Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ζαχάρω: Στην πατρική γη μετά από 42 χρόνια ο ήρωας καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης (VIDEO)

JAS 6494
Στην αγκαλιά της πατρικής γης, στη Ζαχάρω, αναπαύεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, ο έφεδρος ανθυπασπιστής – καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης. Ένας από τους αδικοχαμένους καταδρομείς που σκοτώθηκαν τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας με την κωδική ονομασία Νίκη 4 κατερρίφθη από φίλια πυρά στην περιοχή της Μακεδονίτισσας. Μετά απο ανασκαφές που έγιναν πέρυσι, εντοπίστηκαν τα λείψανα 16 καταδρομέων και ενός αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν θαφτεί μέσα στα συντρίμια του αεροκάφους.  

Ο Σπύρος Μανιάτης θεωρείτο αγνοούμενος και οι δικοί του για δεκαετίες ήλπιζαν πως θα επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε.Αυτό συνέβη τελικά χθες όπου κηδεύτηκε στον τάφο της οικογένειας Μανιάτη, απο τους συγγενείς του που βρίσκονται εν ζωή. Η τελετή με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν ήρωα έγινε σε κλίμα συγκίνησης, στο νεκροταφείο της Ζαχάρως, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας της Ηλείας και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, μελών του συλλόγου Κομάντο 1974, εκπροσώπους φορέων και πλήθους πολιτών. Άγημα του Στρατού απο τη ΣΕΤΤΗΛ απέδωσε τιμές στον ήρωα της Κύπρου, συνοδεύοντας τον στην τελευταία του κατοικία.
 «Αθάνατος» ακούστηκε από όλους όσους παραβρέθηκαν χθες το μεσημέρι στην κηδεία του Ζαχαραίου καταδρομέα Σπύρου ΜανιάτηΜέσα σε κλίμα συγκίνησης, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και απλοί άνθρωποι, τίμησαν τον ανθυπασπιστή, Σπύρο Μανιάτη, αποδίδοντάς του τις ύψιστες τιμές, ενός ήρωα που δεν έχει ξεχασθεί ποτέ.

Ο καταδρομέας Σπύρος Μανιάτης έχασε τη ζωή του τη μοιραία νύχτα της 21ης Ιουλίου του 1974, μαζί με 15 ακόμα Έλληνες καταδρομείς, όταν το αεροσκάφος NORATLAS με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ 4» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, εξαιτίας τραγικού λάθους της κυπριακής αεράμυνας. Την περασμένη εβδομάδα, η σορός του επέστρεψε στην Ελλάδα, μέσα σε φέρετρο τυλιγμένο με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, αφού πρώτα η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, απέδωσε τις ύψιστες τιμές.
Τα λείψανα του Σπύρου Μανιάτη και των υπολοίπων Ελλήνων καταδρομέων επέστρεψαν στην Ελλάδα σε ειδική τελετή που έγινε στο Τατόι. Νωρίτερα η Κύπρος είχε γονατίσει ευλαβικά μπροστά στα 16 μικρά ξύλινα φέρετρα σκεπασμένα με τις σημαίες Ελλάδας και Κύπρου. Η τελετή παράδοσης των λειψάνων έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο χώρο της θυσίας τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο. Παρέστησαν αρχηγοί κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων. Στους συγγενείς ο πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς.
Στην χθεσινή τελετή, παρέστησαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων ο βουλευτής Ηλείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Ζαχάρως καθώς και πλήθος κόσμου από την περιοχή της Ζαχάρως. Ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ κ. Σμυρνής ανέγνωσε το μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικήες Άμυνας και του ΓΕΣ, καθώς επίσης μέλης του Συλλόγου Κομάντο 1974 διάβασε τον επικήδειο - αναφορά στα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου
Τιμές στον ήρωα Σπύρο Μανιάτη, απέδωσαν ο Σύλλογος Κομάντος ’74 «Ο Τολμών Νικά» και εκπρόσωπος του Στρατού Ξηράς. 

Πηγή:  ilialive.gr, patrisnews.com