδα, που έχει ανάγκη από επενδύσεις τώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της αφού ο άνεμος του Κλάους Ρέγκλινγκ φέρνει μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, με την Μέρκελ και τον Μακρόν να προσπαθούν να κάνουν τα «γλυκά μάτια» στον Γενικό Διευθυντή του ESM για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο deal.
Και αν περιμένατε οι Ιταλοί να διαμορφώσουν –επιτέλους- κυβέρνηση αυτή τη βδομάδα, μάλλον θα πρέπει να τους περιμένετε να πιουν δυό τρεις εσπρέσσο ακόμη.
Καλό Σαββατοκύριακο,
Νίκος Λαμπρόπουλος