Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Editor's Pick: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο

Η Ελλάδα ζει σε ρυθμούς Novartis, σκανδάλων, κατηγοριών για χρηματισμό και συμμορίες, με το πολιτικό σκηνικό να πολώνεται για άλλη μια φορά. Επικίνδυνα θα έλεγε κάποιος, αν υπάρχει κάτι που δεν ήταν ήδη σε κίνδυνο για να διακινδυνευτεί.
Στην Ευρώπη πάλι τα Βαλκάνια αποτελούν και αυτή τη βδομάδα ένα σημαντικό ζήτημα. Είτε γιατί η Βουλγαρική προεδρία κατάφερε να τα βάλει για τα καλά στην ατζέντα, είτε γιατί ζούμε σε
μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Με πρωταγωνιστή την Τουρκία, που είτε μπλοκάρει με NAVTEXκαι άλλα τερτίπια τη γεώτρηση της ΕΝΙ στην Κύπρο, είτε ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα σύνορα του ΝΑΤΟστο Αφριν, είτε στήνει ξανά γέφυρες με τη Γερμανία.
Από κοντά η Αλβανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Έντι Ράμα, να προτείνει κοινό πρόεδρο για Αλβανία και Κόσσοβο και τις ΗΠΑ να τον ανακαλούν άμεσα στην τάξη. Όχι η ΕΕ δεν αντέδρασε σε αυτή τη δήλωση, παρά τη σχετική διαδήλωση των Κοσσοβάρων έξω από ευρωκοινοβούλιο. Είτε δε τη θεώρησαν πολύ σοβαρή για να αντιδράσουν, είτε την πήραν πολύ σοβαρά και θέλουν –όπως πάντα- τον χρόνο τους.
Είπαν όμως για τη FYROM –δε την είπαν έτσι βέβαια. Η κα. Μέρκελ τουλάχιστον. Υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, είχε ήδη από την προσφώνησή της δώσει το μήνυμα. Το πήραν και στην Ελλάδα προφανώς, αλλά και στα Σκόπια που την ίδια ώρα κατέβαζαν τις ταμπέλες με τους Μεγαλέξανδρους από τους δρόμους και τα κτήριά τους, ενώ όλοι ετοιμάζονται για την τελική λύση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αλλαγές. Ο Γιούνκερ άλλαξε τον διευθυντή του γραφείου του, αφού αυτός ανέλαβε Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής – η υψηλότερη διοικητική θέση του οργάνου. Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Ισπανός Ντε Γκίντος πάει για Αντιπρόεδροςκαι ο Γερμανός Βάιντμαν για Πρόεδρος. Την ίδια ώρα τα κράτη μέλη αποφασίζουν ότι –για την ώρα- δε θέλουν να δώσουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον ESM
Κατά τα άλλα οι κυρώσειςσε βάρος της Ρωσίας συνεχίζονται, η Τσεχία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και η Ιταλία πάει σε εκλογές με τον Ταγιάνι να προαλείφεται για πρωθυπουργός.
Περιμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, στην Ελλάδα πασχίζουμε να «τρέξουμε» το LEADER που ακόμα δεν έχει βγάλει μια πρόσκληση.
Καλό Σαββατούριακο,
Νίκος Λαμπρόπουλος 
Editor EurActiv