Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ισχυροί σεισμοί σε Μεσσηνία και Δωδεκάνησα

Ισχυρός σεισμός στην Πελοπόννησο
Μνήμες από τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ του 1986 ξύπνησε στους κατοίκους της Καλαμάτας η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 10:17 το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται 38 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας και 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Κορώνης.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπολόγισε το εστιακό βάθος στα 19χλμ.
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο της Καλαμάτας, αλλά και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Λέκκα το φαινόμενο παρακολουθείται από τους ειδικούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» από τον σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί και είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Μεσσηνία και στο νησάκι Βενέτικο. Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός της Καλαμάτας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Ρόδο. Και οι δύο πάντως, όπως τόνισε, είχαν μεγάλο εστιακό βάθος γι' αυτό και έγιναν αισθητοί σε ευρύ γεωγραφικό μήκος και πλάτος. «Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ στη Μεσσηνία είναι και ο κύριος σεισμός» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας. Επεσήμανε δε ότι ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) έδωσε οδηγία στα σχολεία της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι μαθητές στα προαύλια για καθαρά προληπτικούς λόγους. «Ο ΟΑΣΠ παρακολουθεί το φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Εντωμεταξύ λίγο πριν τα μεσάνυχτα δόνηση 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε και τα Δωδεκάνησα,με εστιακό βάθος άνω των 50-60 χιλιομέτρων, ωστόσο η δόνηση ήταν αισθητή σε πολλές περιοχές της νότιας, νοτιοανατολικής Ελλάδας, μέχρι και στην Αττική. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους των νότιων, νοτιοανατολικών προαστίων της Αθήνας και σε ψηλά κτήρια .
Αρχική η δόνηση καταγράφηκε στα 4,9 Ρίχτερ, μετέπειτα στα 5,2 Ρίχτερ, καταλήγοντας στο μέγεθος των 5,4 Ρίχτερ βάση των σεισμογράφων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο σεισμών κατέγραψε τον σεισμό μέγεθος 5,5 Ρίχτερ.