Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

NEOI ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*      
Ανατροπές εκ βάθρων στο ιδιοκτηριακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών σηματοδότησε η διαδικασία αδειοδότησης τους που ολοκληρωσε την Παρασκευή τα χαράματα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του.Γεμάτα εκλπλήξεις ήτα τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν, ο ποίος φυσικά δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία και τη φύση των τηλεοπτικών καναλιών. Όμως από εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήλεγχε παρά μόνο την ΕΡΤ, έχοντας λυσσωδώς εναντίιον του όλα τα ιδιωτικά κανάλια, η κατάσταση γι' αυτόν και την κυβέρνηση του βελτιώθηκε θεαματικά.  

Πρώτα πρώτα το γεγονός ότι πήρε άδεια ο Καλογρίτσας -μια από τις τέσσερις όλες κι όλες άδειεςπανελλαδικής εμβέλειας- ενισχύει ιδιαίτερα την τηλεοπτική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Καλογρίτσας, πέρα απ' όλα τα άλλα, είναι δικός του άνθρωπος από πολιτική σκοπιά. Ακόμη κι ο Μαρινάκης στη φάση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα ασκήσει αντιπολίτευση γιατί έχει ανάγκη την κυβέρνηση, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμέσως δύο από τους τέσσερις ιδιωτικούς καναλάρχες πανελλαδικής εμβέλειας. Ούτε ο ΑΝΤ1όμως πρόκειται να ασκήσει αντιπολίτευση στα εσωτερικά θέματα, τουλάχιστον σκληρή αντιπολίτευση. Ο υιός Κυριακού δεν μοιάζει με τον πατέρα του. Στόχος του είναι το επιχειρηματικό κέρδος και για το σκοπό αυτό εργάζεται και συνεργάζεται με κύκλους που έχουν τη βάση των συμφερόντων τους στις ΗΠΑ. Ο ΑΝΤ1 στα θέματα διεθνούς πολιτικής θα είναι ανελέητος υποστηρικτής της αμερικανικής γραμμής, αλλά στα θέματα εσωτερικής πολιτικής θα πιέζει την κυβέρνηση Τσίπρα να συμπαραταχθεί με τις ΗΠΑ και να εγκαταλείψει το γερμανικό στρατόπεδο, στο οποίο έχει προσχωρήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας μας συνομολόγξσε το ''Μνημόνιο Τσίπρα'', μια μόλις βδομάδα αφού κέρδισε το δημοψήφισμα, πουλώντας το λαό μας.  
Μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που θα ασκεί λυσσώδη αντιπολίτευση θα είναι ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος επέδειξε άριστες επιχειρηματικές ικανότητες. Πρώτα πρώτα πήρε την κατά πολύφθηνότερη τηλεοπτική άδεια πληρώνοντας ''μόνο'' 43,6 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οΚαλογρίτσας πλήρωσε για τη δική του άδεια 52,6 εκατομμύρια, ενώ ο ΑΝΤ1 πλήρωσε 75,9 και οΜαρινάκης 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ο Σαββίδης και ο Κοντομηνάς έφτασαν να πληρώσουν πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ και έμειναν πληρώνοντας σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, σίγουρα ο τελευταίος μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για τις επιχειρηματικές του ικανότητες.  
Εντάξει, δεν πλήρωσα βέβαια ''τρία εκατομμύρια και ένα ευρώ'', όπως ισχυριζόταν, πριν από τη δημοπρασία. Πλήρωσε ...15(!) φορές περισσότερα, αλλά αυτό τον αναβαθμίζει και πολιτικά, αφού έτσι θα γίνει υποχρεωτικά ο πόλος συσπέιρωση της Ν.Δ είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης, είτε όχι. Έχοντας την ''Καθημερινή'' και τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ο Γιάννης Αλαφούζοςαναβαθμίζεται θεαμτικά ως ο καναλάρχης της Ν.Δ -πόσο μάλλον που πήρε την τηλεπιτκή άδεια ακολουθώντας λυσσώδη αντιπολιτευτική πρακτική, τόσο από την εφημερίδα του όσο και από τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό του σταθμό. ''Καθημερινή'' και ΣΚΑΪ έχουν γίνει σύμβολα της κοινωνικάανάλγητης Δεξιάς. Η ουσία πάντως του νέου τηλεοπτικού πεδίου είναι ότι ο Ψυχάρης, ο Βαρδινογιάννης, ο Κοντομηνάς και λοιποί δεν έχουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Θα ήταν αφελές να φανταστεί κανείς ότι αυτοί θα εγκαταλείψουν το τηλεοπτικό τοπία. Δεν αποκλείεται καθόλου να μετατρέψουν τα κανάλια τους σε τοπικά, με δεδομένο ότι στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας -και μάλιστα εκείνος που πρωτίστως υποφέρει. Φυσικά, ούτε τέτοια πληροφόρηση έχουμε ούτε είμαστε μέσα στο μυαλό αυτών των επιχειρηματιών. Απλώς ξέρουμε ότι γενικά αν κάποιος μάθει να ασκεί τηλεοπτική εξουσία, πολύ δύσκολα ξεμαθαίνει!  
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν προς όφελος τους τοπολιτικό και τηλεοπτικό τοπίο, κερδίζοντας τηλεοπτικούς υποστηρικτές. Αυτός ήταν ο στόχος τους και τον πέτυχαν. Επομένως, πιστώνεται με μια σημαντική για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης Τσίπρα επιτυχία, αν κι αυτό που μετράει στον κόσμο είναι η ουσία της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση και όχι η παραμορφωμένη τηλεοπτική εικόνα της.  
*Δημοσιεύεται στον ΠΡΙΝ την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016
 ISKRA