Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στάχτη και αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

prrkalm3
Θλιβερές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, η οποία στο πέρασμά της έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα, έκαψε σπίτια και απείλησε δεκάδες ακόμη.
Η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς πάντως την ένταση των
προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.
Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο. Από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά 5 Α/Φ και 6 Ε/Π για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και οι ένοπλες δυνάμεις.
Τη χθεσινή ημέρα, το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι (Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι. Αυτό επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων.
Με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που κάηκαν στη βορειοανατολική Αττική πέταξε νωρίτερα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων, τους οποίους ευχαρίστησε ;όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τους κατοίκους που χωρίς πανικό έδωσαν μια σκληρή μάχη. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 2 Ε/Π.
Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Ανάληψη, Περιστέρι, Κρυονέρι, Δαφιώτισα.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα, παραμένουν έρπουσες μικροεστίες φωτιάς που σε περίπτωση ενίσχυσης των ανέμων είναι πιθανό να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι πυροσβέστες με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων προσπαθούν και προσεγγίζουν τις περιοχές που εντοπίζονται οι μικροεστίες, ενώ στις προσπάθειες, εκτός από το ελικόπτερο τύπου Ericsson που επιχειρούσε από σήμερα νωρίς το πρωί, προστέθηκε και ένα ακόμη, τύπου Chinook.
Και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των πολιτών και υπενθυμίζει:
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο
Τέλος, υπενθυμίζει στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199»