Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Δίκαιη ανάπτυξη: Η προπαγάνδα και η αλήθεια


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στη ΔΕΘ, 9 Σεπτεμβρίου 2017: «Γιατί μόνο η δίκαιη ανάπτυξη, που συμπαρασύρει τους πολλούς όχι αποκλειστικά στον μόχθο, αλλά και στα δικαιώματα, και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».
Αλέξης Τσίπρας, ομιλία στην Κρήτη, 29 Σεπτεμβρίου 2017: «Αυτό, με μια κουβέντα περιγράφει, αυτό που λέει εδώ το σύνθημά μας, τον όρο «Δίκαιη Ανάπτυξη». Δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Αλέξης Τσίπρας, 12 Οκτωβρίου 2017, Λάρισα: «Γι’ αυτό λοιπόν εμείς έχουμε φροντίσει δίπλα από την λέξη ανάπτυξη να προσθέτουμε την λέξη δίκαιη. Γιατί για μας ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».
Αλέξης Τσίπρας, 17 Δεκεμβρίου 2017: «Ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης είναι ένας και συγκεκριμένος: Ο διαρκής περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων».
Αλέξης Τσίπρας, 8 Ιανουαρίου 2018, ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο: «Και εκεί πρέπει να εστιάζονται όλες μας οι προσπάθειες. Δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και απόδοση δικαιοσύνης για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, πλήγωσαν τη χώρα και την οδήγησαν στην χρεοκοπία».
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί «δίκαιης ανάπτυξης», με την οποία μας ζαλίζουν το κεφάλι οι κυβερνητικοί εδώ και τρία χρόνια.
Αυτή είναι η προπαγάνδα.
Γιατί η πραγματικότητα είναι άλλη:
Η πραγματικότητα είναι πως σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα έρχεται τελευταία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στον δείκτη της «δίκαιης ανάπτυξης».
Μιλάμε για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, για το απόλυτο ψεύδος.
Για ένα ακόμη ψευτοσύνθημα, για ένα ακόμη αδειανό πουκάμισο…

elzoni.gr