Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα τιμά η Πάτρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου - Πρ. Παυλόπουλος: «Η οικογένεια και η Εκκλησία κρατάνε την Ελλάδα όρθια»

 
Τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα τιμά η Πάτρα και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν με τη Λιτανεία.  
Προηγήθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία όπου ιερούργησαν  ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος , ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, ο οικοδεσπότης  Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος
 Την κυβέρνηση  εκπροσώπσε στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Πάτρας ο
Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.Μετά την Δοξολογία έγινε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου κατά μήκος της οδού Αγ. Ανδρέου, κατόπιν στην οδό Γούναρη, στην Μαιζώνος και η πομπή  επέστρεψε στο ναό.
Στο γεύμα με το οποίο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Ανδρέα, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας Αμβρόσιος, ο εορτάζων βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, Θεόδωρος Σερεμέτης, και πολλοί ακόμα..

Στους δύο πυλώνες που κρατάνε την Ελλάδα όρθια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά και στο βιωματικό παράδειγμα του πολιούχου της πόλης, Άγιου Ανδρέα, στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του από την Πάτρα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η θρησκεία και η οικογένεια είναι δύο θεσμοί που κάνουν την Ελλάδα διαφορετική από όλους τους λαούς, καθώς είναι καθοριστικοί ώστε να μπορεί να υπομένει τα δεινά που περνάει.
«Το παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα είναι φωτεινό στις μέρες μας. Η μνήμη, ο βίος και το μαρτύριο του είναι πηγή διδαγμάτων για όλους μας.
Σε όλους τους αγώνες στην πορεία του Ελληνικού Έθνους, ο ρόλο της Εκκλησίας είναι καθοριστικός όχι απλός θετικός», ήταν κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας στην πορεία από τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό μέχρι την Αναγέννηση: «Δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της Προεδρικής μου θητείας βρίσκομαι εδώ αυτή τη μέρα. Η μνήμη του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ο βίος, του μαρτύριο του είναι πηγή διδαγμάτων για όλους μας.
Δίδαξε την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Είναι από κείνους που έδειξαν της βασικές αρχές που ο Χριστιανισμός έδωσε στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό αλληλεγγύης της δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπερασπιστεί το ρόλο της μέσα από τις αρχές και τις αξίες που υπερασπίζει.
Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι καθοριστικός για την πορεία του έθνους μας και του λαού μας αλλά και για τον αγώνα επιβίωσης που δίνει σήμερα Ελληνικός λαός. Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα ιστορικής αλήθειας.
Από την εποχή του Βυζαντίου, στα μαύρα χρώμα της σκλαβιάς η Εκκλησία αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο του Έθνους, μαζί με άλλους… και ύστερα μετά την έκρηξη της Εθνεγερσίας, στην αγία Λαύρα. Σε όλους τους αγώνες στην πορεία, ο ρόλο της Εκκλησίας είναι καθοριστικός όχι απλός θετικός.
Το Βυζάντιο είναι το όχημα που πέρασε ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός στην Αναγέννηση».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πόσο σημαντικοί είναι οι θεσμοί της οικογένειας και της Εκκλησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα.
«Δεν υπάρχει ιστορικό παράδειγμα χώρας που εν καιρώ ειρήνης έχασε το 30% ΑΕΠ και δεν εξερράγη. Άλλοι λαοί και χώρες εξεράγησαν με πολύ λιγότερες θυσίες.
Γιατί στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμα δύο θεσμοί που ίσως δεν λειτουργούν αλλού, οι οικογένεια και η εκκλησία.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για να μην καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος, για να κοιτάμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Εάν αναγνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση,
Η Ευρώπη πρέπει να γίνει δυνατή, όχι μόνο μέσα από την οικονομική πρόοδο, αλλά κυρίως μέσα από τους θεσμούς και τον πολιτισμό που μπορεί να προβάλει σε όλων τον κόσμο.
Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας! Αυτά μας διδάσκει αυτή η πόλη μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχοντας τον πολιούχος της σαν παράδειγμα βιωματικό και για κείνους που πιστεύουν και αυτούς που δεν πιστεύουν», έκλεισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.