Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τέσσερις νεκροί από φορτηγό που έπεσε πάνω σε κόσμο στην Στοκχόλμη


Φορτηγό έπεσε επάνω σε ανθρώπους σε δρόμο στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Η αστυνομία μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει πως τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι έχουν τραυματιστεί στην κρατική τηλεόραση.
«Έχουν πραγματοποιηθεί χτυπήματα σε διάφορα μέλη της πόλης αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Έχουμε νεκρούς και τραυματίες. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός έχει εκκενωθεί και οι τελευταία συρμοί αναχωρούν με ανθρώπους που εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, παίρνοντας ως δεδομένο χτυπήματα που έχουν γίνει στην Ευρώπη» γράφει η αστυνομία στην επίσημη ιστοσελίδα της.

«Η Σουηδία δέχτηκε επίθεση, όλα δείχνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν που γυρίζει εκτάκτως στη Στοκχόλμη. Παράλληλα ανακοίνωσε πως έχει γίνει μία σύλληψη για την επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες σουηδικών ΜΜΕ, έχουν γίνει συλλήψεις.
Η αστυνομία μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει άσκηση για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη Σουηδία. «Σήμερα είναι μια άσχημη μέρα» είπε ο αστυνομικός διευθυντής.
«Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα για να βρούμε ποιος ευθύνεται γι αυτή την επίθεση και θα ανακρίνουμε τα πρόσωπα που εμπλέκονται προκειμένου να αποτρέψουμε μελλοντικές επιθέσεις. Κάνουμε εντατικές έρευνες για να λύσουμε το μυστήριο. Προτρέψαμε τους πολίτες να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης αφού οι επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν δείξει πως ο κίνδυνος μεγαλώνει για ένα νέο χτύπημα όσο περνούν οι ώρες» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.
Το φορτηγό οδηγούσε ένας υπάλληλος ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε πάει να κάνει μία παράδοση στο κέντρο της Στοκχόλμης και μόλις βγήκε από το όχημα, ένας άνδρας εισέβαλε στην καμπίνα και το έκλεψε. Aυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως το φορτηγό οδηγούσε ένας μασκοφόρος άνδρας.
Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής. Πάνοπλοι αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό είχαν παραταχθεί στην περιοχή ενώ εκκενώθηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός.
Συναγερμός έχει σημάνει και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέτεμποργκ που βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής με την αστυνομία να έχει βγει στους δρόμους.

Η γραμματέας της υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε: «ξέρουμε τι έχει συμβεί και συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να πω» λέει η Γιοχάνα Μάχλεν.
Ο βασιλιάς Κάρολος της Σουηδίας δήλωσε: «εγώ και όλη η βασιλική οικογένεια είμαστε συγκλονισμένοι από την επίθεση στη Στοκχόλμη».










Σε επιφυλακή η Σκανδιναβία 
Οι αστυνομικοί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη Στοκχόλμη νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσαν οι νορβηγικές αστυνομικές αρχές μέσω του Twitter. Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία, χώρα που συνορεύει με τη Σουηδία, συνήθως δεν οπλοφορούν.
Στη Φινλανδία οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ελσίνκι.
Δύο Έλληνες βρίσκονταν στο κέντρο της Στοκχόλμης την στιγμή που ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος.
Η Σταυρούλα Σκλαβούνου, Ελληνίδα δημοσιογράφος που ζει τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά της στη Σουηδία, τόνισε ότι η επίθεση έγινε σε ένα σημείο που σε αντιστοιχία είναι η Ερμού της Στοκχόλμης.
Η ίδια βρισκόταν στο κέντρο της πόλης τη στιγμή της επίθεσης και τη στιγμή που μίλησε στην εκπομπή Tatiana Live προσπαθούσε να απομακρυνθεί. Είπε πως η αστυνομία επιβεβαιώνει το θάνατο τουλάχιστον δυο ανθρώπων και πως ο άνθρωπος που οδηγούσε το φορτηγό μπήκε σε ένα από τα πιο εμπορικά κέντρα της πόλης. «Οι δρόμοι έχουν κλείσει και τα λεωφορεία είναι τόσο γεμάτα με κόσμο που δεν σταματούν να πάρουν άλλο κόσμο και χιλιάδες κόσμου περπατούν παράλληλα με το παλάτι για να φτάσουν σε πιο απομακρυσμένα σημεία».
«Ήμουν πάρα πολύ κοντά. Είδα μόνο σκόνη και άκουσα μια έκρηξη. Ακούστηκε έκρηξη και είδα και ανθρώπους με όπλα. Ήμουν μέσα στο εμπορικό κέντρο. Βγήκα πολύ γρήγορα έξω από το εμπορικό. Μας διώχνουν συνεχώς μακριά από το συμβάν, έχουμε φτάσει 3 χιλιόμετρα μακριά» δήλωσε ο Δημήτρης Μπελιγράδης, Έλληνας κάτοικος της Στοκχόλμης που μίλησε στον ΑΝΤ1.