Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η δυναμική της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Πελοπόννησο»

Εμφάνιση IMG_5472.JPG


Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Επαρχία του Schwabisch Hall συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης και ο Έπαρχος κ. Gerhard Bauer κατά τη συνάντησή τους στο Schwabisch Hall την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.

Εμφάνιση IMG_5494.jpgΚατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα διαπεριφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας, που εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς, και αποφασίστηκαν νέες δράσεις οι οποίες θα χαρτογραφηθούν σε ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

Εμφάνιση IMG_5504.JPGΚυρίαρχο θέμα αποτελεί η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου, τύπου Sparkassen, για την οποία η συνεργασία έχει ξεκινήσει από τα αρχικά στάδια και θα εξελιχτεί ακόμα περισσότερο με την έμπρακτη συμμετοχή της Επαρχίας του Schwabisch Hall στην πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη.

Εμφάνιση IMG_5534.JPG«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ελλάδας – Γερμανίας, να ενισχύσουμε το επενδυτικό προφίλ της Πελοποννήσου και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας παράλληλα ασφάλεια στις καταθέσεις των πολιτών της Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «η Περιφερειακή αυτή Τράπεζα θα αποτελέσει το κατάλληλο χρηματοπιστωτικό, αλλά και πολιτικό εργαλείο που θα εμπνεύσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη».

Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε τον κ. Bauer για την αποδοχή του σχεδίου αυτού από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κατά το πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, καθώς επίσης για τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται ώστε άμεσα να αδειοδοτηθεί η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου.

Εμφάνιση IMG_5590.JPG
Ο κ. Bauer από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για το γεγονός ότι έχει επιτυγχάνει ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό εγχείρημα για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα, εφόσον είναι βέβαιο ότι μετά την επιτυχία της Πελοποννήσου το μοντέλο αυτό θα υιοθετηθεί στο σύνολο της χώρας.

Εμφάνιση IMG_5594.JPGΤο ζήτημα της Περιφερειακής Τράπεζας συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη και του Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ στη διεθνή έκθεση τουρισμού ITB Berlin την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

O κ. Φούχτελ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Τατούλη γιατί πέτυχε κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και τόσο χρήσιμο για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Σημείωσε επίσης την ικανοποίησή του για την αποδοχή του σχεδίου αυτού από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, αλλά και για την εξαιρετική προετοιμασία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όλων των αναγκαίων τεχνικών προϋποθέσεων. Δήλωσε τέλος τη δέσμευσή του να συνεχίσει έμπρακτα να υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή σε όλα τα στάδιά της.

Το δεύτερο κυρίαρχο θέμα είναι ο τομέας της ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών, όπου μέσω της αξιοποίησης των Περιφερειακών Ενεργειακών Κοινοτήτων της Πελοποννήσου και της Βάδης Βυρτεμβέργης, όπου ανήκει το Schwabisch Hall, μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικές κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμπράξεις.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ενίσχυση του τουρισμού, με έμφαση τις θεματικές εναλλακτικές μορφές του και τις επενδύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και διαχείρισης των δημόσιων αστικών χώρων.

Κατά τη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης στην έδρα του Schwabisch Hall, στο πλαίσιο του προγράμματος Walter Halstein, με τίτλο Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019, τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, όσο και ο Έπαρχος κ. Bauer αναφέρθηκαν στην αξία της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών σε αυτή. Υπογράμμισαν επίσης τη βαθιά τους πίστη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από τη δημοκρατική αντιπροσώπευση , «διαφορετικά απομακρυνόμαστε από τα οράματα και τα ιδεώδη που το διαμόρφωσαν».

Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προσωπικού σε θέματα δημόσιας διοίκησης και η δικτύωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειες. Η υπότροφος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κα Άννα Μαντά αναφέρθηκε στις διαφορές στο επίπεδο σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των δράσεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, αλλά και λειτουργίας των υπηρεσιών. Τόνισε την αξία της διαπεριφερειακής αυτής συνεργασίας και σημείωσε την εγγύτητα που επιτυγχάνεται μέσω της πολιτισμικής προσέγγισης.