Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2018



Στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής μίλησε, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας κατά την χθεσινή  ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018.
Η ομιλία του κ. Γ. Τσόγκα έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 ο προϋπολογισμός για το 2018 είναι ιστορικός, διότι σηματοδοτεί το πέρασμα στην ιστορία μιας εκ των πλέον μελανών σελίδων της, των σελίδων του μνημονίου, μιας εποχής που θα θυμίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού, τους άρπαγες της περιουσίας του και την καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο προϋπολογισμός, απογοητεύοντας τους οπαδούς της υστερικής καταστροφολογίας, είναι ισοσκελισμένος, με πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι απομακρυνόμαστε από τον οικονομικό όλεθρο που βρισκόταν η χώρα όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνησή της από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η έξοδος από τα μνημόνια βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ.
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το 2018 αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας. Είναι προϋπολογισμός εξόδου στις αγορές, απαγκίστρωση από τον καταιγισμό των μνημονιακών απαιτήσεων. Στοχεύει στην πλήρη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή στην κανονικότητα, με πρόβλεψη για ανάπτυξη, όχι πέτσινη ανάπτυξη όπως αυτή της δικής σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, του 2014, τότε που με στόχο 1,5% πετύχατε 0,30%.
Με τα δεκαετή ομόλογα τον Οκτώβριο στο 8%, με συμφωνίες για πρωτογενή εξοντωτικά πλεονάσματα 3% το 2015 αντί για 0,25%, 4,5% το  2016 αντί για 0,5%, 4,5% το 2017 αντί για 1,75%, 4,2% αντί για 3,5%. Δηλαδή, συνολικά περίπου 20 δισεκατομμύρια μέτρα επιπλέον θα απαιτούνταν αν υλοποιείτο αυτή η πολιτική σας. Βέβαια εδώ έχετε ένα επιχείρημα. Τα ποντάρατε όλα στην αριστερή παρένθεση και έτσι χαλαρώσατε.
Σήμερα δυο και πλέον χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας. Προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες αφού βασικοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας παρουσιάζουν θεσμικές μεταβολές, στρώνοντας το χαλί για την έξοδο στις αγορές με πρόγνωση 14% ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% για το 2018, δηλαδή πέραν του στόχου του 3,5% χωρίς οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά με ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και συνεχή μείωση της ανεργίας.
Έχουμε αύξηση της απασχόλησης. Μάλιστα το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017 έκλεισε με εκατόν είκοσι οχτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που είναι το υψηλότερο από το έτος 2012.
Το 2017 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ 0,4% το πρώτο τρίμηνο, 1,6% το δεύτερο και 1,3% το τρίτο με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ενδέχεται να αναθεωρηθούν ανοδικά. Πετύχαμε αύξηση 18% σε ετήσια βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2017 στις εξαγωγές ποσοστό που καταγράφεται ως το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις, πολύ ουσιαστικές για την οικονομία, ξεπέρασαν τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2017 σημειώνοντας αύξηση κατά 161% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2016.
Οι αποδόσεις όλων των κατηγοριών ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα του φθινοπώρου του 2009, κυριολεκτικά στα προ κρίσης επίπεδα με το δεκαετές να έχει πέσει ήδη κάτω από το όριο του 5% σηματοδοτώντας την εξελικτική πορεία θετικά της οικονομίας.
Η ανεργία έπεσε στο 21% από το 27% στο οποίο βρισκόταν μόλις τρία χρόνια πριν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε κάτω του 20% επίπεδα για το 2018.
Η εφαρμογή του ΚΕΑ ύψους 720 εκατομμυρίων ευρώ συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων ομάδων ανακουφίζοντας χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Σε αντίθεση με όσα γράφονται περί περικοπών προνοιακών παροχών ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει εξοικονόμηση πόρων περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της επισκόπησης των δαπανών, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, τα προγράμματα σχολικών γευμάτων, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αύξηση τελικά από τα 650 εκατομμύρια στα 910 εκατομμύρια. Έτσι διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα νοικοκυριά πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με ένα και δυο παιδιά, δηλαδή περίπου εξακόσιες ογδόντα δυο χιλιάδες οικογένειες σε σύνολο οκτακοσίων τεσσάρων χιλιάδων θα λάβουν αυξημένα οικογενειακά επιδόματα κατά 57%-110%. Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά τετρακόσιες νέες μονάδες το 2018.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επτά χρόνια μετά κόβεται ο γόρδιος δεσμός των επώδυνων μέτρων που περιείχαν βάναυσες περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις, αιματηρές φορολογικές επιβαρύνσεις, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κάθετη φτωχοποίηση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, σπιράλ θανάτου για τους ευάλωτους. Αντίθετα, μέσα από τα στενά και ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια δεν αυτοσχεδιάζουμε αλλά  βρίσκουμε τον τρόπο στρατηγικά  να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα κρατήσουν την κοινωνία όρθια και τους πολίτες να μη λυγίζουν από το βάρος της απαισιοδοξίας για το μέλλον, για να πετύχουμε το πέρασμα από την κρίση στην ανάκαμψη που ήδη μετρά τα πρώτα αποτελέσματα.
Όλα αυτά απαίτησαν πολιτική σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και εργώδη προσπάθεια για να μην χαθεί η ελπίδα στον άνεμο αλλά να γυρίσει η σελίδα στην πρόοδο και την κοινωνική ευημερία.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Κόρινθος, 14/12/2017

Γραφείο Τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.