Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Εκδήλωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με μήνυμα στήριξης στη Δικαιοσύνη από τον Παυλόπουλο

`Μήνυμα` Παυλόπουλου για την στήριξη της Δικαιοσύνης [pics]
Σε μία λιτή τελετή με περίπου 1.500 καλεσμένους που δεν θα συνοδεύονται από συζύγους τιμήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, Βασιλική Θάνου, Παναγιώτης Πικραμένος.
Με την παρέμβαση του στην 43η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στήριξης στη Δικαιοσύνη.
Χωρίς να παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η διάκριση της Δικαστικής Εξουσίας από τη
Νομοθετική και την Εκτελεστική δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά θεσμική εγγύηση για να ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
«Η εφετεινή επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974, την οποία τιμούμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενωμένες, συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από το ολέθριο, εθνικώς και πολιτειακώς, πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Όσοι ζήσαμε το πραξικόπημα και τις ολέθριες επιπτώσεις του έχουμε ιερό χρέος να μην υποκύψουμε, κατ΄ ουδένα τρόπο, στο βάρος της λήθης. Έχουμε όμως εξίσου ιερό χρέος να κληροδοτήσουμε αυτή τη μνήμη στις επερχόμενες γενιές, για να μην ζήσει, ποτέ στο μέλλον, ο λαός μας και το εθνος μας ανάλογη τραγωδία.
Την τραγωδία αυτή είχε διαισθανθεί προφητικά ο Γιώργος Σεφέρης, όταν επισήμανε, στην συγκλονιστική δήλωσή του της 28ης Μαρτίου 1969 στο BBC: «Στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος». 43 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και ιδίως τώρα που η χώρα μας ακολουθεί πια, οριστικά και αμετάκλητα, την, υπαρξιακή για το μέλλον μας, ομαλή ευρωπαϊκή της πορεία, οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προκάλεσε μια διπλή, τουλάχιστον, τραγωδία.
Πριν απ΄όλα την τραγωδία της κατάλυσης της Δημοκρατίας και της στυγνής παραβίασης της Ελευθερίας, γενικότερα δε των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οφείλουμε λοιπόν να θυμόμαστε ότι μόνον ο Ελεύθερος Άνθρωπος μπορεί να υπερασπισθεί αποτελεσματικά την αξία του και ν’ αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητα του. Συνακόλουθα δε οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μόνον υπό καθεστώς Δημοκρατίας και της, σύμφυτης με αυτήν, διάκρισης των εξουσιών μπορεί ο Άνθρωπος να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερος. Διάκρισης των εξουσιών η οποία σημαίνει, μεταξύ άλλων:
– Για τη Νομοθετική Εξουσία, την θέσπιση των νόμων με σεβασμό του Συντάγματος.
– Για την Εκτελεστική Εξουσία, την διακυβέρνηση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος με σεβασμό του Κράτους Δικαίου.
– Και για την Δικαστική Εξουσία, την απονομή της Δικαιοσύνης με σεβασμό, εκ μέρους των δύο άλλων εξουσιών, των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, οι οποίες κατοχυρώνονται υπέρ αυτών από το Σύνταγμα όχι ως προνόμιο, αλλά ως θεσμική εγγύηση για ν΄ασκούν απερίσπαστοι και αμερόληπτοι το δικαιοδοτικό τους έργο.
Δεύτερον, την τραγωδία που αφορά το πλήγμα στον εθνικό μας κορμό, στην μαρτυρική Κύπρο, η οποία ακόμη βιώνει επώδυνα το όνειδος του τουρκικού στρατού εισβολής και κατοχής. Όνειδος, που δεν είναι επιτρεπτό ν΄ ανέχονται η Διεθνής Κοινότητα, ιδίως δε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, δίνοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία την δυνατότητα να πορευθεί ως πλήρως κυρίαρχο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης, δίχως στρατό κατοχής και δίχως -αδιανόητες άλλωστε για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- εγγυήσεις τρίτων.
Τέλος, έχοντας μαζί μας τους Αντιστασιακούς της εποχής εκείνης και τιμώντας έτσι και τους δικούς τους αγώνες, οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα, αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, το εξής: Το δέντρο της Δημοκρατίας μας ποτίσθηκε από το ιερό αίμα των Θυμάτων της εφτάχρονης στυγνής δικτατορίας. Αιωνία η Μνήμη τους και το απαράμιλλο παράδειγμά τους ας είναι δείκτης πορείας του Εθνικού μας προσανατολισμού».
 Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Όλο το παρασκήνιο από το Προεδρικό [pics]
«Η επέτειος της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και τους αγώνες του λαού μας για Λαϊκή Κυριαρχία, Ανεξαρτησία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» αναφέρει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του για τα 43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, με στόχο τον κλονισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα» ενώ, όπως είπε, «ουδέποτε, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η διάκριση των εξουσιών, η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης, μια κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, «θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της».

«Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι και πως η κοινωνία δεν θα διχαστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί. Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.


«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, στην οποία υπάρχει θετικό πρόσημο» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε δήλωσή του μετά το πέρας της εκδήλωσης για την 43η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως «ο ίδιος ο λαός μας ήταν και είναι ο εγγυητής για να πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «έλλειψη Δημοκρατίας στον τόπο» και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η φετινή επέτειος επισκιάζεται από κλίμα πόλωσης, διχασμού και υπονόμευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας των πολιτών.

«Δεν είναι ώρα για ονειροπολήσεις και ωραία λόγια» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι σήμερα «υπάρχει ανισότητα, υπάρχει λειψή δημοκρατία και πρέπει να συγκρουστούμε για να κάνουμε τη χώρα μας ευρωπαϊκή».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με τη σειρά του, στη δήλωσή του ανέφερε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες» και επισήμανε ότι «γιορτάσαμε σήμερα τη Δημοκρατία, αλλά με 600.000 Ελληνόπουλα στο εξωτερικό, με χιλιάδες ανέργους και τους Έλληνες με κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις τους». Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θέλει «εικόνα ενότητας, αλλά ενότητα στην πράξη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε για αντιπαλότητα των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι «η Δημοκρατία κερδήθηκε με αγώνες, δεν χαρίστηκε. Γι αυτό και οφείλουμε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί η αντιπαλότητα των εξουσιών δεν συνάδει με το κράτος δικαίου».
 Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.