Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

"Χρυσό" μέλλον! Η Εθνική Νέων πρώτη σε όλη την Ευρώπη

`Χρυσό` μέλλον! Η Εθνική Νέων πρώτη σε όλη την Ευρώπη
Μια ακόμα χρυσή σελίδα στο... βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ έγραψε η εθνική Νέων. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε στο κλειστό “Δυο Αοράκια” της Κρήτης, αφού οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου επικράτησαν του Ισραήλ με 65-56 και σήκωσαν την κούπα του Eurobasket U20.
Αφού "σπατάλησε" τα πρώτα 7 λεπτά του τελικού, εκεί όπου “έσπασε τα καλάθια”, η Εθνική Νέων Ανδρών βρήκε ρυθμό, σκόραρε, αμύνθηκε και κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί της
Ευρώπης. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την γαλανόλευκη ο Κόνιαρης. Αν και ξεκίνησε με 0/5 σουτ, ο παίκτης του ΠΑΟΚ τελείωσε το ματς με 15 πόντους. Μεγάλη η συνεισφορά των Χαραλαμπόπουλου ( MVP της διοργάνωσης με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ στον τελικό) και Λούντζη (12 π.). Οι δυο πρώτοι μπήκαν και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης
Η εθνική παρουσίασε σημαντικό πρόβλημα στην επίθεση, σε ένα πρώτο δεκάλεπτο που θα χαρακτηρίζεται απλά.. τραγικό. Τόσο η άμυνα του Ισραήλ, όσο και η αστοχία των διεθνών κράτησαν τη Γαλανόλευκη στο πρώτο 8λεπτο στους 2 πόντους, την ώρα που ο Μπλατ μοίραζε πολύ καλή το παιχνίδι των φιλοξενούμενων. Κάποιες εύστοχες βολές στο τέλος της πρώτης περιόδου μας επέτρεψαν να “ψαλιδίσουμε” το -12 στο 9-16 του δεκαλέπτου
Η παίκτες του Παπαθεοδώρου προσπάθησαν να βάλουν... δύσκολα σε αυτούς του Μπλατ, με την καλή τους άμυνα. Το 2x2 του Λούντζη σε προσπάθειες τρίποντων όμως έφερε την εθνική στο -1 (15-16). Το πρέσινγκ των διεθνών μας έκανε αυτή τη φορά τους Ισραηλινούς να μην μπορούν να σκοράρουν (χωρίς πόντο στη δεύτερη περίοδο για 7'). Τελικά, η γαλανόλευκη πήρε για πρώτη φορά.. κεφάλι στο σκορ με το τρίποντο του Κόνιαρη (18-16). Ο παίκτης του ΠΑΟΚ “λύθηκε” επιθετικά, τα απαραίτητα σου μπήκαν, οι ισραηλινοί σκόραραν μόνο με βολές, ενώ το τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου έφτιαξε το 26-23 του ημιχρόνου.
Ο Κόνιαρης συνέχισε το.. βιολί του με τα τρίποντα και στο τρίο δεκάλεπτο (έφτασε τα 4/7), ωθώντας και τους υπόλοιπους της Εθνικής -όπως οι Χαραλαμπόπουλος, Λούντζης και Καρράς- να πάρουν τα.. πάνω τους. Η διαφορά έφτασε στο +12, αλλά οι παίκτες του Κάτας αντεπιτέθηκαν και μείωσαν στους 6 πόντους (39-33), με τον Μπλάτ να “επικοινωνεί” με το ελληνικό καλάθι. Εκεί όμως που οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στους 4 πόντους, ο Δίπλαρος έβαλε τρίποντο – μαχαιριά στο τέλος της περιόδου (48-41).
Όποτε η εθνική προσπαθούσε να φτιάξει διψήφια διαφορά στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι Ισραηλινοί δεν της το επέτρεπαν. Και πάλι όμως ο Κόνιαρης ήταν ο “καταλύτης'” για την ομάδα του Παπαθεοδώρου, ανάβοντας τη... σπίθα της νίκης με το 5ο του τρίποντο (59-43). Ο Ζούσμαν δεν το έβαλε κάτω και μείωσε τη διαφορά στους 11 π. με διαδοχικούς πόντους (59-48) αλλά τα πράγματα είχαν πάρει την πορεία τους, η εθνική δεν “λύγισε” από τον Ζούσμαν και σήκωσε το.. τιμημένο μέσα στην Κρήτη (65-56).
Τα δεκάλεπτα: 9-16, 26-23, 48-41, 65-56.
Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 12 (2), Μιλεντίγιεβιτς, Κόνιαρης 15 (5 τρίπ., 6 ριμπ.), Φλιώνης 2, Καρράς 6, Σκουλίδας, Δίπλαρος 8 (1), Αγραβάνης, Χρηστίδης 9, Χαραλαμπόπουλος 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μουράτος 3, Τάταρης.
Ισραήλ (Κάτας): Άρτζι 7 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Μπένι, Ρούινα, Μόσκοβιτς, Μπλατ 10 (7 ασ., 6 λαθ.), Χούμπερ 4, Ραμπίνοβιτς, Σαπίρ, Ναβόν 7 (1), Κόπερμπεργκ 5 (7 ριμπ.), Νάτσια, Ζούσμαν 23 (5 τρίπ., 7 ριμπ.).