Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Δυο νεκροί από φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω – Δεκάδες τραυματίες

zimies Δυο νεκροί από φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω – Δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]
Από ένα φονικό σεισμό δοκιμάζεται η Κως μετά τα 6.4 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής και τα οποία είχαν ως συνέπεια δυο άτομα να χάσουν τη ζωή του, δεκάδες να τραυματιστούν, ενώ τεράστιες είναι και οι καταστροφές.


Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. 
Ένας τούρκος και ένας σουηδός είναι τα θύματα του σεισμού των 6,4 ρίχτερ. Και οι δυο ήταν ακριβώς κάτω από τον τοίχο που κατέρρευσε έξω από το μπαρ που βρίσκονταν την ώρα του σεισμού. Δυστυχώς ένας από τους σοβαρά τραυματίες υπέστη ακρωτηριασμό και στα δυο του πόδια.
Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το
οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
ekklisia Δυο νεκροί από φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω – Δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ. Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.
Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας. Στο νησί πήγε άμεσα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.
Στο νησί μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.
Ο σεισμός ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα, αλλά και βορειότερα τη Σάμο.
amaxia Δυο νεκροί από φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω – Δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους των νησιών με αρκετούς να βγαίνουν στους δρόμους υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω.
Μάλιστα, η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε την προκυμαία του νησιού. Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο. Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί τις περισσότερες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό. Έτσι, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο νησί. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
Υπάρχει ένα μικρότερο λιμάνι στο νησί αλλά αυτό δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία. Εξετάζεται η λύση τα πλοία να δένουν στην Κάλυμνο και από εκεί οι επιβάτες να διακινούνται με άλλα μικρότερα πλοία προς την Κω.
Το αεροδρόμιο μετά από έλεγχο που έγινε στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις κρίθηκε λειτουργικό.
Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ θα εκτιμήσει τις ζημιές την ώρα που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής.
Είναι βέβαιο πως πολλές κατασκευές, ειδικά αυτής μεγαλύτερης ηλικίας, θα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που πρέπει να καταγραφούν. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού που ήταν και πιο κοντά στο επίκεντρο.
Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Η νύχτα πέρασε με τους κατοίκους αλλά και χιλιάδες τουρίστες να βρίσκονται στους δρόμους με τον πανικό «ζωγραφισμένο» στο πρόσωπό τους και τον Εγκέλαδο να δηλώνει «παρών» πολλές και ισχυρές δονήσεις που ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό.