Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Σχόλιο αναγνώστη με θέμα τα απορρίμματα & τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ...


 Από τον αναγνώστη της ιστοσελίδας μας κ. Γιάννη Σιώκο λάβαμε το παρακάτω σχόλιο , για την
 διαδημοτική συνεδρίαση που έλαβε χώρα στο Ξυλόκαστρο την 30/10/2017, μεταξύ Δημοτικών Συμβουλίων Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης & Συκιωνίων, με θέμα τα απορρίμματα & τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου - ΦΟΣΔΑ.

ΣΧΟΛΙΟ
Για πρώτη φορά στα χρονικά που παρέστει το πολυπληθές ακροατήριο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης 30/10/2017 απόλαυσε κοινή συνεδρίαση των δύο Δ.Σ. Συκιώνος και Ξυλοκάστρου.
Το θέμα συζήτησης η προσπάθεια σύγκλισης απόψεων και θέσεων στα σκουπίδια
εν όψη της δικαστικής απόφασης που αναμένεται. Οι διαφορές μεταξύ των δύο δήμων γνωστές. Το επίπεδο της συζήτησης επικεντρωμένο στους  2 δήμαρχους εξαιρετικά υψηλό, ποιοτικό και εποικοδομητικό.
Ο δήμαρχος Συκιωνίων Σταματόπουλος ευγενής, χαμηλών τόνων, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση εντυπωσίασε με την πρόταση του, η οποία αγνόησε την δικαστική απόφαση όποια και αν είναι αυτή. Ζήτησε την συνέχεια διακομιδής των σκουπιδιών του Δήμου Συκιώνος αυστηρά στο μέτρο που ορίζει η μελέτη αδειοδότησης της Περιφέρειας. Για την δικαστική περιπέτεια των 2 δήμων δικαιολογήθηκε ότι αυτή οφείλεται στην απουσία του από τον δήμο στον χρόνο προσφυγής. Όμως δεν έπεισε.
Ο Δήμαρχος Ανδρικόπουλος ευγενέστατα αντέκρουσε τον Δήμαρχο Κιάτου, αναφερόμενος σε νυχτερινές μεταφορές σκουπιδιών και σε ανεξέλεγκτα δελτία μεταφορών που εκδίδονται από εργολάβους.
Την παράσταση, της διαδημοτικής αυτής δημόσιας συζήτησης, την έκλεψε η κυρία Μαστέλου σύμβουλος του κ. Τσιώτου, υπό την διπλή της ιδιότητα ως υπαλλήλου του Δήμου Συκιώνος και ταυτόχρονα σύμβουλος του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Για το υπό συζήτηση θέμα άσκησε δριμύτατη κριτική στους 2 Δημάρχους με μια τοποθέτηση μεστή και ουσιαστική που εντυπωσίασε και ικανοποίησε το σύνολο των παρισταμένων. Ουσιαστικός στην τοποθέτηση του ήταν και ο σύμβουλος δικηγόρος Νίκος Λάσκος.
Συγκλονιστικό και ουσιαστικό το κλείσιμο του Δήμαρχου Συκιώνος Σταματόπουλου που αναφερόμενος στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου επεσήμανε τις συνέπειες που θα εισπράξει ο κοινός διαδημοτικός περιβαλλοντικός χώρος υπονοώντας την κοινή παραλία.
Εξίσου ικανοποιητικός στον διάλογο αυτόν ο Δήμαρχος Ανδρικόπουλος που έκλεισε με την τοποθέτηση ότι τα αυτοδιοικητικά προβλήματα δεν λύνονται με προσφυγές στα δικαστήρια αλλά με πολιτική. Δεν γνωρίζω αν υπονοούσε και τα προβλήματα του Μελισσίου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Νιάρος ανέδειξε ότι το φάντασμα του προκατόχου του κου Λογοθέτη  τοποθετήθηκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μιας ιστορίας και συμπεριφοράς αλήστου μνήμης.
Κατά την κρίση μου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υστέρησε μόνο στο ότι δεν κατέγραψε τηλεοπτικά την μοναδική συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων. Δεν κατέγραψε την πολιτική βούληση των δυο δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Κορινθίας συν την ειλικρινή προσπάθεια σύγκλισης των όποιων αντιθέσεων και διαφορών μεταξύ τους. Δεν κατεγράφει το υψηλού επιπέδου μάθημα αυτοδιοικητικής συμπεριφοράς που εξεπορεύθει από τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Δυτικής Κορινθίας.
Μιας περιοχής που μονίμως διαχρονικά επιλεκτικά βρίσκεται σε εμπάργκο και σε σιγή ιχθύος από κάποια επώνυμα ΜΜΕ του Κορινθιακού χώρου. Βλέπετε τα θέματα που αφορούν εργολαβικά Τατούλη – Νανόπουλο – Πνευματικό καθιστούν υποδεέστερη την λοιπή Κορινθία.
Στην ιστορική συνεδρίαση της 30/10/2017 κατεγράφει και μια παραφωνία: ένας πολίτης που αμέσως πήρε το λόγο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. μετά την αποχώρηση της Σικιώνιας επιτροπής για ένα πολύ σοβαρό θέμα της περιοχής του, ανεφέρθει στον πρόλογο του στον αποχωρήσαντα ήδη Σικιώνιο Δήμαρχο αποδίδοντας του κάποιον χαρακτηρισμό. Κατά την κρίση μου ανεπίκαιρο, αντικανονικό, απαράδεκτο και κυρίως αντιδεοντολογικό.
Συμπερασματικά οι Δήμαρχοι Σταματόπουλος και Ανδρικόπουλος ανέδειξαν διάλογο – Δημοκρατία – πολιτική βούληση ως μονόδρομο. Οι επερχόμενες εξελίξεις θα τους δικαιώσουν ή ……  
Το βέβαιον είναι ότι οι 2 αυτοδιοικητικοί άνδρες της Δυτικής Κορινθίας στις 30/10/2017 κατέγραψαν ιστορία στον Κορινθιακό χώρο, ερήμην των ΜΜΕ του Νομού Κορινθίας.


Γιάννης Σιώκος

                                                                  Τηλ. κιν.: 6937242570