Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αμηχανια ενοψει ΔΕΘ Ο Μητσοτάκης «πάγωσε» το Μαξίμου με την μείωση του ΕΝΦΙΑ

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/09/TSIPRAS-MAKSIMOU-1300.jpg

«Παγωμάρα» επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα , μετά τις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για περικοπή έως και 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια.
«Το λάθος […] το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Εγώ όμως θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως μπορεί να βρει περικοπές δαπανών που θα εξισορροπήσουν τη μείωση του φόρου στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να δημιουργεί στρατηγικό μειονέκτημα στην κυβέρνηση καθώς δυσχεραίνεται το έργο του κ. Τσίπρα στην ομιλία του, στην 81η ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα πρέπει να βρει τρόπο να μετατρέψει σε πλεονέκτημα της κυβέρνησης του την υπογραφή του τρίτου μνημονίου αλλά και να αντιπαρατεθεί στην «αρένα» του ΕΝΦΙΑ την οποία ο ίδιος ανέθρεψε στα χρόνια του μνημονίου .
Ο Αλέξης Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ τόνιζε χαρακτηριστικά πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρoς ο οποίος δεν διορθώνεται παρά μόνο καταργείται. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε μέχρι και στην αύξηση του.
Ωστόσο υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές στο Μέγαρο Μαξίμου οι οποίες όπως σημειώνει το iefimerida.gr επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη καθώς πέραν των υποσχέσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το από που και πως θα βρεθούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αντιστοιχεί η μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ. «Θα κόψει μισθούς και συντάξεις;» αναρωτιούνται.