Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Η Δράση για το θέμα των Σκοπίων

22.01.2018
Η Δράση για το θέμα των Σκοπίων
Η Δράση θεωρεί ότι η εφικτή διπλωματικά λύση στο μακεδονικό πρόβλημα -όποτε και εφόσον προκύψει- έχει προδιαγραφεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, και έχει μετατραπεί σε επίσημη κυβερνητική πολιτική ήδη από το 2007. Είναι η «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας», που
έγινε αποδεκτή από όλες τις τότε πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΛΑΟΣ. Η πραγματική όμως και οριστική επίλυση στο πρόβλημα θα είναι οι επί της ουσίας καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για τις οποίες απαιτείται προηγουμένως η ουσιαστική οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Εμπιστοσύνη που όχι μόνο σήμερα δεν υφίσταται, αλλά αντίθετα υπονομεύτηκε από την Κυβέρνηση με την ευκαιριακή και μικροκομματική εκμετάλλευση του προβλήματος που επιχείρησε και την επιπολαιότητα των χειρισμών που επέδειξε.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώσει και ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το περιεχόμενο μιας διαδήλωσης. Η ιστορική εμπειρία (π.χ. Κυπριακό), δείχνει ότι ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής το τελικό αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων δεν ήταν ευτυχές. Σε κάθε περίπτωση όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να συνεισφέρουμε στην πυροδότηση ενός κλίματος διχασμού του ελληνικού λαού και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο που βρίσκεται, αποκαρδιωμένος, στα έσχατα όρια της αντοχής του από την σοβούσα οικονομική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι δημοκρατικός διάλογος, ο αμοιβαίoς σεβασμός των διαφορετικών απόψεων και προπαντός η αποφυγή ό,τιδήποτε απερίσκεπτου θα μπορούσε να πληγώσει το πολίτευμα και την δημοκρατική τάξη. Πανάκριβες ιστορικές κατακτήσεις, οι οποίες αποτελούν sine qua non όρο για την επιβίωση και την προκοπή μας.

Γραφείο Τύπου ΔΡΑΣΗΣ