Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Μεγάλα εμπόδια στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων - ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο


ΘΕΜΑ: Μεγάλα εμπόδια στην εξαγωγή ελληνικών προϊόντων
 
Παρά την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων, τα προβλήματα με την εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων συνεχίζονται, με ευθύνη της κυβέρνησης.


Σε περίπτωση που μια επιχείρηση επιθυμεί να εξάγει σε τρίτες χώρες, τα εμπορεύματά της απαλλάσσονται από δασμούς (ή έχουν ειδικό μειωμένο δασμολόγιο), εφόσον συνοδεύονται από «δήλωση καταγωγής» (origin declaration), την οποία εκδίδουν οι ίδιοι οι εξαγωγείς. Βέβαια, για να μπορούν οι εξαγωγείς να εκδίδουν μόνοι τους την ανωτέρω δήλωση, πρέπει προηγουμένως να έχουν λάβει «άδεια εγκεκριμένου εξαγωγέα» (approved exporter) από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού στα τελωνεία και της μη καταβολής οδοιπορικών δαπανών στους υπαλλήλους που καλούνται να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους και να εκδώσουν άδειες εγκεκριμένου εξαγωγέα, η διαδικασία καταντά χρονοβόρα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άδειες εκδίδονται μετά από 1 χρόνο, τη στιγμή που π.χ. στη Βουλγαρία η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις σε 15 ημέρες.

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Έλληνες εξαγωγείς. Καθιστά τα προϊόντα τους εξαιρετικά ακριβά – και άρα μη ανταγωνιστικά - λόγω της επιβολής δασμών από τρίτες χώρες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την ταχύτερη έκδοση αδειών εγκεκριμένου εξαγωγέα από τις τελωνειακές αρχές;
                 
Η ερωτώσα βουλευτής


Ντόρα Μπακογιάννη