Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ισχυροί ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν τα πάντα στην Ηλεία

 
Σοβαρές ζημιές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες, στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, καθώς και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν πολλές περιοχές της Βόρειας Ηλείας.
Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Πηνείου Αλέξης Καστρινός, τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή του Βαρθολομιού, προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, τότε θα φανεί το πραγματικό, όπως είπε, μέγεθος της καταστροφής. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως "ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ήταν ευτύχημα πως εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν κάποιος μέσα".Ακόμη τόνισε ότι, "ο δήμος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και για αυτό θα κατατεθεί αίτημα ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Ζημίες υπάρχουν και στον γειτονικό δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ναμπίλ - Ιωσήφ Μοράντ οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις πολλών δέντρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε καλλιέργειες καλαμποκιού. Επίσης, όπως είπε, δέντρα έπεσαν και μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις, ή να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Και στους δύο δήμους, λόγω των ισχυρών ανέμων, έπεσαν πολλές κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης. Όμως, συνεργεία της ΔΕΗ που έφθασαν στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησαν αμέσως τις εργασίες, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως "πρώτο μέλημά μας ήταν να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, καθώς και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, αφού οι πτώσεις δέντρων είχαν κλείσει αρκετούς επαρχιακούς δρόμους". Επίσης πρόσθεσε ότι συνεργεία της περιφέρειας, αλλά και των δήμων, εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση των ζημιών, κάτι που θα συνεχίσουν και αύριο.
Εικόνες καταστροφής κατέγραψε στα Λεχαινά ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανδρέας Μίγκος, λίγα λεπτά μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου. Τα πάντα ισοπεδόθηκαν και πλέον τα συνεργεία του δήμου δίνουν μάχη για την αποκατάσταση. Το κυριότερο ήταν πως δεν θρηνήσαμε θύματα μετά απο αυτό που συνέβη στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας - Κυλλήνης...
 Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκε ο δήμος Πηνειού με τον αντιδήμαρχο Σπύρος Βασιλείου να καταγράφει τις πρώτες εικόνες μετά την καταστροφή...
Η ΕΜΥ εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σύμφωνα με αυτό, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχίσουν κατά διαστήματα μέχρι και την Κυριακή!
Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:
1. Σήμερα Πέμπτη (08-09-2016) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (09-09-2016) τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως τα βόρεια τμήματα), η δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανώς η Θεσσαλία.
2. Το Σάββατο (10-09-2016) και την Κυριακή (11-09-2016) με μειωμένη γενικά ένταση κυρίως τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Στερεά, η δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.
Πηγή: IliaLive, ΑΠΕ-ΜΠΕ