Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Μητσοτάκης στο Economist: Οι εκλογές είναι απαραίτητες και θα τις κερδίσουμε


Εξελίξεις και μάλιστα σύντομα στην Ελλάδα, προέβλεψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υποστηρίζοντας ότι «οι ελληνικές εκλογές είναι ενόψει και θα είναι ευχάριστες εκλογές γιατί θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία». 

«Η Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης «ήταν η πρώτη χώρα που ανέβηκε στην εξουσία ένα λαϊκίστικο κόμμα το 2015. Τα λαϊκίστικα κόμματα όταν ανεβαίνουν στην εξουσία έχουν την τάση να λειτουργούν αυταρχικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την δυστυχή παράδοση της πελατοκρατείας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ελπίζουμε ότι τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας θα διαχειριστούν την κατάσταση με ανανέωση. Θα προσεγγίσουν νέες κοινωνικές ομάδες και θα σχηματίσουν νέους συνασπισμούς ... Τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται νέους θύλακες ψηφοφόρων … Στην Ελλάδα, ένα κόμμα της αριστεράς συγκυβερνά με ένα δεξιό κόμμα. Αυτό δείχνει ότι η ιδεολογία έχει εκλείψει».

 Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα στην οικονομία, η Ελλάδα μέσα στο 2017 θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν δυόμισι χρόνια πριν. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά όσον αφορά στην αξιοπιστία της χώρας εξαιτίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . Οι αξιώσεις των δανειστών είναι μεν υπερβολικές αλλά και εμείς σαν χώρα έχουμε χάσει σε αξιοπιστία. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που λήγει στα μέσα του 2018. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: Μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πιο καταστροφικό να μη υπάρξει τίποτε από τα δύο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε «Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες, θα γίνουν όμως αν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή το αποφασίσει ο κ. Τσίπρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκλογές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως παράδειγμα αστάθειας, γιατί όχι μόνο θα κερδίσουμε αλλά θα προωθήσουμε την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα». Εξήγησε ότι κανένας δεν μιλάει για ένα χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά το 3,5% πλεόνασμα είναι υπερβολικό και αντιπαραγωγικό για την ελληνική οικονομία για την επόμενη δεκαετία .

Για το Κυπριακό είπε ότι έχουμε κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν δύσκολα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι πιο συγκροτημένα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Για το «φαινόμενο Τραμπ», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς και πρόσθεσε ότι η Αμερική πρέπει να λειτουργήσει σαν εγγυητής της φιλελεύθερης οικονομίας και να συμβάλλει στην επίλυση διαφορών.
«Το σενάριο της εκλογής Λεπέν στην Γαλλία δεν είναι πολύ πιθανό», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα επιβιώσει η ευρωζώνη αν η Γαλλία πάρει την απόφαση να αποχωρήσει.
Το όνομα Ελλάδα είναι ένα δυνατό brand στον κόσμο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μία σειρά πλεονεκτήματα που επαφίεται σε μας να τα αξιοποιήσουμε.  Είμαστε μια χώρα με μεσαίο μέγεθος. Διαθέτουμε ομοιογένεια και μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφική θέση. Είμαστε μέρος της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα γειτνιάζουμε την Ανατολή και με την Αφρική, μια ήπειρο που τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, η Αφρική θα αναπτυχθεί ραγδαία». 
«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξουν αν δεν έχουμε στόχο. Πρέπει να πούμε τη αλήθεια στους ανθρώπους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις για να αναβαθμίσει τον τουρισμό της. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους σε αυτή την όμορφη περιοχή. Ένα από τα προβλήματα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε το brand».
«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να ενισχύσουμε το οικοδόμημα και όχι να το αποδομήσουμε», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ