Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ο καύσωνας είναι εδώ...και αλλού

kafsonas-zesti-1000 «Σαχάρα» η Ελλάδα - Ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία Ο αφρικανικός καύσωνας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, με θερμοκρασίες ρεκόρ. Στην Αθήνα σήμερα η θερμοκρασία άγγιξε το μεσημέρι τους 42 βαθμούς, ενώ στη Σπάρτη και το Ηράκλειο έφτασε στους 44. Yψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν ακόμα και στους 45,9 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν (στις Μοίρες Ηρακλείου η θερμοκρασία-ρεκόρ), ενώ και την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Υποχώρηση της ζέστης αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής και από τα δυτικά.
Όπως επισημαίνει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ένα ακόμη ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα, θυμίζοντας τον Ιούνιο του 2007.
Η θερμοκρασία στη Μεσσαρά της Κρήτης, στα νότια δηλαδή τμήματα του νόμου Ηρακλείου, έφτασε σχεδόν τους 46 βαθμούς υπό σκιάν. Αυτό συνέβη στην κωμόπολη των Μοιρών, μιας περιοχής ξακουστής για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο υδράργυρος «σημάδεψε» τους 45,9 βαθμούς Κελσίου, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα.
Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα έφτασε με σχετική ευκολία τους 43°C, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ο υδράργυρος ουσιαστικά εκτοξεύθηκε σε πολύ μεγάλες τιμές.
Χαρακτηριστικά, στους 45,5 βαθμούς Κελσίου ανέβηκε η θερμοκρασία στη Λάρισα, στους 44,2 στην Σπάρτη και στην Ωλένη Ηλείας, στους 43,8 στο Παρανέστι Δράμας, ενώ και το… Ψυχικό, στην Αθήνα, είχε την… τιμητική του, με 43,4 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό πώς η χαμηλότερη… υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στο Τατόι και ήταν… 41,7 βαθμοί Κελσίου!
thermokrasies «Σαχάρα» η Ελλάδα - Ξεπέρασε και τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία

 Από την Κυριακή περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 4 έως 6 βαθμών, αναμένεται από το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Κατά το υπόλοιπο της Κυριακής και τη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά, πρώτα στα υπόλοιπα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Τρίτη.

______
Αφόρητος είναι ο καύσωνας που πλήττει αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, αλλά ίσως η είδηση από το Ιράν, πως η θερμοκρασία έφτασε και τους 53,7 βαθμούς Κελσίου, ίσως κάνει κάποιους να σκεφτούν ότι υπάρχουν και χειρότερα… Πιο συγκεκριμένα, σε μια πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, ο υδράργυρος έδειξε αυτήν τη θερμοκρασία, κάτι που σημαίνει ότι σημειώθηκε νέο… εθνικό ρεκόρ.
Μετεωρολόγος του MeteoFrance ανέφερε στο Twitter ότι το θερμότερο στην πόλη Αβάζ έδειξε 53,7 βαθμούς Κελσίου, με την προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Ιράν να είναι οι 53 βαθμοί. Εξυπακούεται ότι η ζέστη η ανυπόφορη, ακόμη και για τους εξοικειωμένους σε τέτοιες συνθήκες κατοίκους της αραβικής χώρας.
---------
Σύμφωνα με ανακοίνωση νοσοκομειακών αξιωματούχων από τη Βουλγαρία, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Σόφια, λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Η θερμοκρασία άγγιξε μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα, το μεσημέρι, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσφέρουν βοήθεια σε περίπου 200 ανθρώπους που αδιαθέτησαν εξαιτίας της ζέστης, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών, Κάτια Σουνγκάρσκα.
Η ίδια συμβούλευσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από το σπίτι τους στη διάρκεια της ημέρας και να μην καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρά μόνον όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ώστε τα ασθενοφόρα να επαρκέσουν για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων.
Εδώ και χρόνια η Σόφια αντιμετωπίζει έλλειψη ασθενοφόρων, καθώς περίπου 25 ομάδες εξασφαλίζουν την υπηρεσία αυτή στην πρωτεύουσα των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Το όριο του «κόκκινου συναγερμού», το υψηλότερο που προβλέπεται, ενεργοποιήθηκε σήμερα σε 17 περιοχές της Βουλγαρίας, για πρώτη φορά φέτος. Οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Σόφια είναι τα πρώτα θύματα από την αρχή του κύματος καύσωνα.