Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά – Οι εκλογές είναι η μόνη λύση


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πριν από δύο χρόνια, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Τσίπρας ζητούσε επιτακτικά να φύγει η τότε Κυβέρνηση. Με τη σύμπραξη της Χρυσής Αυγής και τη βοήθεια των τότε και σήμερα παρατρεχάμενών του, έσυρε τη χώρα σε εκλογές. Και μαζί με αυτές, σε μια μεγάλη περιπέτεια. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, δύο χρόνια μετά, να κάνουμε έναν απολογισμό της κυβερνητικής σας θητείας. Η οπισθοδρόμηση της χώρας αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, καμία εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έταξαν στους πάντες τα πάντα διχάζοντας και δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία και φουντώνοντας ένα ακραίο κύμα δημαγωγίας το οποίο κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Υπονόμευσαν με συκοφαντίες και λάσπη κάθε προσπάθεια ανάταξης της χώρας την περίοδο 2012 - 2014. Πήραν μια οικονομία σε ανάπτυξη και τη γύρισαν ξανά σε ύφεση. Ακύρωσαν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση μόνο για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία.
  

Και σήμερα πανηγυρίζεται για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δεικτών, αν όλα πάνε καλά, εκεί που ήμασταν το 2014 κάποια στιγμή μέσα στο 2017. Αλλά και αυτό, είναι το μάλλον αισιόδοξο σενάριο. 

Γιατί τι πήγε καλά αυτά τα δύο χρόνια για να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να πάει τώρα;

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και είμαστε εδώ για να σας τη θυμίσουμε. Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Το 2014, η χώρα παρουσίασε, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες εσείς σήμερα επικαλείστε, ήταν ανάπτυξη +2,9% το 2015 και +3,7% το 2016. Αντ’ αυτού, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η χώρα «κύλησε» και πάλι στην ύφεση. 

Το 2014, η χώρα πέτυχε για 2η συνεχόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα. Υψηλότερο από το 2015, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έλαβε πολλά δις ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας. 

Το 2014, είχαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικα. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13%, 30% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, 30% η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, 5% οι ασφαλιστικές εισφορές. 

Το 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είχαν μειωθεί κατά 6 δις ευρώ. 

Σήμερα, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν αυξηθεί κατά 60% από τότε.

Το 2014 η χώρα είχε ένα τραπεζικό σύστημα με προβλήματα, αλλά ήταν λειτουργικό.

Σήμερα η αξία των τραπεζών έχει εκμηδενιστεί. Δυνατότητα παροχής ρευστότητας δεν υπάρχει. Τα capital controls ήρθαν για να μείνουν, άγνωστο για πόσο ακόμα.

Στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, η χώρα οπισθοχωρεί. Την περίοδο 2012 - 2014 είχαμε ανέβει στην κατάταξη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας από την 100η θέση στην 58η, 42 θέσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέσαμε 3 θέσεις.

Το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης. Στο ενιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 οι διαγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με πέρυσι.

Στην ανεργία έχουμε για πρώτη φορά ανατροπή στην αγορά εργασίας, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης να υπερτερούν έναντι της πλήρους απασχόλησης. Η δε αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι πολύ πιο αργή από εκείνη που προβλεπόταν επί δικών μας ημερών. Η πρόβλεψη της Επιτροπής το 2014 ήταν ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς η ανεργία θα ήταν στο 19,5%. Χάρη σε εσάς και την υφεσιακή σας πολιτική τελικά θα κλείσει στο 23,7%, στερώντας δηλαδή από την οικονομία περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται. Η οικονομία έχει γεμίσει ωρολογιακές βόμβες. Τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν. Η Δ.Ε.Η. έχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, με σοβαρό ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν.

Το κόστος που αφήνετε πίσω σας μετά από δύο χρόνια είναι τεράστιο. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Για κόστος 86 δις έχει μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Για 100 δις έχει μιλήσει ο κ. Ρέγκλινγκ του E.S.M. Μόνο από την επιστροφή στην ύφεση τη διετία 2015 - 2016 χάθηκαν 21 δις ευρώ εθνικού εισοδήματος, δηλαδή 5.000 ευρώ χαμένα για κάθε νοικοκυριό. Και αν προσθέσετε και το 2017, με τα στοιχεία αυτού του προϋπολογισμού, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 26 δις ευρώ χαμένα ή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Υποσχεθήκατε ελπίδα και προκαλέσατε απογοήτευση και κατάθλιψη. Υποσχεθήκατε αξιοπρέπεια και επιφέρατε κοινωνική καταρράκωση. Υποσχεθήκατε αλλαγή και κρατάτε την χώρα κολλημένη στο παρελθόν, ναρκοθετώντας ταυτόχρονα το μέλλον της.

Ανεβήκατε στην εξουσία λέγοντας ψέματα και κρατιέστε ψελλίζοντας δικαιολογίες, διχάζοντας την κοινωνία και χρεώνοντας τη δική σας ανικανότητα στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Είστε η πρώτη Κυβέρνηση που κατηγορείτε, όχι την προηγούμενη, αλλά την επόμενη Κυβέρνηση για τις δικές σας παραλείψεις. Γι’ αυτό σήμερα είστε απαξιωμένοι στη συνείδηση των πολιτών.

Είστε μια Κυβέρνηση με μηδενική αξιοπιστία και ανύπαρκτο πολιτικό κεφάλαιο. Μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο που άγεται και φέρεται από τους δανειστές. Και γι’ αυτό η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί σας.

Αναρωτιέμαι, πραγματικά, κ. Τσίπρα, ποια θα είναι η παρακαταθήκη σας όταν θα φύγετε από την εξουσία.

Ένα είναι σίγουρο. Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας.  Η κοινωνία δεν θα εμπιστευθεί ξανά ένα πολιτικό που έκανε το ψέμα τρόπο ζωής και την εξαπάτηση κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής του διαδρομής.  Όταν, κύριε Τσίπρα, χτίζατε το προεκλογικό σας παραμύθι, δύο θέματα είχατε ως σημαία:

Πρώτον, ότι θα δώσετε τέλος στη λιτότητα.

Δεύτερον, ότι θα διαγράψετε το χρέος.

Αποτύχατε και στα δύο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λιτότητας, ξεπεράσατε κάθε αρνητική πρόβλεψη.

Για να αναστρέψετε την καταστροφική πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 πήρατε τόσα μέτρα που εξαντλήσατε τα νοικοκυριά και εξοντώσατε την πραγματική οικονομία. Και σήμερα έρχεστε με την απόφαση του Eurogroup και ναρκοθετείτε το μέλλον της χώρας. Αποδέχεστε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική διάρκεια, που ξεπερνά κατά πολύ την χρονική περίοδο του τρίτου μνημονίου. Το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου.

Και στο κείμενο αυτό αναφέρεται ότι:

1ον. Αποδέχεται δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

2ον. Επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, στο 3,5% του Α.Ε.Π., για μετά το 2018.

     3ον. Δεσμεύεται στη λήψη πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων και στη μονιμοποίηση του «κόφτη».

Αυτά έχουν την υπογραφή σας, κύριε Τσίπρα.

Αυτό που μένει ασαφές είναι για πόσα χρόνια θα μας δεσμεύουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Όμως είτε 5, είτε 10, η ζημιά είναι τεράστια και η λιτότητα, κύριε Τσίπρα, πιο σκληρή από ποτέ.

Ανεβήκατε με τη σημαία ότι θα καταργήσετε «με ένα νόμο και ένα άρθρο» τη λιτότητα και επιβάλλετε λιτότητα μακράς διάρκειας, ναρκοθετώντας, όχι μόνο τις επόμενες ελληνικές Κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια τη χώρα.

Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει και εφαρμόζετε το τρίτο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο μνημόνιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κυρία Βαλαβάνη, με σημερινή της συνέντευξη στα «ΝΕΑ».

Και το είπε και ο διάδοχός της κ. Χουλιαράκης, ομολογώντας χθες ότι το Δ.Ν.Τ. ζητά πρόσθετα μέτρα 4,5 δις για το 2019.  Για τον επόμενο χρόνο δηλαδή, μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος.

Πάμε και στο δεύτερο στόχο, τη ρύθμιση του χρέους. Ξεκινήσατε με στόχο τη διαγραφή του χρέους, μέσα από διεθνείς συνδιασκέψεις και διάφορα άλλα σχέδια επί χάρτου. Και καταλήξαμε, μετά από δύο χρόνια και αφού η χώρα έχει υποστεί τρομερή οικονομική βλάβη, σε μια προβληματική συμφωνία. Κερδίσατε μόνο ελάχιστα αυτονόητα πράγματα, τα οποία ήταν ούτως ή αλλιώς συμφωνημένα εδώ και καιρό. Αλλά αποτύχατε στα σημαντικά για τη χώρα. 

Να ξεκαθαρίσω, για μία ακόμα φορά, ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει κάθε προσπάθεια περαιτέρω απομείωσης του χρέους, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί από τον Νοέμβριο 2012. Αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πάρει μπροστά η χώρα. Και βέβαια η σύγκριση της δική σας “επιτυχίας” με προηγούμενες αποφάσεις απομείωσης του χρέους είναι αναπόφευκτη. Υπενθυμίζω ότι με την διπλή αναδιάρθρωση του 2012 - 2013 μειώθηκε το χρέος κατά 132 δις ευρώ και οι τόκοι κατά 6 δις ευρώ περίπου το χρόνο. Ευτυχώς το αναγνωρίζετε επιτέλους και εσείς οι ίδιοι. 

            Ιδού και ο Πίνακας από τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης που συζητάμε (σελ. 131). 

            Πείτε το όμως και στους βουλευτές σας, γιατί η βελόνα έχει κολλήσει στην εποχή που λέγατε πόσο καταστροφικό ήταν το P.S.I. Και θυμίστε τους ότι η δική σας Κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη νομιμότητά του στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αρκετά πια με την υποκρισία.

Εσείς, πετύχατε μια απόφαση του Eurogroup η οποία:
  • Δεν μειώνει το χρέος σε ονομαστικές τιμές.
  • Δεν μειώνει το κόστος αποπληρωμής του χρέους τα πρώτα χρόνια, αντιθέτως το επιβαρύνει.
  • Επιφέρει κάποιες ελαφρύνσεις, κυρίως μετά το 2040.

Και όλα αυτά με αντίτιμο πολυετή λιτότητα με πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία έχετε ήδη αποδεχτεί. Αντί η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεση ελάφρυνση, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι τώρα που τους έχουμε ανάγκη και να αναπνεύσει η οικονομία, πανηγυρίζει για μια ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος και μεταφέρει τα όποια οφέλη μέχρι και 45 χρόνια μετά.

Είναι σαν να πάτε σε έναν υπερχρεωμένο νοικοκύρη και να του πείτε ότι για πέντε χρόνια θα πληρώνει περισσότερους τόκους για να δει στο απώτατο μέλλον μια ελάφρυνση που θα αφορά τα εγγόνια του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο φετινός προϋπολογισμός αποτυπώνει και συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της Κυβέρνησης. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν έχετε κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αναδεικνύει τις ιδεολογικές σας εμμονές, κατάλοιπα αριστερών φαντασιώσεων, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν παταγωδώς.   

Ξέρετε ποιο είναι πρόβλημά σας;

Το πρόβλημά σας είναι ότι όταν ο γύρω κόσμος εξελισσόταν, όταν η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η καινοτομία, η οργάνωση της παραγωγής προχωρούσαν με άλματα, εσείς ήσασταν απασχολημένοι. Να διαχειρίζεστε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να λύνετε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, να ονειρεύεστε την επανάσταση του Φιντέλ και να κυνηγάτε ανεμόμυλους.

Αποτέλεσμα: Μετά την απότομη προσγείωσή σας στην πραγματικότητα, να μην σας έχει μείνει απολύτως τίποτα. Κανένα σχέδιο για τη χώρα, καμία αναπτυξιακή αντιπρόταση στις προτάσεις των δανειστών. Οποιαδήποτε σοβαρή Κυβέρνηση θα είχε κάποιο σχέδιο επεξεργασμένο. Εσείς μόλις ανακαλύψατε τον κόσμο. Είσαστε η πρώτη Κυβέρνηση αυτής της χώρας που δεν ξέρει τίποτα, απολύτως τίποτα, από το πώς δουλεύει η παραγωγή. Την οικονομία τη μάθατε από κάποια αραχνιασμένα μαρξιστικά συγγράμματα. Το μόνο που ξέρετε πολύ καλά είναι να βάζετε φόρους. 2,6 δις νέοι φόροι. Φόροι, που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι μάλιστα εκ των οποίων είναι έμμεσοι φόροι, που είναι και οι πιο άδικοι κοινωνικά, όπως εσείς κατά το παρελθόν αναγνωρίζατε.

Οι πιο αδύναμοι θα υποφέρουν από:
  • Τα 437.000.000 λόγω αύξησης του Φ.Π.Α.
  • Τα 422.000.000 της αύξησης φόρου στην ενέργεια.
  • Τα 62.000.000 της αύξησης στα ποτά.
  • Τα 62.000.000 της αύξησης φόρου στον καφέ.

Και να πείτε ότι όλα αυτά είχαν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα;

Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας για να παίρνουν σε αντάλλαγμα τις υπηρεσίες υγείας του κ. Πολάκη, την ασφάλεια του κ. Τόσκα, τις συντάξεις του κ. Κατρουγκάλου, την παιδεία του κ. Φίλη.

Και εδώ θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω, γιατί ο χώρος της Παιδείας είναι ενδεικτικός της τεράστιας ζημιάς που έχετε προκαλέσει στη χώρα.

Πριν ένα μήνα περίπου, βγήκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωνε υποβάθμιση της Παιδείας σε όλες της βαθμίδες. Και πριν λίγες μέρες, δημοσιεύθηκε η έκθεση PISA του ΟΟΣΑ που κατατάσσει πολύ χαμηλά τους Έλληνες μαθητές με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου. Κι εσείς, κύριε Τσίπρα, βάζατε «άριστα 20» στον κ. Φίλη πριν σας υποχρεώσουν άλλες δυνάμεις να τον αλλάξετε.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των προχθεσινών εξαγγελιών του κ. Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατ’ αρχάς δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να θυμίσω στο σώμα τι λέγατε στα Γιάννενα τον Μάρτιο του 2014 με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα που είχε διανείμει τότε η Κυβέρνηση Σαμαρά: «Είναι πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Από τη μία να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του».

Η ιστορία εκδικείται και επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Αφού κόψατε τις συντάξεις, αυξήσατε τις εισφορές υγείας και καταργήσατε το ΕΚΑΣ, επιστρέφετε ένα ποσό πίσω στους συνταξιούχους για να τους το ξαναπάρετε τον επόμενο χρόνο με τα μέτρα που δρομολογείτε.

Την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου εκτινάσσονται, οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν 3 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αυτό που απευθύνεται στους πραγματικά φτωχούς πολίτες που το έχουν ανάγκη, δεν έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει συρρικνωθεί, το κοινωνικό Κράτος παραπαίει και τα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των ανέργων.

Και το κάνετε σε ποια χρονική συγκυρία; Πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 και πριν ολοκληρώσετε την κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση. Δεν θα σας πέρασε από το μυαλό ότι η υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος είναι το καλύτερο διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχετε λιγότερα μέτρα για το μέλλον και χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018;

Υπονομεύετε την αξιοπιστία της χώρας. Θυσιάζετε τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού στο βωμό ενός εφήμερου επικοινωνιακού πυροτεχνήματος.  

Ξέρετε ποιος είναι ο ορισμός του ασυστόλου δημαγωγού; Είναι αυτός που προτιμά να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος παρά μακροπρόθεσμα χρήσιμος. Εκτός, κύριε Τσίπρα, αν έχετε άλλο σχέδιο στο μυαλό σας. Να αποδράσετε από την εξουσία πάνω σε ένα κρεσέντο παροχών, δρομολογώντας μια τεχνητή σύγκρουση με τους πιστωτές μας και να φορτώσετε το λογαριασμό στους επόμενους.

Σας το λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα: «Το Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι. Αποδείξατε, για άλλη μια φορά, πόσο ανεύθυνος είστε.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες. Αλλά εμείς ούτε φοβόμαστε ούτε κοροϊδεύουμε κανέναν. Έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση να δρομολογήσουμε τη διαδικασία ανόρθωσης της χώρας. Και αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη αυτών που ανερυθρίαστα κοροϊδέψατε, πλανάστε. Και άλλοι υποσχέθηκαν παροχές, μετά μας έβαλαν στα μνημόνια και σήμερα δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με τον κρατικό προϋπολογισμό που θα ψηφισθεί σήμερα, δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που να μην έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί. Με εξαίρεση, βέβαια, τους κομματικούς σας ευνοούμενους που αυξάνονται και πληθύνονται.

Για τους άνεργους δεν υπάρχει ελπίδα καθώς με περισσότερους φόρους και εισφορές, δουλειές δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους. Αντιθέτως, τα εισοδήματά τους μειώνονται και οι θέσεις εργασίας τους καθίστανται επισφαλείς.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιβιώσουν, το 2017 προμηνύεται εφιαλτικό. 29% φόρος συν 100% προκαταβολή φόρου, συν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, συν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Πώς θα αντέξουν;

Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κύριε Τσίπρα.  Από τότε που ήρθατε, έχετε κλειδώσει τη χώρα σε μια κατάσταση ατελείωτης παραλυτικής εκκρεμότητας.  Και βέβαια, ήδη από πολλές μεριές σας επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός σας, είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Σας το λέει ο ΟΟΣΑ. Το λέει το γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Το επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ακόμα εσείς οι ίδιοι, στην εισηγητική έκθεση (σελ. 28 - 29) γράφετε για σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν τις προβλέψεις.

Με άλλα λόγια, ούτε εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε στις δικές σας εκτιμήσεις.

Μιλάτε για ανάπτυξη 2,7% - μακάρι να την πετύχετε - και τη συνδέετε με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και των επενδύσεων κατά 9,1%. Ειλικρινά ξέρετε κανένα νοικοκυριό που ετοιμάζεται να αυξήσει την κατανάλωσή του το 2017;

Όσο για τις επενδύσεις, μάλλον θα αστειεύεστε όταν υπολογίζετε αύξηση κατά 9,1%.  Όχι διότι η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πραγματικό επενδυτικό Eldorado. Η Κυβέρνησή σας είναι που τορπιλίζει κάθε νέα επένδυση και υποσκάπτει κάθε υφιστάμενη. Η έννοια του επενδυτή στην Ελλάδα έχει γίνει ανέκδοτο. ΔΕΣΦΑ; Ελληνικός Χρυσός; Ζάκυνθος; Ακόμα και το Ελληνικό, η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, καρκινοβατεί εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες σας.

Άλλωστε, ακόμη και στις ιδιωτικοποιήσεις αποτύχατε παταγωδώς. Για το 2016 είχαν προβλεφθεί έσοδα ύψους περίπου 2,5 δις, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασαν τα 123.000.000 ευρώ.

Και θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα: Αν υπάρχει ελπίδα για μια μικρή ανάπτυξη φέτος, εκτός από τον φυσιολογικό κύκλο της οικονομίας, ξέρετε που θα οφείλεται; Σε αυτά που πολεμήσατε, κύριοι της Κυβέρνησης. Στην επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια στην οποία εναντιωθήκατε. Σε επενδύσεις, όπως αυτή στο Ελληνικό που για χρόνια υπονομεύσατε. Στην επένδυση της Cosco, στην οποία βρεθήκατε απέναντι. Στα οδικά έργα που εμείς σχεδιάσαμε, εμείς ψηφίσαμε, εμείς σώσαμε μετά την κρίση και εσείς πάντα καταψηφίζατε.

Στις όποιες μεταρρυθμίσεις και ανοίγματα επαγγελμάτων φέρνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που εσείς καταγγέλλατε και σήμερα τις παραγγέλνετε δυο - δυο. Στις όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε να αποδεχτείτε. Σε όλα όσα πολεμήσατε, αλλά ηττηθήκατε. Ευτυχώς η πολιτική και ιδεολογική σας ήττα είναι ένα μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτό που επιτακτικά χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό που δύο χρόνια τώρα η Κυβέρνηση δεν πρόσφερε στον τόπο. Ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα δικό μας, ελληνικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο, όπως το παρουσίασα τον Σεπτέμβριο στην Δ.Ε.Θ., είμαι έτοιμος και αποφασισμένος να υλοποιήσω. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να πάρει μπροστά η οικονομία, να δημιουργηθούν δουλειές. Είναι αυτό που η σημερινή Κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε ξέρει, ούτε μπορεί να κάνει.

Οι στόχοι που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξοι:

Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. Αυτές εκτιμούμε ότι είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής του σχεδίου αυτού, κυρίαρχη θέση έχει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα συνδυάζει στοχευμένες μειώσεις δαπανών και μειώσεις των φόρων.

Με την πρότασή μας: 

Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.

Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

Επανέρχεται ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Οι άμεσες αυτές παρεμβάσεις μας έχουν κοστολογηθεί και ισοσκελίζονται από 10 συγκεκριμένες περικοπές κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η πολιτική είναι και πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική. Το λένε όλοι. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, η Τράπεζα της Ελλάδας, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Αλλά εσείς δεν ακούτε. Γιατί στο μεγάλο Κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν βολικό καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι. Γιατί έχετε υιοθετήσει τις χειρότερες συνήθειες της Μεταπολίτευσης, την οποία στα λόγια κατακρίνετε, αλλά στην πράξη αντιγράφετε. Γι’ αυτό δεν έχετε κάνει τίποτε για να μειώσετε τις κρατικές δαπάνες και να συμμαζέψετε το Κράτος.

Γιατί προσλαμβάνετε συμβασιούχους σωρηδόν υποσχόμενοι μονιμοποίηση από την πίσω πόρτα. Γιατί δημιουργείτε εκατοντάδες αχρείαστες κρατικές δομές. Γιατί έχετε τινάξει τις αστικές συγκοινωνίες στον αέρα με τεράστιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Γιατί δεν έχετε κάνει τίποτε για να βελτιώσετε το σύστημα δημόσιων προμηθειών και να ελέγξετε την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων. Γιατί δεν έχετε προωθήσει ούτε μια δράση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Άρα, βεβαίως και υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απλά εσείς δεν μπορείτε και δεν θέλετε να τα διερευνήσετε.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης, σχεδιασμού και ιδιοκτησίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.

Όταν οι δανειστές μας διαπιστώσουν τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης, θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.  Δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης 3,5% που καμιά οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτόν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο μπορεί να τον διεκδικήσει μόνο μια αξιόπιστη Κυβέρνηση. Εσείς, κύριε Τσίπρα, προσπαθήσατε, αλλά αποτύχατε. Η οποία θα υλοποιήσει με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας. Μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις που εσείς έχετε αναλάβει στο τρίτο πρόγραμμα. Που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα στην οικονομία. Πολεμούν τις πελατειακές λογικές στη δημόσια διοίκηση και επιβάλλουν την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, την κινητικότητα τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αναβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο στα οποία δίνονται αυξημένος βαθμός ελευθερίας, καθώς και την επαγγελματική εκπαίδευση για να αποκτούν οι νέοι μας πραγματικά εφόδια. Και, βέβαια, επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανασυγκροτούν το δημόσιο σύστημα υγείας. Εξασφαλίζουν την ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης. Διασφαλίζουν τη Δημόσια Τάξη ως απαραίτητη προϋπόθεση ελευθερίας. Ανασχεδιάζουν την κοινωνική πολιτική με επίκεντρο τους ξεχασμένους Έλληνες, αυτούς που αισθάνονται ότι καμία εξουσία δεν τους λογαριάζει.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, αλλά και το σεβασμό των Ευρωπαίων εταίρων μας. Γιατί εμείς δεν πάμε στην Ευρώπη ούτε ως εκβιαστές ούτε ως το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αρκετά πια με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια μικραίνουν την Ελλάδα, προσβάλλουν την ιστορία μας και αδικούν το λαό μας.

Αρκετά πια με τους λαϊκιστές που δεν έχουν ούτε το κύρος, ούτε τη γνώση, ούτε το ανάστημα, ούτε και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστούν, να διεκδικήσουν και να πετύχουν αυτά που η χώρα μας δικαιούται. Αλλά που δεν έχουν ούτε το θάρρος και την ηγετική ικανότητα για να πληροφορήσουν και να καθοδηγήσουν σωστά και έντιμα τον ελληνικό λαό για τις υποχρεώσεις που οφείλει να αναλάβει και για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα υπερβαίνουν τον στενό ορίζοντα μιας ορθολογικής τεχνοκρατικής διαχείρισης. Στην πραγματικότητα συνιστούν αλλαγή του συνολικού τρόπου λειτουργίας του Κράτους και της οικονομίας. Στηρίζονται όμως, πάνω από όλα, σε μια συμφωνία αλήθειας, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι απολύτως αναγκαία για να πετύχουμε μία δυναμική επανεκκίνηση της πατρίδας μας. Θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια από όλους, γιατί οι αλλαγές είναι ώριμες μεν, αλλά πρέπει να νικήσουμε τις αντιστάσεις της αδράνειας και των αντιλήψεων του χθες.

Να νικήσουμε την παραίτηση και την απογοήτευση που προκάλεσε αυτή η Κυβέρνηση, να βάλουμε στην άκρη τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα στην πράξη ότι το μπορούμε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν φοβούνται τη δουλειά, την σκληρή προσπάθεια ούτε τις θυσίες. Αυτό που ενοχλεί το λαό μας είναι να μην πιάνουν τόπο αυτές οι προσπάθειες, να καταβάλουμε τόσο κόπο χωρίς αποτέλεσμα, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης. Αλλά αφού, όπως λένε πολλοί, ότι «έπρεπε να πάθουμε για να μάθουμε», δεν υπάρχει λόγος να πάθουμε πιο πολλά.

Χόρτασε ο λαός με απάτες και με αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες, επιβάλλει την θαρραλέα αναμέτρηση με την αληθινή πραγματικότητα. Οι πολίτες το ξέρουν.

Το βίωσαν: Το ψέμα έφερε την απελπισία.

Τους διαβεβαιώνω λοιπόν: Η αλήθεια φέρνει ελπίδα.

Η Νέα Δημοκρατία, πιστή στην ιστορική της αποστολή, για μια ακόμα φορά, ενώνει όλους τους Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή, που θέλουν να κατακτήσουν το μέλλον. Η σημερινή Κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που ανεμίζει τις κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος για να κρύψει από τους πολίτες την ελπίδα του μέλλοντος.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Ελλάδα σήμερα έχει επιτακτική ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση. Που μπορεί να προκύψει μόνο από μια πολιτική αλλαγή. Η πολιτική αλλαγή, την οποία ζητάμε δεν αφορά την ανάληψη της εξουσίας με τη στενή, διαχειριστική της έννοια. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να «ξεκολλήσει» η χώρα. Είναι ρήξη με το επώδυνο, με το τραυματικό παρελθόν.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον σε ένα 10% της κοινωνίας. Σε αυτούς που δεν θέλουν καμία αλλαγή. Που αρνούνται να δουν τι έχει συμβεί στη χώρα αυτά τα δύο χρόνια. Που επιρρίπτουν με μεγάλη ευκολία τις δικές τους ευθύνες στους άλλους. Σε αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος από την σημερινή Κυβέρνηση. Σε όλους τους άλλους, στο 90% των Ελλήνων, δεν λέτε τίποτα.

Δεν μπορείτε να κατανοήσετε - πόσο μάλλον να εκφράσετε - ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει να ξεκινάς μια επιχείρηση και να αγωνίζεσαι να την κρατήσεις ζωντανή. Ανθρώπους που να έχουν παλέψει να κρατήσουν εργαζόμενους όταν οι δουλειές συρρικνώνονται, οι πελάτες εξαφανίζονται, το Κράτος τους χρωστά. Μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει, τη δουλειά τους να απειλείται και την προοπτική ανάκαμψης να εξανεμίζεται.

Δεν μπορείτε να κατανοήσετε - πόσο μάλλον να εκφράσετε - επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που με φόρους και εισφορές, που εσείς έχετε επιβάλλει, στο 75% του εισοδήματός τους αναρωτιούνται εάν έχει νόημα να συνεχίσουν να δουλεύουν. Και δεν έχετε τίποτα απολύτως να πείτε στο 1. 200.000 των ανέργων, που αναζητούν να βρουν δουλειά. Διότι όσο κυβερνάτε εσείς, επιχειρήσεις θα κλείνουν, δεν θα ανοίγουν. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κλείνω με την εξής σκέψη:

Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για να γεννηθεί ξανά η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στον τόπο μας. Η πατρίδα μας χρειάζεται σήμερα την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων της δημιουργίας, του μέτρου, της αληθινής προόδου, της μεσαίας τάξης. Αυτές οι δυνάμεις της δημοκρατίας, της συνεννόησης, της ευρωπαϊκής προοπτικής, συγκροτούν μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία είναι ακατανίκητη. Μια πλειοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα.

Ζητάμε τη στήριξη των πολίτων για να εκφράσουμε την Ελλάδα των πολλών. Τα όνειρα των πολλών, τις ελπίδες των πολλών. Η ώρα που μια ικανή και αποτελεσματική Κυβέρνηση θα αναλάβει να πάει τη χώρα μπροστά, είναι κοντά. Και όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες.

Δεν σας κρύβω ότι πολλοί μου λένε: «Γιατί βιάζεσαι; Αφού βλέπεις τι γίνεται. Άσε να τα φορτωθούν αυτοί, να τα χρεωθούν οι ίδιοι».

Πράγματι, οι δυσκολίες που θα αναλάβουμε είναι τεράστιες. Και κάθε μέρα που περνάει γίνονται μεγαλύτερες. Όμως στο μυαλό μας τριγυρίζουν πάντα τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: Το χρέος καθενός «να σώζει και να σώζεται. Και πάντα να αντικρύζει πρόσωπο με πρόσωπο την αγέλαστη κι αδάκρυτη θεά: Την Ευθύνη». Δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Ούτε εγώ ούτε η παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι. Ούτε φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ανατάξουμε τη χώρα.

Αυτή είναι η διαφορά μας, κύριε Τσίπρα.

Με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσω, αλλά και πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών για την πατρίδα μας, σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω:

Η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα.  Δώστε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά.

Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Εδώ που έχουμε φτάσει, οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο. 

Είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα του τόπου.

Σας ευχαριστώ.