Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

«Έφυγε» ο πρ. δήμαρχος Αθηνών Ν. Γιατράκος


Κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 6/4 και ωρα 4.00 μμ από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας, Νικόλαος Γιατράκος, που "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, την Τρίτη (4/4).
Γεννημένος στην Σπάρτη το 1933, ο Νικόλαος Γιατράκος διετέλεσε
πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας και διαδέχτηκε τον Μιλτιάδη Έβερτ στη δημαρχία το 1989, όταν ο τελευταίος εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών.
Ο Νικόλαος Γιατράκος ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 1982, εκλέχτηκε ξανά με τον Μιλτιάδη Έβερτ (1986) και ανέλαβε την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του υπήρξε η επίσημη εκπροσώπηση των Αθηνών ως υποψήφιας διοργανώτριας πόλης στη διεκδίκηση των χρυσών Ολυμπιακών Αγώνων του 1996.
Ήταν διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισίου, σταδιοδρόμησε στον δημόσιο τομέα φθάνοντας ως τον βαθμό του γενικού διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Είχε διατελέσει, επίσης, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και πρόεδρος της Τράπεζας Επαγγελματικής Πίστεως (1992-1993). Είχε δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών σε εφημερίδες και περιοδικά και είχε εκδώσει το έργο «Το ελληνικό περιφερειακό πρόβλημα».
Ο εκλιπών ήταν αδελφός του πρώην υπουργού και βουλευτή Λακωνίας, Κωστή Γιατράκου και της Αννίτας Λούβη. Ο πατέρας τους, ο πολιτικός και δικηγόρος Γεώργιος Γιατράκος, ήταν ανάμεσα στους 118 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στο Μονοδέντρι Λακωνίας, τη «μαύρη» επέτειο της 26ης Νοεμβρίου 1943.