Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

Εμφάνιση IMG_2016_10_12_14.jpg

Ο φάκελος της Κύπρου, η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κύπρου εν μέσω της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η υπόθεση των ηρώων του Noratlas, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου επισήμανε την κρισιμότητα της φάσης στην οποία βρίσκεται η συζήτηση για το κυπριακό, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στενότερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Ο κ. Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε καθοριστικό το σημείο των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι το βασικότερο στήριγμά μας στον αγώνα που δίνουμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», ενώ ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κυπριακής πολιτείας να παραχωρηθούν τα στοιχεία του φακέλου της Κύπρου. Αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, τη χαρακτήρισε «εύθραυστη και πολύ ασταθή» τονίζοντας πως «θα πρέπει να μας απασχολήσει όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα και στρατηγικά».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής έθιξε το θέμα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην υπόθεση των ηρώων του Noratlas: των 15 Ελλήνων καταδρομέων και ενός αεροπόρου, που έπεσαν στην επιχείρηση «Νίκη» στις 22 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, τα λείψανα των οποίων υποδέχθηκε η Ελλάδα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο Δεκελείας. Ο κ. Βούτσης, ωστόσο, επισήμανε πως παραμένουν μεγάλες ηθικές και ιστορικές εκκρεμότητες. «Όπως ζητάμε από τις άλλες χώρες, τη Γερμανία εν προκειμένω σε σχέση με τις γερμανικές επανορθώσεις, να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με την ιστορία, έτσι πρέπει κι εμείς, με τρόπο συστηματικό και υπεύθυνο, να κάνουμε το ίδιο για τη δική μας κοινή περιπέτεια» ανέφερε.
«Ξέρουμε ότι με την εκταφή και τη μεταφορά των λειψάνων έχει κλείσει μια σελίδα, όμως δεν κλείνουν οι πληγές και τραύματα» σημείωσε ο κ. Άντρος Κυπριανού, μεταφέροντας παράλληλα τις απολογίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θέλουμε να μεταφέρουμε τις ειλικρινείς μας απολογίες στους συγγενείς των θυμάτων και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων» κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης.
 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης