Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Σοβαρά προβλήματα από τη θεομηνία σ’ όλη τη χώρα – «Βούλιαξαν» Αχαΐα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι - Ανοιξαν οι ουρανοι και... εκλεισαν οι δρομοι

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/10/plhmmyres-1000.jpg

Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλη τη χώρα.

Από το πρωί του Σαββάτου, οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα σε περιοχές της Αχαΐας, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και την Αρτα μεταξύ άλλων, με πολλά σπίτια και καταστήματα να πλημμυρίζουν. Παράλληλα, σε σημαντικά τμήματα του οδικού δικτύου η κυκλοφορία θυμίζει υγρό στίβο. Το ανησυχητικό είναι πως η νεροποντή αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και για το λόγο αυτό οι αρχές κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

 Στο Μεσολόγγι, εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 100 κλήσεις για απάντληση υδάτων, αλλά και κοπές δέντρων που έπεσαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
 Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόβλημα επιδεινώθηκε καθώς κεραυνός προκάλεσε διακοπή ρεύματος και βλάβη στο αντλιοστάσιο ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, κατέρρευσε ανάχωμα στον δρόμο προς το ΤΕΙ, με συνέπεια να κατευθύνεται μεγάλος όγκος νερού προς την πόλη του Μεσολογγίου. Πολλές καταστροφές έχουν γίνει και σε καλλιέργειες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η πυροσβεστική προχώρησε σε προληπτικές εκκενώσεις σπιτιών στα οποία κατοικούν ηλικιωμένοι.
Μάλιστα εστάλη άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
Τα προβλήματα επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.
Προβλήματα καταγράφονται και στην Ναύπακτο, όπου εκεί η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 20 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. Μάλιστα σε περιοχή της Ναυπακτίας η Πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό γυναίκας από αυτοκίνητο. Εν τω μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Τρίκορφου – Γαβρολίμνης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ποτάμι.
Στην Πάτρα, όπως σημειώνει το patrasevents.gr, σε πολλές περιοχές έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ έχουν πλημμυρίσει και εκεί καταστήματα και σπίτια. Επίσης, δέντρα και πέτρες έχουν πέσει σε επαρχιακούς δρόμους, δημιουργώντας προβλήματα στην κίνηση. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και σε πολλά χωριά στη δυτική Αχαΐα.
Μία γυναίκα τραυματίστηκε, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, η γυναίκα επέβαινε σε ταξί και όταν κατέβηκε από το όχημα στην περιοχή Οβρυά παρασύρθηκε από τα νερά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε φρεάτιο.Ακόμη ένα χαρακτηριστικό του μεγέθους της κακοκαιρίας το γεγονός πως ο κόμβος στα φανάρια της Κάτω Αχαΐας στην Πατρών – Πύργου, έχει πλημμυρίσει και ο δρόμος «χάθηκε»! Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Ραυτακόπουλο, σοβαρά είναι τα προβλήματα σε Λακκόπετρα, Λιμνοχώρι, Σαγέικα, Καλαμάκι και Κάτω Αχαΐα. Στην Ακτή Δυμαίων το νερό έχει ξεπεράσει τους 60 πόντους!
Πολλά είναι τα προβλήματα από την κακοκαιρία και σε όλη την Ηλεία.
Δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για σπίτια, καταστήματα και αποθήκες που έχουν πλημμυρίσει από χθες τα ξημερώματα.
Σοβαρά προβλήματα σε Βάρδα, Αμαλιάδα, Ανδραβίδα - Κυλλήνη και Γαστούνη...
Στην Αρτα, πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι και κτηνοτροφικές εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει το epirusgate, δεν είχε μπει σε λειτουργία το αντλιοστάσιο της Βίγλας.
Το «μπουρίνι» που έπληξε την Αττική το πρωί του Σαββάτου δημιούργησε αρκετά προβλήματα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου έπεσαν δέντρα, αλλά και στα βόρεια προάστια και το Ιλιον. Η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 100 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια, αλλά και κοπές δέντρων.