Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τότε που η Αμερική παραδόθηκε στον φόβο, για 537 ψήφους…

 

Του Μάνου Οικονομίδη
Twitter@EmOikonomidis

Το 2000, διεκδικεί με περίσσευμα αυτοπεποίθησης το αποτύπωμα τατυτότητας του… σωτήριου έτους των τρεχουσών γενεών της ανθρωπότητας. Ο πρόλογος της αλλαγής ενός αιώνα, οι κρίσιμες και… περίεργες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, για να θυμηθούμε τα δικά μας, η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ, από τους Δημοκρατικούς και τον Μπιλ Κλίντον, στους Ρεπουμπλικανούς και τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο.

Για τα δικά μας… τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τον Απρίλιο του 2000 ζήσαμε την οριακή επικράτηση του Κώστα Σημίτη έναντι του Κώστα Καραμανλή, στις πιο περίεργες εκλογές της Μεταπολίτευσης, τότε που το αποτέλεσμα άλλαξε πρόσημο όταν προστέθηκε στην καταμέτρηση η Β’ Αθηνών… όπως μας είπαν. Κάτι σαν το ιππικό, δηλαδή.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, σαν σήμερα, στις 7 του ενδέκατου μήνα του έτους, ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος κέρδιζε την Προεδρία των ΗΠΑ με τη Φλόριντα ως… Β’ Αθηνών. Στην πιο οριακή μάχη που δόθηκε ποτέ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο επίγονος του Οίκου των Μπους κέρδισε τον Αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, χάρη στους εκλέκτορες της Φλόριντα. Της Πολιτείας στην οποία Κυβερνήτης ήταν ο αδελφός του, Τζεμπ Μπους.

Το μαύρο σύννεφο των… πειραγμένων μηχανημάτων πάνω από την κατά τα άλλα φωτεινή Πολιτεία των ΗΠΑ, σεργιανίζει μέχρι και σήμερα πάνω από την αμερικανική πολιτική Ιστορία. Εκείνες τις μέρες, ο Αλ Γκορ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, ζήτησε επανακαταμέτρηση, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά, σε δεύτερη ανάγνωση, το… σύστημα του εξήγησε ότι έπρεπε να αφήσει τον τροχό της Ιστορίας να συνεχίσει να γυρίζει. Και το έκανε.

Η επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα σταμάτησε, οι ενστάσεις ανακλήθηκαν, και ο άνθρωπος που στα χρόνια που ακολούθησαν, αφοσιώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος, ως μια άτυπη προσωπική εξορία, για να ξεχάσει όσα συνέβησαν στις εκλογές του 2000, αναγνώρισε ότι ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος ήταν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη λαϊκή ψήφο, ο Αλ Γκορ είχε επικρατήσει οριακά, με 50.999.897 ψήφους, έναντι 50.456.002 του Τζορτζ Μπους, μια διαφορά 543.895 ψήφων. Μόνο που, σε αντίθεση με την άνετη επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στη λαϊκή ψήφο, στις προεδρικές εκλογές του 2016, στην αναμέτρηση Μπους-Γκορ, το θρίλερ μεταφέρθηκε και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε στη λαϊκή ψήφο με διαφορά σχεδόν 2.9 εκατομμυρίων, στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων όμως… ισοπεδώθηκε, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε 304 εκλέκτορες, έναντι 227 της άλλοτε Πρώτης Κυρίας.

Το 2000, ο Τζορτζ Μπους συγκέντρωσε 271 εκλέκτορες, έναντι 266 του Αλ Γκορ. Η Φλόριντα, του έδωσε 25 εκλέκτορες. Δηλαδή, του χάρισε την Προεδρία. Με την πιο σκανδαλιστική διαφορά στην πολιτική Ιστορία: 2.912.790 έναντι 2.912.253. Δηλαδή, για 537 ψήφους διαφορά.

Ένας αριθμός που μέχρι και σήμερα στοιχειώνει την ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Γιατί, με την επικράτηση Μπους και την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων που… σίγησε την όποια πολιτική αμφισβήτηση, ο πλανήτης καλωσόρισε την εποχή του φόβου. Απώλεσε δραματικά το άλλοτε αυτονόητο αίσθημα ασφάλειας. Και παραδόθηκε στον τρόμο. Στον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, και τα υπόλοιπα “γεράκια” των Ρεπουμπλικανών, που δεν δίστασαν να ανοίξουν πολεμικά μέτωπα ανά τον πλανήτη, για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Σε βάρος του μέλλοντος.

Και όλα αυτά, για 537 ψήφους…

ysterografa.gr